Επένδυση στα στελέχη σημαίνει επένδυση στα συστήματα ανθρώπινου δυναμικού

Γιώργος Χάρος

Ο κ. Γιώργος Χάρος, επικεφαλής του Τομέα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού της ICAP Group, μιλάει για την οικονομική κρίση και τις παρενέργειές της στην αγορά εργασίας.

Hominum Opus: Θεωρείτε ότι η κρίση οδήγησε τις επιχειρήσεις να αναζητούν πλέον τα «ταλέντα» στο εσωτερικό τους;

Γιώργος Χάρος: Από τις πρώτες μέρες της κρίσης διαπιστώνεται η τάση στις εταιρίες για εσωτερική ανάπτυξη των στελεχών και κυρίως των ταλέντων τους. Αυτό είναι κατανοητό και αναμενόμενο για δύο λόγους: Πρώτον, η απώλεια ενός στελέχους και η εύρεση νέου κοστίζει και, δεύτερον, η ανάπτυξη ενός στελέχους που ήδη γνωρίζει την εταιρική κουλτούρα και έχει ήδη αποδείξει τις ικανότητές του είναι επιτυχημένη συνταγή.

Hominum Opus: Πόσο εύκολα μπορεί να γίνει αυτό;

Γ.Χ.: Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν γίνεται εν μια νυκτί. Για τον λόγο αυτόν οι εταιρίες καλούνται να επενδύουν συστηματικά και επί μακρόν στα ταλέντα τους. Και η επένδυση αυτή δεν αφορά απαραίτητα το σκέλος των αποδοχών αλλά το εύρος των συστημάτων και των διαδικασιών ανθρώπινου δυναμικού που μπορεί να εφαρμόζεται σε μια εταιρία. Πολλές φορές αυτά υπάρχουν αλλά δεν λειτουργούν. Είναι όπως τα προϊόντα που έχουν ολοκληρώσει το life cycle. Στην περίπτωση αυτή απαιτούνται αλλαγές, είτε στα συστήματα αυτά καθαυτά είτε στο εύρος εφαρμογής και στον τρόπο χρήσης τους, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στον οργανισμό. Ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της απόδοσης, προγράμματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης και δομημένο coaching διαμορφώνουν την εταιρική κουλτούρα και ένα τέτοιο εργασιακό περιβάλλον εντός του οποίου μπορούν να τεθούν και να επιτευχθούν διαφορετικοί και πιο σύνθετοι στόχοι. Μεγιστοποιείται η παραγωγικότητα των εργαζομένων και δίνεται, επίσης, η ευκαιρία να αναδειχθούν τα ταλέντα και να προετοιμαστούν αποτελεσματικά, ώστε στο μέλλον να αναλάβουν νέα, υψηλότερα καθήκοντα. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η εφαρμογή τέτοιων συστημάτων και προγραμμάτων επιδρά θετικά στην ψυχολογία των εργαζομένων, καθώς εξασφαλίζει τρεις πολύ βασικές παραμέτρους: την αναγνώριση, την ανταμοιβή και την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Το μυστικό της επιτυχίας είναι τα στελέχη μας και επένδυση στα στελέχη σημαίνει επένδυση στα συστήματα ανθρώπινου δυναμικού.

Hominum Opus: Πιστεύετε ότι η κρίση βοηθάει την αγορά εργασίας να γίνει πιο αξιοκρατική; Βλέπετε να επιτυγχάνεται ένα ξεκαθάρισμα και να «επιβιώνουν» τα πιο αποδοτικά στελέχη;

Γ.Χ.: Η κρίση είναι μια δύσκολη και συνάμα παρατεταμένη κατάσταση και όπως είναι φυσικό η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων απαιτεί ικανότητες, καλή και σκληρή δουλειά. Αυτό δεν είναι και το τρίπτυχο της αξιοκρατίας, δηλαδή ικανότητες και προσόντα που μετατρέπονται με κόπο σε ένα καλό αποτέλεσμα; Άρα η απάντηση είναι σίγουρα ναι. Ωστόσο, το δεύτερο τμήμα της ερώτησής σας δεν είναι εύκολο. Η αξιοκρατία, που είναι η «συνταγή» για να βγούμε από την κρίση, δεν σημαίνει ότι βγάζει τα λιγότερο ικανά στελέχη εκτός. Δυστυχώς εδώ βρίσκει πλήρη εφαρμογή η φράση «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά». Αυτή την περίοδο υπάρχουν εκτός αγοράς πολλά, καλά και καταξιωμένα στελέχη που για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με την παραγωγικότητά τους αλλά με στρατηγικές των εταιριών τους ή μείωσης κόστους δεν εξασφάλισαν συνέχεια. Θέλω να πω σε όλους αυτούς, λόγω της ενασχόλησής μας με το αντικείμενο αυτό, ότι η περίοδος αυτή πρέπει να μην τους αγχώνει, να είναι περίοδος περισυλλογής για λίγο και οργάνωσης των ευκαιριών που πάντα υπάρχουν για την επόμενη τοποθέτησή τους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s