Προβλέψεις PwC: Ανάπτυξη για την παγκόσμια αγορά outsourcing

Ευνοημένες από την κρίση φαίνεται ότι είναι οι εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες outsourcing (ανάθεση υπηρεσιών και εργασιών μιας επιχείρησης σε εξωτερικό συνεργάτη). Προβλέπουν ότι η ζήτηση των υπηρεσιών επεκτείνεται ταχύτατα, ενώ δηλώνουν ότι προσλαμβάνουν προσωπικό και αναζητούν νέες υπηρεσίες, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στην αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μια νέα έρευνα που έγινε από το Offshoring Research Network του Duke University και την PricewaterhouseCoopers (PwC).

Σύμφωνα με τη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 514 εταιρίες από 50 χώρες, ένας μεγάλος αριθμός εταιριών outsourcing αναμένει την υπογραφή συμβολαίων ανάπτυξης νέου λογισμικού και παροχής υπηρεσιών πληροφορικής μέσα στους επόμενους 18 με 36 μήνες. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των εταιριών outsourcing που πρόκειται να προσφέρουν χρηματοοικονομικές και λογιστικές υπηρεσίες, αλλά και υπηρεσίες ανθρωπίνων πόρων, διπλασιάστηκε σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Συνολικά, το 62% των εταιριών αυτών δήλωσε ότι σχεδιάζει να διευρύνει την γκάμα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Αν και η Ινδία παραμένει κορυφαία χώρα στον κλάδο του outsourcing, άλλες αναδυόμενες οικονομίες θέλουν να επεκταθούν στον κλάδο. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, η κινεζική κυβέρνηση επέλεξε 20 πόλεις ως κόμβους outsourcing σε μια προσπάθεια να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις απ’ όλον τον κόσμο, ενώ η κυβέρνηση των Φιλιππίνων δήλωσε ότι το outsourcing αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα. Παρ’ όλα αυτά, μόνο το 16% των εταιριών παροχής υπηρεσιών από την Ινδία βλέπει τους ανταγωνιστές από άλλες αναδυόμενες οικονομίες ως απειλή. Σύμφωνα με την έρευνα, η εξελισσόμενη οικονομική κρίση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της περικοπής δαπανών και στη βελτίωση της αποδοτικότητας ως δύο από τους πιο σημαντικούς λόγους για outsourcing, εκτός από εκείνον της πρόσβασης σε εξειδικευμένο προσωπικό.

«Αγώνας ταχύτητας»
Επιπλέον, από τη μελέτη προκύπτει ότι:

  • Το 70% των συμφωνιών outsourcing το 2008 ανανεώθηκαν με τη λήξη του πρώτου συμβολαίου σε σχέση με το 72% το 2007.
  • Οι κυριότεροι λόγοι για τη λύση των συμβολαίων outsourcing αποτέλεσαν οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες των πελατών και η εν γένει έλλειψη στρατηγικής outsourcing.

«Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός έχει μετατρέψει τον κλάδο του outsourcing σε έναν παγκόσμιο αγώνα ταχύτητας για την απόκτηση μεριδίου αγοράς» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Καρύδης, partner, head of Accounting and Tax Compliance της PricewaterhouseCoopers στην Ελλάδα. «Στη χώρα μας η δαιδαλώδης και διαρκώς μεταβαλλόμενη νομοθεσία οδηγεί τις επιχειρήσεις στη λύση του outsourcing των χρηματοοικονομικών και λογιστικών λειτουργιών τους προκειμένου να εξασφαλίσουν φορολογική και λογιστική συμμόρφωση με τη βοήθεια εξειδικευμένων στελεχών της αγοράς. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές εταιρίες αναγνωρίζουν πλέον την αξία του outsourcing και το υιοθετούν για τις μη κύριες λειτουργίες τους, προκειμένου να αποκτήσουν ταχύτερη και ακριβέστερη πρόσβαση στην πληροφορία και να βελτιώσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s