«Η ευέλικτη εργασία από μόνη της δεν θα οδηγήσει σε δημοσιονομική σταθερότητα»

Η κυρία Κατερίνα Μεϊμάρογλου, Partner της Cornerstone Athens, μιλάει για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, τις νέες μορφές απασχόλησης, την κοινωνική δικτύωση κ.ά.

Hominum Opus: Η αγορά εργασίας το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει δραματικά. Ποια είναι τα νέα δεδομένα;

Κατερίνα Μεϊμάρογλου: Είναι γεγονός ότι η οικονομική ύφεση, η οποία έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, έχει επηρεάσει καταλυτικά την αγορά εργασίας. Οι εταιρίες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της αγοράς, ενώ παράλληλα καλούνται να προχωρήσουν σε γενικές περικοπές, οι οποίες αφορούν συχνά και το ανθρώπινο δυναμικό. Έτσι βλέπουμε ότι η κινητικότητα στην αγορά εργασίας είναι σαφώς μειωμένη, κάτι το οποίο δεν αναμένεται να αλλάξει ιδιαίτερα στο άμεσο μέλλον.


Hominum Opus: Η ευελιξία από την πλευρά των εργαζομένων είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό που αναζητούν οι επιχειρήσεις από τη νέα γενιά εργαζομένων;

Κ.Μ.: Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ως αποτέλεσμα της ύφεσης, τις οδηγούν συχνά στη λήψη μέτρων που θα τις βοηθήσουν να επιβιώσουν και να λειτουργήσουν. Ως αποτέλεσμα βλέπουμε μια τάση περαιτέρω ευελιξίας στην αγορά εργασίας με επέκταση των μορφών απασχόλησης, όπως η εκ περιτροπής εργασία με μείωση των αποδοχών και η ημιαπασχόληση, με στόχο την αποτροπή των απολύσεων, το πάγωμα των μισθών, τη διευκόλυνση στην κινητικότητα των εργαζομένων, την αύξηση του εργάσιμου βίου αλλά και την προετοιμασία του εργατικού δυναμικού στους τομείς που αναμένεται να παρουσιάσουν στο άμεσο μέλλον επενδυτικές ευκαιρίες. Προσωπικά πιστεύω ότι η ευέλικτη εργασία από μόνη της, χωρίς μέτρα υπέρ της ανάπτυξης, δεν θα οδηγήσει σε δημοσιονομική σταθερότητα, κάτι το οποίο είναι τελικά το ζητούμενο. Η υπερβολική έμφαση προς αυτή την κατεύθυνση και η υποβάθμιση των βασικών ποιοτικών συντελεστών αύξησης της παραγωγικότητας μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας.

Hominum Opus: Η κοινωνική δικτύωση είναι ένα νέο εργαλείο στην αγορά εργασίας. Πόσο διαδεδομένη είναι η επιλογή προσωπικού στην Ελλάδα μέσα από την κοινωνική δικτύωση;

Κ.Μ.: Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα εξακολουθήσει να αυξάνεται μέσα στο 2010, καθώς περισσότερες επιχειρήσεις συνειδητοποιούν την αξία τους. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Μελλοντικών Τεχνολογικών Μελετών του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ποσοστό των κοινωνικά δικτυωμένων Ευρωπαίων χρηστών αυξάνεται στο 64% (δηλαδή πάνω από δύο στους τρεις) για τα άτομα ηλικίας κάτω των 24 ετών. Αυτό ως δεδομένο δεν θα μπορούσε παρά να επηρεάσει σημαντικά την αγορά εργασίας, αφού η αυξημένη χρήση των κοινωνικών δικτύων επιτρέπει σε εταιρίες οι οποίες ψάχνουν για προσωπικό να αντλούν από αυτά πλούσια πληροφόρηση σχετικά με το προφίλ και τα προσόντα επιλεγμένων ατόμων. Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι τα δίκτυα αυτά προσφέρουν μεν ένα επιπλέον εργαλείο συλλογής δεδομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά ενός υποψηφίου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τις κλασικές μεθόδους αξιολόγησης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s