«Ασάφεια, επιφυλακτικότητα και αγωνία χαρακτηρίζουν την εικόνα στην αγορά εργασίας»

O κ. Κωνσταντίνος Παπαχατζής, διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού της εταιρίας συμβούλων Ανάδειξη, μιλάει για την κρίση, την κατάσταση της αγοράς εργασίας, την αναζήτηση ευκαιριών απασχόλησης στο εξωτερικό κ.ά.

 Hominum Opus: Κύριε Παπαχατζή, ποια είναι η κατάσταση στην αγορά εργασίας;

Κωνσταντίνος Παπαχατζής: Η ασάφεια, η επιφυλακτικότητα και η αγωνία χαρακτηρίζουν την εικόνα στην αγορά εργασίας, όπως έχει διαμορφωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι επιχειρήσεις έχουν αναστείλει σε σημαντικό βαθμό τη διαδικασία των προσλήψεων και οι πλέον δυναμικές συνεχίζουν με το υπάρχον προσωπικό παραμερίζοντας σκέψεις για νέες προσλήψεις. Η στάση αναμονής συνδέεται και με τις όποιες επιχειρηματικές κινήσεις είχαν αποφασίσει την προηγούμενη χρονιά (εξαγορές, επεκτάσεις, αναδιοργανώσεις, είσοδο στο ΧΑ κ.λπ.) με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστική ανάγκη για νέα στελέχη και άρα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Συχνά εταιρίες που μειώνουν προσωπικό (απολύσεις, πρόωρη συνταξιοδότηση κ.λπ.) αντικαθιστούν με τη σχέση 2 ή 3 προς 1, δηλαδή για κάθε τρεις αποχωρήσεις γίνεται μία πρόσληψη και αυτό έχει αντίκτυπο τόσο στην καλή εκτέλεση των καθηκόντων όσο και στις απαιτήσεις από τους υποψηφίους για διευρυμένα καθήκοντα. Στο εσωτερικό των επιχειρήσεων οι πλέον τυχεροί που συνεχίζουν να έχουν εργασία αγωνιούν για το τι θα συμβεί αύριο και συχνά μειώνεται η αποτελεσματικότητα στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Πολλές υγιείς εταιρίες με καλή διαχείριση αδυνατούν να εισπράξουν τις οφειλές των πελατών τους και από τη μια μέρα στην άλλη δηλώνουν αδυναμία πληρωμών και προχωρούν σε μείωση προσωπικού. Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, καθώς έχοντας ήδη αυξημένες υποχρεώσεις (δάνεια κατοικίας, αυτοκινήτων κ.λπ.) αδυνατούν να βρουν εργασία σε εύλογο χρονικό διάστημα και τα χρέη τους συσσωρεύονται. Οι πλέον τυχεροί που έχουν την πολυτέλεια δύο μισθών μειώνουν τις ανάγκες τους στις απολύτως απαραίτητες. Σε πιο δύσκολη θέση βρίσκονται όσοι έχουν έναν μισθό, καθώς η σύζυγος βρίσκεται στο σπίτι και φυσικά ακόμη και αν θελήσει να εργαστεί δεν είναι ανταγωνιστική στη σημερινή αγορά εργασίας.

Hominum Opus: Η παρούσα κατάσταση στην αγορά εργασίας ωθεί τους Έλληνες να αναζητήσουν ευκαιρίες απασχόλησης στο εξωτερικό;

Κ.Π.: Το πρόβλημα τείνει να πάρει ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις, καθώς αρκετοί, ιδιαίτερα νέοι, με καλές σπουδές και χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, βλέπουν τη μετανάστευση σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα ως επαγγελματικό μονόδρομο. Τα πράγματα είναι αρκετά πιο δύσκολα στους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζομένους, καθώς η πλειονότητα στερείται τυπικών γνώσεων (πτυχίο, ξένες γλώσσες, υπολογιστές κ.λπ.) και δεν μπορεί να καλύψει σύνθετες απαιτήσεις εργοδοτών. Σημαντική κάμψη υπάρχει και στη ζήτηση των στελεχών που ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ των 25-45 ετών. Είναι πρώτη φορά που ένας τόσο μεγάλος αριθμός στελεχών με καλές σπουδές και επαγγελματική εμπειρία μένει άνεργος για ένα διάστημα που συχνά ξεπερνά και τους έξι μήνες. Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω και του μεγάλου ανταγωνισμού για μια θέση εργασίας, καθώς όταν μια εταιρία ανακοινώνει μια θέση εργασίας τα βιογραφικά που λαμβάνει ξεπερνούν κάθε φαντασία και ποικιλία, αν και η συντριπτική πλειονότητα δεν καλύπτει τις προδιαγραφές ή συχνά τις ξεπερνά και δύσκολα ένας εργοδότης θα επιλέξει κάποιον από αυτούς.

Hominum Opus: Υπάρχει συνταγή για να ξεπεραστεί η κρίση;

Κ.Π.: Συνταγή για να ξεπεραστεί η κρίση δεν υπάρχει και κανείς δεν μπορεί να βγάλει συμπεράσματα ή να δει το φως στην έξοδο του τούνελ. Το μόνο που μπορεί να προτείνει κανείς σε κάποιον που βρίσκεται στη δύσκολη αυτή περίοδο της ζωής του είναι να δείξει μεγαλύτερη ευελιξία μπροστά στις διαθέσιμες επιλογές (εταιρία, χιλιομετρική απόσταση, ωράριο εργασίας κ.λπ.), να μελετήσει εναλλακτικές λύσεις απασχόλησης (ατομική εργασία, συνεργασία, εργασία από το σπίτι κ.ά.), να εκμεταλλευτεί το κοινωνικό του περιβάλλον για συστάσεις, γνωριμίες, προτάσεις κ.λπ. και σε κάθε περίπτωση να καταφέρει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του παραμένοντας ενεργός στην αγορά εργασίας μέχρι οι συνθήκες να επιτρέψουν καλύτερες επιλογές καριέρας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s