Έρευνα Cornerstone: Οι εταιρίες φροντίζουν να αποκαταστήσουν τους απολυμένους τους

Οι αυξανόμενες απολύσεις οδηγούν όλο και περισσότερες εταιρίες να αξιοποιούν τις υπηρεσίες του outplacement (επανατοποθέτηση εργαζομένων), προκειμένου να βοηθήσουν τα άτομα που χάνουν τη δουλειά τους να κάνουν το επόμενο επαγγελματικό βήμα τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σύμφωνα με έρευνα του διεθνές δικτύου επιλογής στελεχών Cornerstone Int. Group, στην οποία συμμετείχαν 1280 στελέχη από τον τομέα της διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού, το 70% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι προσφέρει υπηρεσίες outplacement σε μεσαία και υψηλόβαθμα στελέχη, ενώ το 40% προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα των εργαζομένων.
Μάλιστα, οι εταιρίες οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες outplacement σε όλα τα επίπεδα των εργαζομένων έχουν αυξηθεί κατά 40% στο διάστημα μεταξύ 2001-2009.

Tο 84% των εταιριών που συμμετείχαν στην μελέτη συμφώνησαν ότι το outplacement προσφέρει σημαντικό ανταποδοτικό όφελος προς αυτές, ενώ το 60% δήλωσε ότι μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας βελτιώνεται το εργασιακό κλίμα και μειώνεται η ανασφάλεια σε περιόδους αλλαγών. Την ίδια στιγμή, το 65% των εργοδοτών πιστεύει ότι η υπηρεσία του outplacement ως παροχή στα αποχωρούντα άτομα, βοηθά στη διατήρηση των εργαζομένων που παραμένουν στην εταιρία.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το outplacement έχει γίνει συνήθης παροχή αφού μπορεί να συνεισφέρει στην ενίσχυση του εργασιακού ηθικού, της παραγωγικότητας, της διατήρησης προσωπικού και να λειτουργήσει ως κίνητρο για την καλύτερη συμπεριφορά των ανθρώπων μέσα σε μια εταιρία. Επιπλέον βοηθά στην διαμόρφωση μιας θετικής εταιρικής εικόνας, αφού αποδεικνύει με έμπρακτο τρόπο ότι ο εργοδότης ενδιαφέρεται για το τι μέλει γενέσθαι όσον αφορά την πορεία των αποχωρούντων στελεχών», δήλωσε ο κ. Πάνος Γιαννουλάτος, Executive Coaching & Development Head της Cornerstone Athens.

Ποιοι απολύονται

Μεγαλύτερα «θύματα» της κρίσης- αυτοί που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από το πρόσφατο κύμα απολύσεων, σύμφωνα με την μελέτη της Cornerstone, είναι οι γυναίκες και τα άτομα πάνω από 50 ετών. Ενώ διαφαίνεται ότι οι χαμένες θέσεις εργασίας αφορούν κυρίως χαμηλόμισθους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή, οι περικοπές φαίνεται ότι δεν έχουν τελειώσει. Πολλές εταιρίες διεθνώς αναμένεται να συνεχίσουν τις απολύσεις. Συγκεκριμένα, το 30% των εταιριών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι θα χρειαστεί να προχωρήσει σε απολύσεις μέχρι το τέλος του 2010. «Τα οφέλη ενός καλοσχεδιασμένου προγράμματος outplacement είναι αμφίδρομα τόσο για τα στελέχη που αποχωρούν, όσο και για τον εργοδότη αλλά και για το προσωπικό που παραμένει στην εταιρία και αναγνωρίζει και επιβραβεύει την κοινωνική ευθύνη που διέπει τον οργανισμό για τον οποίο εργάζεται. Αν και τα προγράμματα επανατοποθέτησης προσωπικού αποτελούν ένα επιπλέον ‘βάρος’ για τις εταιρίες οι οποίες πραγματοποιούν περικοπές, ωστόσο αποτελούν και επένδυση στον τομέα της κοινωνικής ευθύνης αλλά και στη διατήρηση θετικού κλίματος στο εσωτερικού ενός οργανισμού. Ας μην ξεχνάμε ότι αρκετά άτομα από το προσωπικό της εταιρίας, παραμένουν σε επαφή με τους αποχωρούντες και επηρεάζονται από τις εμπειρίες που βιώνουν οι πρώην συνάδελφοί τους και ανάλογα αυξάνεται ή μειώνεται η εμπιστοσύνη τους στον οργανισμό για τον οποίο εργάζονται. Σύμφωνα πάντως με την εμπειρία μας, οι οργανισμοί οι οποίοι υποστηρίζουν τους αποχωρούντες μέσω προγραμμάτων outplacement, διατηρούν υψηλό ηθικό του προσωπικού σε περιόδους αλλαγών», επεσήμανε ο κ. Γιαννουλάτος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s