Οι απολύσεις πλήττουν και τα υψηλόβαθμα στελέχη

Φωτό Ρεβέκκα Πιτσίκα
Συνέντευξη με την κα Ρεβέκκα Πιτσίκα Γενική Διευθύντρια της Εταιρείας Επιλογής Προσωπικού People for Business

-Υπάρχει τελευταία μία τάση που δείχνει τις πολυεθνικές να συρρικνώνουν τις υψηλόβαθμες θέσεις. Παράλληλα βλέπουμε υψηλόβαθμα στελέχη να βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό και πόσο αναμένεται να διαρκέσει;

Η οικονομική κρίση ανάγκασε τις εταιρείες να προβούν σε συρρίκνωση θέσεων υψηλόβαθμων στελεχών, με στόχο την μείωση των εξόδων τους. Σε αυτά τα πλαίσια, είδαμε στελέχη να αναλαμβάνουν περισσότερες αρμοδιότητες – όπως π.χ. περισσότερες χώρες υπό την ευθύνη τους – χωρίς απαραίτητα αντίστοιχη αύξηση των αποδοχών τους. Εφόσον το μοντέλο αυτό λειτουργήσει αποτελεσματικά, δεν αναμένεται να αλλάξει, με δεδομένες τις παρούσες συνθήκες τις αγοράς. Από την άλλη πλευρά τα ίδια τα στελέχη δεν έχουν συχνά τη δυνατότητα της επιλογής. Υπάρχει βέβαια και η «θετική» όψη: με αυτό τον τρόπο αποκτούν πολύ πιο σύντομα μεγαλύτερη εμπειρία, την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν ποικιλότροπα στο μέλλον, στην τοπική ή διεθνή αγορά – ας μην ξεχνάμε ότι η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας μπορεί να προσφέρει πολλές και διαφορετικές ευκαιρίες για την διαχείριση και ανάπτυξη της καριέρας ενός στελέχους. Στελέχη τα οποία είτε δεν είναι ευέλικτα να αναλάβουν άλλους ρόλους, είτε δεν συμβάλλουν αποτελεσματικά στην επίτευξη των στόχων και την μακροβιότητα της εταιρίας τους βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας – φαινόμενο που πράγματι είναι πολύ πιο έντονο στο εξωτερικό, όπου τα υψηλόβαθμα στελέχη να «αποχωρούν» σε ένα βράδυ, καθώς είναι πολύ περισσότερο αναλώσιμα σε σχέση με την ελληνική αγορά.  

 -Την ίδια στιγμή όμως οι εταιρείες προσπαθούν να «αποκαταστήσουν» τα στελέχη που απολύουν. Με ποιον τρόπο γίνεται αυτό;

Οι νέες συνθήκες οδηγούν τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού, όχι λόγω απόδοσης συγκεκριμένων εργαζομένων, αλλά λόγω διαρθρωτικών αλλαγών και αναγκών της εταιρείας. Για το σκοπό αυτό, προσπαθούν να στηρίξουν τους αποχωρούντες μέσα από προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης –γνωστά ως προγράμματα outplacement- που αναθέτουν σε εταιρείες συμβούλων. Τα προγράμματα αυτά στοχεύουν στο να παρέχουν στους συμμετέχοντες όλα τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να κάνουν με επιτυχία το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα. Πιο συγκεκριμένα τα προγράμματα αυτά εκτυλίσσονται σε  διαδοχικά στάδια που έχουν να κάνουν με την αξιολόγηση των δεξιοτήτων των στελεχών, συμβουλές καριέρας και αποτελεσματικής αναζήτησης, υπηρεσίες υποστήριξης και εμψύχωσης, διατήρηση της αυτοπεποίθησης και βελτίωση της αυτοεκτίμησης, συμβουλές επαγγελματικής προσέγγισης (βιογραφικό, συνεντεύξεις, παρακολούθηση διαδικασίας επιλογής), επαγγελματική  επέμβαση για κινητοποίηση και συμβουλές για εναλλακτικές λύσεις εργασίας. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες σε ένα τέτοιο πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ειδικό χώρο στις εγκαταστάσεις του συμβούλου και να έχουν πρόσβαση σε υποστηρικτικές εργασίες (H/Y, internet, emails κλπ), με σκοπό την αποτελεσματικότερη αναζήτηση εργασίας.

 -Για ποιο λόγο οι επιχειρήσεις δείχνουν το «καλό τους πρόσωπο»; Που αποσκοπούν; (οφέλη για τις επιχειρήσεις και τα στελέχη που απολύονται μέσα από το outplacement)

Ο μεγάλος αριθμός απολύσεων μπορεί να πλήξει το προφίλ της εταιρείας, γι’ αυτό πολλοί οργανισμοί επιλέγουν να προσφέρουν στο προσωπικό που αποχωρεί προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης. Στην περίπτωση αυτή, οι απολυμένοι έρχονται σε επαφή με εξειδικευμένους ψυχολόγους και συμβούλους σταδιοδρομίας για να μπορέσουν να διαχειριστούν την απόλυση και στη συνέχεια να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα που είναι η αναζήτηση νέας εργασίας. Η υπηρεσία αυτή σαφώς και έχει κάποιο κόστος, το οποίο όμως είναι σχετικό, αν αναλογιστεί κανείς τα οφέλη που προκύπτουν για την επιχείρηση, με πιο σημαντικό αυτό της διατήρησης του καλού κλίματος μέσα στους κόλπους της και την ενδυνάμωση του προφίλ της ως υπεύθυνου εργοδότη, τόσο ως προς τους ίδιους τους εργαζόμενους της όσο και ως προς την ευρύτερη αγορά εργασίας. Επιπλέον, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα αρνητικής αντίδρασης των αποχωρούντων, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που εισπράττουν το πραγματικό ενδιαφέρον της εταιρείας προς το πρόσωπό τους, δεδομένων των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Κατά τη διάρκεια αυτού του προγράμματος, ο άνεργος δρα σε ένα περιβάλλον που τον ενθαρρύνει και τον υποστηρίζει, ενώ παράλληλα αποκτά πλήρη επίγνωση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων του, βάσει της αξιολόγησης που του γίνεται. Έτσι, ενδυναμώνεται η αυτοπεποίθησή του, με αποτέλεσμα την καλύτερη εικόνα του στην αγορά εργασίας και τελικά την τοποθέτησή του.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s