Ερευνα ICAP: Ζημιογόνα μία στις τρεις ελληνικές επιχειρήσεις το 2009

Με ζημιές έκλεισε το 2009 για το ένα τρίτο των ελληνικών επιχειρήσεων σύμφωνα με έρευνα της ICAP Group. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 36% των 4.100 επιχειρήσεων είναι ζημιογόνο σε επίπεδο Κερδών προ Φόρων ενώ ενδεικτικό ακόμη είναι το ότι το 54% είχε αρνητική μεταβολή, δηλαδή παρουσίασε χειροτέρευση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους σε σχέση με το 2008.

 Την περασμένη χρονιά, οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγκάσθηκαν να λειτουργήσουν σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, ενώ η εγχώρια οικονομία συνολικά εμφάνισε σημαντική επιδείνωση με το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε -2% (σε ετήσια βάση). Η κρίση της ελληνικής οικονομίας εξελίσσεται σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από υψηλή αβεβαιότητα παρά τις ενδείξεις ανάκαμψης που υπάρχουν, που όμως για την ελληνική πραγματικότητα φαντάζουν ακόμη μακρινές. Σε αυτές τις συνθήκες είναι πράγματι ενδιαφέρον να δοθεί μια πρώτη εικόνα της πορείας των οικονομικών μεγεθών και αποτελεσμάτων των ελληνικών επιχειρήσεων, με βάση αντιπροσωπευτικό δείγμα εταιριών που δημοσίευσαν ισολογισμό χρήσης 2009 μέχρι και την 10η Μαΐου 2010. 

Από το σύνολο των 4.100 επιχειρήσεων εξαιρέθηκαν δύο (ΕΛΠΕ-ΔΕΗ), εξαιτίας των ακραίων τιμών που χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα τους, με συνέπεια να επηρεάζουν πολύ έντονα τα μεγέθη του συνολικού δείγματος και να αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα που προκύπτει από το σύνολο των υπόλοιπων επιχειρήσεων.

Όσον αφορά στους επιχειρηματικούς κλάδους η βιομηχανία είχε και το 2009 (όπως και το 2008) την μεγαλύτερη μείωση κερδών. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται συνολική μείωση του τζίρου κατά 18,7% αλλά και μεγαλύτερη αύξηση δαπανών με αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη προ φόρων να παρουσιάζουν μείωση κατά 40%. Στην ανάλυση αυτή σκοπίμως έχει εξαιρεθεί η εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ η οποία πέτυχε καθαρά κέρδη 219 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 142 εκατ. ευρώ το 2008). Αν είχαν υπολογιστεί και τα κέρδη των ΕΛΠΕ στην αξιολόγηση των συνολικών μεγεθών.

Μεγάλη η πτώση στον τουρισμό

Η αρνητική οικονομική συγκυρία έπληξε σημαντικά και τον τομέα του τουρισμού, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των 419 τουριστικών εταιριών. Οι επιχειρήσεις αυτές αντιμετώπισαν απώλεια εσόδων (μείωση πωλήσεων κατά 5,2%), ενώ πολύ μεγαλύτερη ήταν η μείωση των μικτών τους κερδών τα οποία υποχώρησαν κατά 19,4% το 2009. Φαίνεται δηλαδή ότι στα πλαίσια  των πιέσεων που υφίστανται για χαμηλότερες τιμές, οι επιχειρήσεις αυτές οδηγήθηκαν σε συμπίεση των περιθωρίων τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αφενός τις συνέπειες της κρίσης, αφετέρου τον οξύ διεθνή ανταγωνισμό.

Την καλύτερη εικόνα εμφανίζει ο κλάδος των υπηρεσιών ο οποίος σημείωσε σχετικά μικρή μείωση του τζίρου κατά 2,5%. Το γεγονός αυτό συνδυαζόμενο με τη μείωση των χρηματοοικονομικών δαπανών και λοιπών λειτουργικών εξόδων, οδηγεί σε ελαφρύ σχετικά περιορισμό των λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά 1,5%. Και εδώ ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε στην περίπτωση της ΔΕΗ. Τα αποτελέσματά της έχουν εξαιρεθεί από την παρούσα ανάλυση αφού έχοντας πετύχει εντυπωσιακά κέρδη  989 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 327 εκατ. ευρώ το 2008) θα αντέστρεφε θεαματικά την εικόνα του κλάδου δίνοντας εσφαλμένη θετική εικόνα γι’ αυτόν.  

 «Δεν υπάρχει αμφιβολία για το ότι το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον επηρέασε αρνητικά τα επιχειρηματικά οικονομικά αποτελέσματα. Οι Διοικήσεις των επιχειρήσεων δίνουν σαφώς προτεραιότητα στη συγκράτηση των δαπανών αλλά και στη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου που αναλαμβάνουν. Όσον αφορά στο πότε προσδιορίζεται ανάκαμψη των μεγεθών των εταιρειών, από τα στοιχεία που διατηρούμε στην ICAP, προβλέπουμε ότι το 2010 τα αποτελέσματα θα είναι χειρότερα από αυτά του 2009. Ταυτόχρονα όμως πιστεύουμε ότι οι δρομολογημένες διαρθρωτικές αλλαγές, η διεθνής χρηματοοικονομική βοήθεια αλλά και ο συνεχής διεθνής έλεγχος θα οδηγήσουν σε βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μία βελτίωση η οποία θα αρχίσει να αντανακλάται θετικά στα οικονομικά αποτελέσματα του 2011», δήλωσε ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, διευθύνων σύμβουλος της ICAP Group.

Ταυτότητα έρευνας

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την ICAP Group ανέλυσε τους ισολογισμούς του 2009 4.100 επιχειρήσεων. Ειδικότερα, το δείγμα της έρευνας περιλαμβάνει 4.098 επιχειρήσεις (εξαιρέθηκαν ΕΛΠΕ και ΔΕΗ),  εκ των οποίων οι 884 είναι βιομηχανικές, οι 1.126 εμπορικές, οι 262 εταιρίες του τεχνικού-κατασκευαστικού τομέα, οι 419 επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα, καθώς και 1.407 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (πλην τραπεζών). Τα μεγέθη των επιχειρήσεων αυτών για το 2009 συγκρίνονται με τα αντίστοιχα μεγέθη των ίδιων ακριβώς επιχειρήσεων για το 2008.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s