Έρευνα Randstad: Περισσότερες ευθύνες και ανασφάλεια στην εργασία έφερε η κρίση

Έτοιμοι να «θυσιάσουν» τις πολυήμερες διακοπές τους είναι, εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι Έλληνες, σύμφωνα με την έρευνα Workmonitor της Randstad.  Ειδικότερα, πάνω από το 50% των εργαζομένων στη χώρα μας αισθάνεται ότι δεν μπορεί να απουσιάσει από την εργασία του λόγω εργασιακού φόρτου. Εντούτοις το 66% των εργαζομένων θεωρεί ότι απαιτείται να εργαστεί σκληρότερα όταν συνάδελφοί τους απουσιάζουν με άδεια, ενώ το 70%, δεν ανησυχεί για το γεγονός ότι οι συνάδελφοί τους θα αναγκαστούν να εργαστούν περισσότερο αφού αναλαμβάνουν και το δικό τους φόρτο εργασίας, όσο εκείνοι απουσιάζουν με άδεια.

Την ίδια στιγμή, ένας στους δύο εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια των διακοπών του, απαντά στις κλήσεις και στα email που λαμβάνει από την εργασία του.

Ενώ, η πλειοψηφία των εργαζομένων παγκοσμίως, δηλώνει ότι αποδίδει αισθητά καλύτερα μετά από μερικές ημέρες αδείας – στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 71% των εργαζομένων.

Ένα άλλο συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι όταν μεσολαβεί μία ημέρα αδείας, στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι είναι πιο απασχολημένοι την προηγούμενη και την επόμενη ημέρα που θα επιστρέψουν στο γραφείο. Περίπου το 33% των Ελλήνων εργαζομένων μπορεί να πάρει ρεπό ή να φύγει σε διακοπές όποτε το θελήσει. Σε άλλες χώρες, το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο, συνήθως πάνω από το 40%.

Σε ότι αφορά τώρα στην ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της ιδιωτικής ζωής, πάνω από το 57% των εργαζομένων συμφωνεί ότι ο φόρτος εργασίας του έχει αυξηθεί, αλλά, παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας, πάνω από το 75% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα κατορθώσει να διατηρήσει μια καλή ισορροπία μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής.

Φόβος για την απώλεια εργασίας

Σύμφωνα με την έρευνα, πέρυσι οι επιχειρήσεις παγκοσμίως επλήγησαν από την οικονομική κρίση. Στις περισσότερες χώρες, περίπου το μισό των εργαζομένων παρατήρησε αύξηση στο φόρτο εργασίας του στο δεύτερο τετράμηνο. Αυτό το θετικό γεγονός έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της αυτοπεποίθησης των ανθρώπων αναφορικά με την αναζήτηση εργασίας, σε περίπτωση που χρειαστεί να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Μόνο στην Ελλάδα και στην Ινδία, ο αυξανόμενος φόρτος εργασίας δεν έχει βελτιώσει την αυτοπεποίθηση των εργαζομένων για την αναζήτηση νέας εργασίας, ούτε έχει μειώσει τον φόβο απώλειας της εργασίας τους. Και στις δύο χώρες μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων φοβάται την απώλεια εργασίας ενώ παρατηρείται αύξηση της ανασφάλειας αυτής σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Μαρτίου.

Ταυτότητα έρευνας

Η έρευνα Workmonitor διεξάγεται σε 25 χώρες σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών, ασιατικών και αμερικανικών χωρών, αναδεικνύοντας  τις παγκόσμιες και εθνικές τάσεις και την κινητικότητα της αγοράς εργασίας σε βάθος χρόνου. Στόχος της είναι η καταγραφή των προσδοκιών και του αισθήματος ασφάλειας των εργαζομένων στην αγορά εργασίας, καθώς και οι μετακινήσεις των στελεχών σε διαφορετικούς εργοδότες μέσα σε ένα 6μηνο πλαίσιο. Παράλληλα, βοηθά στην κατανόηση των αισθητήρων της αγοράς και των τάσεων που διαμορφώνουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα. Επιπλέον, εκτός από τις εργασιακές μετακινήσεις, μέρη της έρευνας αποτυπώνουν την εργασιακή ικανοποίηση και τα προσωπικά κίνητρα των εργαζομένων.

Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί ότι η ποσοτική μελέτη διεξάγεται μέσω ενός online ερωτηματολογίου και το δείγμα αποτελούν άτομα ηλικίας 18-65 ετών, που εργάζονται τουλάχιστον 24 ώρες την εβδομάδα σε μια αμειβόμενη εργασία (όχι αυτοαπασχολούμενοι) και το ελάχιστο εύρος δείγματος είναι 400 απαντηθέντα ερωτηματολόγια ανά χώρα, χρησιμοποιώντας το Survey Sampling International.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s