Αλήθεια ή μύθος η μετανάστευση των ελλήνων στο εξωτερικό για δουλειά;

Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Παπαχατζή, Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού Ανάδειξη

-κ. Παπαχατζή το τελευταίο διάστημα οι έλληνες, λόγω της κρίσης, σκέφτονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για να αναζητήσουν εργασία; Συμβαίνει αυτό στην πράξη;

Η αυξημένη ανεργία που πλήττει την ελληνική αγορά εργασίας το τελευταίο έτος, οδήγησε αρκετούς στην σκέψη της οικονομικής μετανάστευσης. Ωστόσο η μέχρι σήμερα εικόνα δείχνει ότι η σκέψη από την πράξη απέχουν αρκετά.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό αυτή την περίοδο προσπαθούν να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη και δύσκολα θα μπουν στην λογική της στελέχωσης τους με επαναπατριζόμενο προσωπικό. Οι όποιες ανάγκες θα καλυφθούν από τις τοπικές -βαλκανικές κατά κύριο λόγο- αγορές που είναι και σαφώς οικονομικότερες.

Σημαντικό εμπόδιο, όμως, αποτελούν και τα εφόδια αλλά και η προϋπηρεσία που μπορεί να μεταφέρει ένας έλληνας στο εξωτερικό. Πόσο ανταγωνιστική μπορεί να είναι η εμπειρία του και σε ποιες εταιρίες αποκτήθηκε, και πόσο αξιόλογο το επίπεδο των σπουδών και γνώσεων του σε ενότητες όπως τα Αγγλικά και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Δεν αρκεί λοιπόν πάντα η θέληση, ο κανόνας της προσφοράς και ζήτησης ισχύει σε όλες τις χώρες και ο πήχης των επιθυμητών προσόντων ανεβαίνει συνεχώς. Για να μπορέσει λοιπόν ο έλληνας εργαζόμενος να σταθεί επιτυχώς στο εξωτερικό, θα πρέπει να υποστηρίξει και ο ίδιος τον εαυτό του αναβαθμίζοντας συνεχώς τα προσόντα του.

– Στο εξωτερικό η κατάσταση στην αγορά εργασίας έχει βελτιωθεί;

Η αλήθεια είναι ότι στην παρούσα φάση, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα και στο εξωτερικό. Οι συνθήκες παραμένουν παντού δύσκολες και συχνά οι όροι εργασίας οδηγούν σε ευέλικτα μοντέλα  που δεν εξασφαλίζουν έναν μετανάστη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα αρκετές εταιρίες στην Μεγάλη Βρετανία κλείνουν νέα συμβόλαια με ετήσιες αποδοχές για συγκεκριμένες ώρες εργασίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί μια εταιρία να δώσει για παράδειγμα 60.000 ευρώ ετήσιες αποδοχές για 2.000 ώρες εργασίας και θα πρέπει ο εργαζόμενος να τις συμπληρώσει όποτε τον έχει ανάγκη η επιχείρηση, δηλαδή να δουλεύει 12 ώρες ημερησίως για τρεις μήνες, να κάθεται για δύο μήνες και να ξαναέρχεται όποτε τον χρειάζεται ο εργοδότης του. Άλλες εταιρίες επιλέγουν την ανάθεση έργου, δηλαδή υπογράφουν σύμβαση έργου και μόλις ολοκληρωθεί, σταματάει και η συνεργασία των δύο πλευρών.

– Τα πράγματα είναι διαφορετικά για τους νέους που σπουδάζουν στο εξωτερικό;

Ένα σημαντικό ποσοστό του 20% περίπου που σπουδάζει στο εξωτερικό, αποφασίζει να παρατείνει τις σπουδές του σε άλλες σχολές, θέλοντας είτε να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να εργαστεί σε μια εταιρία του εξωτερικού (συνήθως μέσω πρακτικής άσκησης στην Μεγάλη Βρετανία) ή να καθυστερήσει την επιστροφή του στην Ελλάδα για ευνοϊκότερες χρονικές και οικονομικές συγκυρίες, επιβαρύνοντας ωστόσο και τον οικογενειακό προϋπολογισμό.


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s