ICAP Group Πτώση τζίρου αλλά διατήρηση κερδών για τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις το 2009

Τα επιχειρηματικά αποτελέσματα μίας χρονιάς στην οποία η Ελληνική οικονομία γνώρισε μία περίοδο μεγάλης κρίσης με κύρια χαρακτηριστικά το υψηλό δημόσιο χρέος και το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, αποτυπώνονται στην 3η Έκδοση Business Leaders in Greece της ICAP Group που μόλις κυκλοφόρησε. Στην έκδοση παρουσιάζονται οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρίες και οι 200 πιο κερδοφόροι όμιλοι με βάση τα κέρδη EBITDA (προ φόρων τόκων, αποσβέσεων) τα οποία επελέγησαν σαν κριτήριο κατάταξης λόγω του ότι προσεγγίζουν περισσότερο το πραγματικό λειτουργικό αποτέλεσμα των εταιριών αποτελώντας το εγκυρότερο μοναδιαίο μέτρο σύγκρισης ανάμεσα σε επιχειρήσεις διαφορετικών κλάδων.

Οι συνθήκες οικονομικής αβεβαιότητας που επικράτησαν το 2009 επηρέασαν και τις 500 κερδοφόρες εταιρίες και τους 200 ομίλους. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων αυτών κινήθηκε πτωτικά το 2009 (-8,6%), στα πλαίσια της  γενικής επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος. Αντίθετα, σε επίπεδο κερδοφορίας διαπιστώνεται βελτίωση τόσο σε επίπεδο κερδών EBITDA (+11,4%), όσο και προ φόρων κερδών (+10,6%), μεταβολές που σε πρώτη ανάγνωση ίσως προκαλούν έκπληξη. Ωστόσο, η αυξημένη συνολική κερδοφορία μπορεί ουσιαστικά να αποδοθεί σε δύο κυρίως επιχειρήσεις (ΔΕΗ ΑΕ., Ελληνικά Πετρέλαια. Α.Ε.), εταιρίες που εμφάνισαν ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία το 2009, γεγονός που αποδίδεται, σε μεγάλο βαθμό, σε ευνοϊκές συγκυρίες σχετικά με την υποχώρηση των διεθνών τιμών πετρελαίου, κ.α.

Όσον αφορά στους ομίλους, βάσει των στοιχείων των ενοποιημένων ισολογισμών του 2009, προκύπτει επιδείνωση των αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, ο συνολικός κύκλος εργασιών των ομίλων της κατάταξης μειώθηκε κατά 11% περίπου. Επίσης, τα συνολικά κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 4,5% και τα προ φόρου κέρδη κατά 9,6%.

Με αφορμή την έκδοση της ICAP Group, τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

  • Η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει από το 2009 σε περίοδο οικονομικής ύφεσης. Η κρίση που διέρχεται στην παρούσα φάση η οικονομία της χώρας αποτυπώνεται στη ραγδαία επιδείνωση των βασικών μακρο-οικονομικών μεγεθών. Παρόλα αυτά, αρκετές δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις προσαρμοζόμενες στις νέες συνθήκες και εντείνοντας τις προσπάθειες τους, εμφάνισαν  ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις στα οικονομικά τους αποτελέσματα.
  • Θετική εξέλιξη, επίσης, μπορεί να χαρακτηρισθεί η σημαντική αύξηση των ιδίων κεφαλαίων των πλέον κερδοφόρων ελληνικών εταιριών, σε αντίθεση με το γενικότερο κλίμα που χαρακτηρίσθηκε από μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων.
  • Ενδεικτικά, από τις 106 εταιρίες που έμειναν εκτός λίστας, οι 300 έγιναν ζημιογόνες και από 1,54 δισ. ευρώ συνολικά κέρδη EBITDA το 2008, έκλεισαν το 2009 με ζημιές 532 εκατ.
  • Επίσης είναι αξιοπρόσεκτο ότι μόνο μία στις πέντε πιο κερδοφόρες εταιρίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
  • Είναι γεγονός ότι οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις κατάφεραν να αντιμετωπίσουν με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία τις συνέπειες της κρίσης, συγκριτικά με το σύνολο των εταιριών. Ωστόσο, ακόμη και αυτές δεν έμειναν ανεπηρέαστες από την αρνητική συγκυρία.
  • TOP 20: στην πρώτη εικοσάδα των πλέον κερδοφόρων εταιριών η πλειοψηφία παρέμεινε σταθερή από το 2008, με τις 19 εκ των 20 εταιριών να εμφανίζονται στην κορυφή τόσο το 2009 όσο και στην αντίστοιχη κατάταξη κατά το 2008. Οι 20 αυτές επιχειρήσεις παρουσίασαν αύξηση κερδών EBITDA (κατά 810 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή κορυφαία εικοσάδα εταιριών, παράλληλα δε αντιπροσωπεύουν το 45% του συνολικού EBITDA (από το 38% του 2008) όλων των ελληνικών επιχειρήσεων, γεγονός που ισχυροποιεί το συμπέρασμα ότι η υψηλή κερδοφορία χαρακτηρίζει έναν περιορισμένο αριθμό εταιριών.

«Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη διάχυση αισιόδοξων μηνυμάτων στην αγορά, ιδίως στην παρούσα συγκυρία. Έτσι, αξιολογώντας τα συνολικά αποτελέσματα των εταιριών της κατάταξης ενώ διαπιστώνεται υποχώρηση του κύκλου εργασιών από το 2009 σε σχέση με το 2008, αυτή συνοδεύτηκε από διατήρηση των κερδών στα ίδια επίπεδα με το 2008. Η φαινομενική αύξηση της κερδοφορίας, όπως εξηγήθηκε, αποδίδεται στα υψηλά κέρδη των δύο εταιριών (ΔΕΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ).

Η θετική αυτή εικόνα διατήρησης κερδοφορίας πιστεύουμε ότι οφείλεται στην προσπάθεια που κατέβαλαν οι Business Leaders για συγκράτηση των δαπανών τους, προσπάθεια η οποία φαίνεται να υπήρξε αποτελεσματική», σχολίασε, ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ICAP Group.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s