Οι εξελίξεις στον τομέα αξιολόγησης προσωπικού

Μάριος Μολφέτας, PEOPLECERT Group Product Manager

Σε μια ιδιαίτερα δυσμενή περίοδο για την οικονομία και κατά συνέπεια για τις επιχειρήσεις, η βέλτιστη αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων συνιστά μέγιστη προτεραιότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση ο ρόλος των επαγγελματιών του χώρου (διευθυντές, τμήματα, σύμβουλοι) αποκτά εξέχουσα σημασία γιατί καλούνται να διαχειριστούν αλλαγές σε όλα τα πεδία της δράσης τους. Από αλλαγές στη στρατηγική προσέλκυσης και επιλογής, έως αλλαγές στις μεθόδους επιμόρφωσης, παροχής κινήτρων και αξιολόγησης.

Σ’ αυτή την προσπάθεια, πέρα από τις παραδοσιακές επιστημονικές μεθόδους, οι εξελίξεις στον τομέα της πιστοποίησης προσώπων προσφέρoυν εργαλεία που μπορούν να διευκολύνουν, να επιταχύνουν και να υποστηρίξουν τις αποφάσεις τους.
Για παράδειγμα, η αποδοχή διεθνώς αναγνωρισμένων αποδεικτικών ως τεκμήριο για την επιλογή προσωπικού, εξασφαλίζει  πολύτιμους πόρους (χρόνο, ανθρώπους, διαδικασίες) στις επιχειρήσεις.

Η προσέλκυση και η επιλογή προσωπικού με πιστοποιημένες γνώσεις χρήσης της ξένης γλώσσας, χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, εξυπηρέτησης πελατών και άλλων προσόντων που αποδεικνύονται με την κατοχή πιστοποιητικών από διεθνείς φορείς αποκτούν εξαιρετική σημασία, γιατί:

  • Βελτιώνεται άμεσα η παραγωγικότητα: οι εργαζόμενοι είναι αποδοτικοί από την πρώτη ημέρα
  • Μειώνεται κάθετα το κόστος εκπαίδευσης: δεν απαιτείται εκπαίδευση
  • Μειώνεται το στρες των εργαζομένων: αναγνωρίζονται τα προσόντα τους
  • Επιτυγχάνεται ταχύτερη απόδοση της επένδυσης σε συστήματα που σημαίνει εξοικονόμηση δαπανών και καλύτερη αξιοποίηση των πόρων της εταιρείας

Καθώς οι απαιτήσεις για εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες συνεχίζουν να αυξάνονται, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις απολαμβάνουν τα οφέλη από την προσέλκυση, επιλογή και πρόσληψη επαγγελματιών με πιστοποίηση. Περισσότερες από 300 εταιρείες του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα (μεταξύ των οποίων τραπεζικοί και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, εκπαιδευτικοί οργανισμοί, εταιρείες παροχής υπηρεσιών, φαρμακευτικές και διαφημιστικές εταιρείες, δικηγορικά γραφεία κ.ά.) δημοσιεύουν καθημερινά αγγελίες που δεν αρκούνται στην απλή αναφορά της γνώσης χρήσης Η/Υ και ζητούν την ύπαρξη πιστοποιημένων προσόντων από αναγνωρισμένους φορείς πιστοποίησης. Τα πιστοποιημένα προσόντα αποδεικνύουν τις γνώσεις των εργαζομένων και τους κάνει πιο αποτελεσματικούς στη χρήση των νέων τεχνολογιών. Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις (ενδεικτικά αναφέρονται οι BP, Εθνικό Σύστημα Υγείας Μεγάλης Βρετανίας, IKEA, Volkswagen κ.α.) ανακάλυψαν ότι προσλαμβάνοντας πιστοποιημένο προσωπικό ή πιστοποιώντας το προσωπικό τους σύμφωνα με διεθνή και αναγνωρισμένα πρότυπα πιστοποίησης βελτίωσαν σημαντικά την παραγωγικότητά τους αλλά και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών προς τους πελάτες τους.

Η συζήτηση δεν αφορά πλέον την τεχνολογία ως hardware ή software. Η ταχύτητα του επεξεργαστή ή το εύρος της ευρυζωνικότητας δεν είναι πια το – προς επίλυση πρόβλημα. Οι γνώσεις, και ειδικότερα η επικαιρότητα των γνώσεων όσων καλούνται να χρησιμοποιήσουν τη διαθέσιμη τεχνολογία είναι η παράμετρος που εξετάζεται ως «κατευθυντήρια οδηγία». Μήπως, η ερώτηση προς τους υποψήφιους «Πόσο καλά γνωρίζετε να χειρίζεστε το Linkedin;» έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία από «Τι μάθατε στο τελευταίο σεμινάριο για τις Πωλήσεις;». Μήπως η αποστολή βιογραφικού μέσω του «δαιμονοποιημένου» facebook θα πρέπει να προσμετράται ως προσόν στη διαδικασία επιλογής; Μήπως η γνώση της έννοιας του social customer είναι πιο σημαντική από αυτή της γνώσης του window customer; Η εποχή του «είσαι ότι δηλώσεις» έχει περάσει…

Στο συνέδριο του ΙΜΑΔ και του HR PROFESSIONAL, «The Big HR Debate», άνοιξε ο διάλογος για το σήμερα και το αύριο των διευρυμένων αρμοδιοτήτων του HR, ακούστηκε ότι οι εργαζόμενοι επενδύουν στο ατομικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που δημιουργείται μέσα από τη δια βίου μάθηση και τη συλλογή πτυχίων, αναλύθηκε πώς οι σύγχρονες επιχειρήσεις γνωρίζουν τι ψάχνουν και πώς μπορούν να εξασφαλίσουν σημαντικά οφέλη από τα σύγχρονα εργαλεία, συζητήθηκαν όλες οι επιλογές που είναι διαθέσιμες για τη σωστή επιλογή του ανθρώπινου δυναμικού, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Για τους φορείς που εκπροσωπούν τη νέα τεχνολογία ο διάλογος έχει ολοκληρωθεί και έχει συμπυκνωθεί σε ένα συμπέρασμα: «Τα συστήματα δε λειτουργούν χωρίς την ανθρώπινη γνώση».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s