Απολύσεις… βλέπει μία στις δύο επιχειρήσεις το 2011


Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου


Ετήσια έκθεση ελληνικού εμπορίου

Σε απολύσεις σκοπεύει να προχωρήσει το 2011, μία στις δύο μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου και μία στις πέντε μικρομεσαίες. Ενώ, την ίδια στιγμή το ποσοστό των επιχειρήσεων που σκοπεύουν να κάνουν προσλήψεις διαμορφώνεται κοντά στο 3%.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ετήσια έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για το 2010.

Η απασχόληση στο εμπόριο μειώνεται ήδη από την τρέχουσα χρονιά, καθώς το 2010 χάθηκαν 27.100 θέσεις εργασίας. Στο σύνολο της οικονομίας η απασχόληση μειώθηκε κατά 104.920 άτομα, που σημαίνει ότι μία στις τέσσερις θέσεις χάθηκαν από τον τομέα του εμπορίου. Οι απολύσεις έπληξαν περισσότερο γυναίκες και νέους, αλλά στην ανεργία πέρασαν και 45-50.000 αυτοαπασχολούμενοι και εργοδότες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΕ. Για το 2011, το 43,7% των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ) σχεδιάζει να προχωρήσει σε απολύσεις ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ΟΕ, ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων είναι 15 %. Το 65% των μεγάλων εταιριών προβλέπει μείωση και των επενδύσεων (82 % οι ΜΜΕ) ενώ το 60% μικρών και μεγάλων αναμένουν μείωση πωλήσεων και κερδών.


Ενώ, ενδεικτικό της συγκέντρωσης του εμπορίου στα μονοπώλια και της έντασης της εκμετάλλευσης είναι ότι, όπως καταγράφεται στην έρευνα της ΕΣΕΕ, την ώρα που παρατηρείται μεγάλη μείωση σε εργοδότες – αυτοαπασχολούμενους καταγράφεται και αύξηση στη μισθωτή απασχόληση. Κάτι το οποίο καταδεικνύει αφενός τη συγκέντρωση της απασχόλησης στις μεγάλες επιχειρήσεις, αφετέρου την ένταση των «ευέλικτων» μορφών εργασίας, με τη μερική απασχόληση να έχει αυξηθεί κατά 5,5% και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου κατά 8,9%.

Ακόμη, οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν κατά 44% το 2010, οι ζημιογόνες επιχειρήσεις ξεπέρασαν σε ποσοστό το 55%, ενώ η πτώση του τζίρου στο εννιάμηνο έφτασε το 40% στην ένδυση – υπόδηση, 15% στα έπιπλα και ηλεκτρικά είδη, το 17% στα φάρμακα – καλλυντικά και 10% ακόμη και στον κλάδο των τροφίμων. Την ίδια περίοδο, η ζήτηση δανείων μειώθηκε κατά 30 – 40 % ενώ αυξήθηκε κατά 60 – 80 % το ποσοστό των απορρίψεων.

«Με αυτά τα δεδομένα, με μείωση των εισοδημάτων, ανεργία και υποκατανάλωση δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη της οικονομίας και έξοδο από την ύφεση. Η οικονομία θα σβήσει και δεν θα επανεκκινήσει», σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s