Πιστοποιητικά προσόντων: Γιατί τα χρειάζομαι;

Μάριος Μολφέτας, PEOPLECERT Group Product Manager

Είναι επίσημο. Βρισκόμαστε σε κρίση. Οι ευκαιρίες απασχόλησης μειώνονται. Η αγορά εργασίας του εξωτερικού είναι πιο κοντά από ποτέ. Οι αιτήσεις για απασχόληση στην Κύπρο, στην Τουρκία, στη Γαλλία, στη Γερμανία αυξάνονται καθημερινά. Όπως φαίνεται, τόσο οι ελληνικές όσο και οι διεθνείς επιχειρήσεις θα στηρίξουν την ανάπτυξή τους σε στελέχη που  διαθέτουν προσόντα σε πολλούς τομείς και έχουν διευρυμένο πεδίο δράσης, καλύπτοντας  με άνεση διαφορετικές επιχειρηματικές ανάγκες. Φαίνεται επίσης πως η τεκμηρίωση των προσόντων μας θα αποτελεί από σήμερα και μετά κρίσιμο παράγοντα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οι εργοδότες αναζητούν εκείνους τους ανθρώπους που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν μια ισχυρή βάση γνώσεων.

«Έχουμε τα απαραίτητα προσόντα για να διεκδικήσουμε τις διαθέσιμες θέσεις; Είμαστε ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο;
Τα πιστοποιητικά μας κάνουν πιο ανταγωνιστικούς;»

Οι αποδείξεις είναι ισχυρές και τα αποτελέσματα των ερευνών είναι ενθαρρυντικά. Έρευνες που έχουν διεξαχθεί από μεγάλους φορείς διεθνώς, όπως το CEDEFOP, η CEPIS, το Ίδρυμα ECDL, καταλήγουν ότι οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες είναι πιο παραγωγικοί και χρήσιμοι συνεργάτες για τους οργανισμούς και ότι οι εργοδότες προτιμούν πιστοποιημένους εργαζομένους και ενθαρρύνουν την πιστοποίησή τους αφού έχουν προφανή οφέλη για τον οργανισμό τους.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνονται και σε εθνικό επίπεδο, σε έρευνες που έχουν διεξαχθεί από ακαδημαϊκά ιδρύματα. Στην Ιταλία, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο SDA Bocconi, αποδείχθηκε ότι οι Ιταλοί εργαζόμενοι έχαναν κατά μέσο όρο 16 ημέρες το χρόνο στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Στη M. Βρετανία, σε έρευνα που έγινε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (National Health Service) πριν από την εφαρμογή του προγράμματος ECDL και αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του, αποδείχθηκε ότι εξοικονομήθηκε χρόνος μέχρι και 41 λεπτά την ημέρα ανά εργαζόμενο. Στην Ελλάδα, στην έρευνα του ALBA Graduate Business School «IT Skills: The Business Gain» αποδεικνύεται ότι η έλλειψη εκπαίδευσης και πιστοποίησης στις εφαρμογές του Office κοστίζει στις εταιρείες σχεδόν €756 ετησίως για κάθε εργαζόμενο, ενώ το αντίστοιχο κόστος ενός ατόμου από το τμήμα μηχανογράφησης προκειμένου να λύσει απορίες/προβλήματα των εργαζομένων ανέρχεται στα €2.267 ευρώ το χρόνο, που μεταφράζεται σε 354 χαμένες ώρες του τμήματος μηχανογράφησης μιας εταιρείας. Δεδομένου ότι η κάθε εταιρεία διαθέτει περισσότερους από έναν εργαζόμενο που δεν είναι πιστοποιημένος στη χρήση εφαρμογών Η/Υ και δεν έχει λάβει επαρκή εκπαίδευση, το κόστος αυξάνεται πολλαπλασιαστικά. Επιπρόσθετα, τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι έπειτα από την εκπαίδευση και πιστοποίησή τους βελτιώθηκε η αποδοτικότητά τους, αυξήθηκε η ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά εργασίας και αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι από την εργασία τους. Τέλος, η 6μηνιαία έρευνα RCI του ALBA αναδεικνύει την αξία της πιστοποιημένης γνώσης Η/Υ αφού το 70% των επιχειρήσεων που συμμετέχουν θεωρεί την ύπαρξη πιστοποιημένης γνώσης από σημαντική έως πολύ σημαντική.

Στο 6ο People Management Forum που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το HR PROFESSIONAL κορυφαίοι Έλληνες και διεθνείς ομιλητές μοιράστηκαν τις γνώσεις και τις  εμπειρίες τους σε θέματα όπως, η οικονομική κρίση, οι βέλτιστες πρακτικές, οι τάσεις, οι προκλήσεις, η ηγεσία, η διαχείριση των ταλέντων, η επιμόρφωση, η αξιολόγηση.
Οι σύγχρονες επιχειρήσεις γνωρίζουν τι ψάχνουν και πώς μπορούν να επωφεληθούν από τα σύγχρονα εργαλεία που είναι διαθέσιμα για τη σωστή επιλογή του ανθρώπινου δυναμικού, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων.

Η προσέλκυση και η επιλογή προσωπικού με πιστοποιημένες γνώσεις χρήσης της ξένης γλώσσας, ηλεκτρονικών υπολογιστών, εξυπηρέτησης πελατών και άλλων προσόντων που αποδεικνύονται με την κατοχή πιστοποιητικών από διεθνείς οργανισμούς αποκτούν εξαιρετική σημασία, γιατί:

  • Βελτιώνεται άμεσα η παραγωγικότητα: οι εργαζόμενοι είναι αποδοτικοί από την πρώτη ημέρα
  • Μειώνεται κάθετα το κόστος εκπαίδευσης: δεν απαιτείται εκπαίδευση
  • Μειώνεται το στρες των εργαζομένων: αναγνωρίζονται τα προσόντα τους
  • Επιτυγχάνεται ταχύτερη απόδοση της επένδυσης σε συστήματα που σημαίνει εξοικονόμηση δαπανών και καλύτερη αξιοποίηση των πόρων της εταιρείας

Η «πιστοποίηση», είναι η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στο επίπεδο των γνώσεων που πιστεύουμε ή που οι άλλοι πιστεύουν πως κατέχουμε (perceived knowledge) σε σχέση με τις γνώσεις που πραγματικά κατέχουμε (real knowledge).

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s