MS in Leadership: Η σημασία της εκπαίδευσης ηγετικών στελεχών

Το Graduate School του DEREE-The American College of Greece ακολουθώντας τη διεθνή τάση στις μεταπτυχιακές σπουδές να εκπαιδεύουν  ηγέτες και όχι απλά μάνατζερ, σχεδίασε το πρόγραμμα Master of Science (MS) in Leadership το οποίο ξεκινά τον Φεβρουάριο του 2011.

Όπως τόνισε ο Δρ. Todd G.  Fritch, αντιπρόεδρος του Κολλεγίου και πρύτανης του Graduate School του DEREE, «το MS in Leadership δεν είναι ακόμα ένα πτυχίο Master αλλά ένα πραγματικά διαφορετικό και φιλόδοξο πρόγραμμα με πολλά καινοτόμα στοιχεία, που αναπτύσσει συγκεκριμένες δεξιότητες και προετοιμάζει στελέχη αξιώσεων, προσφέροντας ουσιαστικά εφόδια ζωής». «Φιλοδοξία μας είναι να γεφυρώσουμε το χάσμα ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη, και να ετοιμάσουμε στελέχη τα οποία θα δημιουργήσουν ένα  επιχειρησιακό περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι θα επιθυμούν να εργασθούν. Σίγουρα, θέλουμε δημιουργήσουμε ένα κλίμα πραγματικής αναζήτησης της γνώσης μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και όχι απλά να συνηγορήσουμε στη γενική τάση του ‘μαζεύουμε ένα ακόμη πτυχίο και αχρείαστο να είναι’», είπε ο Δρ. Fritch.

Οι καινοτομίες του προγράμματος είναι πολλές:

  • Είναι βιωματικό στη σχεδίασή του και δεν εστιάζει μόνο στις θεωρητικές γνώσεις ή στην απομνημόνευση, κάτι που σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες βιώνουν καταστάσεις και αναπτύσσουν συνειδητές ικανότητες και δεξιότητες. Οι συμμετέχοντες  θα μαθαίνουν “κάνοντας” και όχι μόνο “ακούγοντας”.
  • Είναι ίσως το μοναδικό πρόγραμμα σχεδιασμένο σύμφωνα με το πρότυπο της Ολιστικής Προσέγγισης του Εγκεφάλου (Whole Brain Model TM). Το πρότυπο αυτό είναι ένα στιβαρό επιστημονικό μοντέλο το οποίο αξιοποιεί τις δυνατότητες του ανθρώπινου εγκέφαλου και προσφέρει ευκαιρίες για ουσιαστική, βαθιά και ανεξίτηλη μάθηση.
  • Οι σπουδαστές  θα εκτεθούν στις τελευταίες επιστημονικές οργανωσιακές θεωρίες,  θα συμμετέχουν σε ομαδικές μαθησιακές περιπέτειες, θα αυτο-αξιολογηθούν, θα έχουν έντονες συναισθηματικές εμπειρίες, θα λάβουν μέρος σε παιγνίδια και δραστηριότητες στο μοναδικό campus του Κολλεγίου, θα έχουν επαφή με την αγορά, ενώ ο κάθε φοιτητής θα “υιοθετηθεί” από έναν προσωπικό μέντορα που θα είναι ένα καταξιωμένο στέλεχος της αγοράς, επιφορτισμένο με την προσωπική καθοδήγηση των σπουδαστών,  για ανάπτυξη και υλοποίηση των γνώσεων.
  • Οι σπουδαστές παράγουν γνώση, μέσα από ένα μοναδικό στο είδος του “μάθημα” το οποίο δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους πρότυπο ηγεσίας. Θα διατυπώσουν ένα προσωπικό σχέδιο ανάπτυξης καριέρας και ζωής, στην υλοποίηση του οποίου θα τους υποστηρίξει ένας προσωπικός καθοδηγητής.
  • Τέλος, το πρόγραμμα υποστηρίζεται από σημαντικές στο χώρο τους,  εταιρίες συμβούλων οι οποίες διαθέτουν μοναδική τεχνογνωσία στο θέμα της ηγετικής συμπεριφοράς. Έχει ήδη λάβει την πιστοποίηση της NEASC (New England Association of Schools and Colleges), ενός από τους αρχαιότερους και σημαντικότερους φορείς ακαδημαϊκής πιστοποίησης στις ΗΠΑ.

Η σημασία των ηγετών, σε κάθε χώρο, σε κάθε επίπεδο, σήμερα, είναι τεράστια.  Από μικρούς και μεγάλους ηγέτες περιμένει ο τόπος και οι επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ένα αίσθημα δέσμευσης, μία αίσθηση κατεύθυνσης, ένα ρεαλιστικό όραμα για το μέλλον. Οι ηγέτες οφείλουν να μπορούν να δημιουργήσουν ένα «νέο ενθουσιασμό».  Σε αυτή τη συγκεκριμένη παγκόσμια συγκυρία και  σε μία χώρα όπου τα παλαιά οράματα ξεθωριάζουν και πολλά από όσα γίνονται έχουν απλά διαχειριστικό χαρακτήρα, η ύπαρξη στελεχών με ηγετικά προσόντα θα αποβεί ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας επιβίωσης.

Το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ηγεσία,  φιλοδοξεί να δημιουργήσει στους σπουδαστές του ένα νέο τρόπο σκέψης, να εμφυσήσει νέες στιβαρές αξίες και κυρίως να τους αναπτύξει τις ικανότητες που θα τους καθιστούν αξιόμαχους στο στίβο της οικονομικής ζωής.

Είναι ίσως αυτό που έχει ανάγκη η οικονομία και το βασικό της κύτταρο, οι επιχειρήσεις, στον τόπο μας. Όχι στελέχη οπλισμένα με πολλά “τυπικά” προσόντα αλλά στελέχη με ουσιαστικά προσόντα και με ένα νέο τρόπο σκέψης  που να αξιοποιεί τις δυνατότητες της Ολιστικής Προσέγγισης του Εγκεφάλου:

ΛΟΓΙΚΗ-ΑΝΑΛΥΣΗ-ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ- ΣΧΕΣΕΙΣ- ΦΑΝΤΑΣΙΑ- ΠΑΘΟΣ- ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟ- ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Master of Science (MS) in Leadership, επικοινωνήστε με το Office of Admissions στο 210 6002208  ή στο graduate@acg.edu

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s