Έρευνα Grand Solutions: Τάσεις της σύγχρονης Αγοράς Εργασίας

Είναι γεγονός πως οι τάσεις στην αγορά εργασίας συνδέονται μετην παρούσα οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα.Όσον αφορά την πλευρά των υποψηφίων φαίνεται ότι πλέονέχουν συνειδητοποιήσει τη δυσκολία να βρουν θέση εργασίαςπάνω στο αντικείμενο των σπουδών τους. Πλέον έχουν στραφεί σε επαγγέλματα που έχουν ζήτηση και σε μορφές απασχόλησηςπιο ευέλικτες που θα τους αποφέρουν λιγότερα χρήματα, αλλά θατους επιτρέψουν να εργάζονται και να αποκτήσουν προϋπηρεσία. Μάλιστα, μεγάλο είναι το ποσοστό των νέων που αποφασίζουν νααναζητήσουν εργασία σε χώρες του εξωτερικού, όπου υπάρχειπρόγνωση για ανάπτυξη και οι ευκαιρίες απασχόλησης μπορούννα προβλεφθούν καλύτερα εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Από την πλευρά των εταιρειών, οι περισσότεροι εργοδότες θεωρούν απαραίτητη την ύπαρξη πτυχίουΑνώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ) ή Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ), ενώαυξανόμενο παρουσιάζεται το ποσοστό των θέσεων που απαιτούν πτυχίο μεταπτυχιακού ακόμα καιδιδακτορικού επιπέδου. Η γνώση αγγλικών και υπολογιστών αποτελεί πλέον απαραίτητο προσόνακόμα και για τις πιο χαμηλόβαθμες θέσεις της διοικητικής πυραμίδας. Επίσης, λόγω της μεγάληςπροσφοράς εργασίας, οι εταιρείες αναζητούν προσωπικό με ελάχιστη εργασιακή προϋπηρεσία δύο (2)ετώνΕπιπρόσθετα, ο κατάλληλος υποψήφιος πέρα από τα τυπικά χαρακτηριστικά που προαναφέραμε θαπρέπει να συνδυάζει και ένα πλήθος δεξιοτήτων που θα τον κάνουν πιο ανταγωνιστικό, αλλά και ναξεχωρίσει μέσα από ένα πλήθος υποψηφίων. Χαρακτηριστικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε:

  • Δυναμικότητα
  • Ευελιξία
  • Ταχύτητα στην εκμάθηση
  • Δημιουργικό πνεύμα
  • Να λαμβάνει πρωτοβουλίες
  • Να διαχειρίζεται σωστά τον χρόνο
  • Με οργανωτικές δεξιότητες
  • Με επικοινωνιακές δεξιότητες
  • Με ομαδικό πνεύμα

Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, οι αποδοχές του κατάλληλου υποψηφίου έχουν μειωθεί αισθητά σεσχέση με αυτές που κυριαρχούσαν τα προηγούμενα έτη, γεγονός που οι υποψήφιοι γνωρίζουν, όπωςγνωρίζουν και την ανάγκη της εταιρείας να επιβιώσει. Έτσι, είναι πιο διαλλακτικοί στην αποδοχή ενόςχαμηλότερου μισθού, φοβούμενοι το φάσμα της ανεργίας.Παρακάτω σας παραθέτουμε τα επαγγέλματα που αυτή τη χρονική περίοδο παρουσιάζουν ζήτηση:

Σε επίπεδο entry level και με μικρή προϋπηρεσία:

α) Πωλήσεις. Μάλιστα, η ειδικότητα του πωλητή παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση σε ένα ευρύ φάσμαεταιρειών, όπως οι φαρμακευτικές εταιρείες, εταιρείες λιανικού εμπορίου, χρηματοπιστωτικάιδρύματα, πολυεθνικές και μη.
β) Γραμματειακή υποστήριξη/ Υπάλληλοι γραφείου.
γ) Περιζήτητοι είναι και οι τεχνικοί Η/Υ και δικτύων, οι web- designers λόγω της συνεχούς ανάπτυξηςτου διαδικτύου και της ζήτησης για μηχανογράφηση διάφορων τμημάτων.
δ) Τεχνικά επαγγέλματα (Ηλεκτρολόγοι , Υδραυλικοί) που παρουσιάζονται αρκετά προσοδοφόρα καιμε αυξανόμενη ζήτηση.
ε) Τουριστικά επαγγέλματα (εποχική ζήτηση). Ιδιαίτερα για τα τουριστικά επαγγέλματα αναμένεταιεποχική αύξηση της ζήτησης και ιδιαίτερα με την νέα χρονιά όπου αναμένεται η μείωση του Φ.Π.Α.
στ) Τεχνολόγοι και τεχνικοί περιβάλλοντος σχετικοί με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Στελέχη με προϋπηρεσία:
α) Brand/Sales Managers.
β) Υπάρχει ζήτηση για στελέχη HR τόσο στο τομέα της μισθοδοσίας όσο και στο τομέα των παροχών.
γ) Εξειδικευμένες θέσεις Πληροφορικής (με έμφαση στον τομέα του προγραμματισμού).
δ) Οικονομικά στελέχη προσανατολισμένα στην καινοτομία και στην ανάπτυξη.
ε) Λογιστές.
στ) Μηχανικοί (Πολυτεχνικές σχολές) λόγω των αναπτυξιακών έργων και έργων υποδομής πουπρογραμματίζονται. Συνήθως απαιτείται μία ελάχιστη προϋπηρεσία 2-5 ετών.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πως ένας υποψήφιος με τηναπαιτούμενη εκπαίδευση και τις κατάλληλες δεξιότητες έχει κάνει το πρώτο βήμα για την θετικήαξιολόγησή του. Από την άλλη πλευρά, ο υποψήφιος θα πρέπει να διατηρήσει τα προσόντα του σεσχέση με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας μέσω της συμμετοχής του σε σεμινάρια και σε άλλεςδραστηριότητες που θα συνέβαλλαν στον εμπλουτισμό του βιογραφικού του.

Μάλιστα, ο υποψήφιος δε πρέπει να σταματήσει την αναζήτηση εργασίας, αλλά αυτή θα πρέπει νααποτελεί καθημερινή προσπάθεια, διότι πάντα υπάρχουν νέες ευκαιρίες για μία καλύτερη θέση στηναπασχόληση. Λίγο πριν, αναφέραμε επαγγέλματα και ειδικότητες που παρουσιάζουν στη παρούσαφάση ζήτηση. Είναι, όμως δύσκολο να επιχειρήσουμε μία πιο μακροπρόθεσμη πρόβλεψη τάσεων στηνεξέλιξη της αγοράς εργασίας αφού αυτή θα εξαρτηθεί από την πορεία της Ελληνικής και ΕυρωπαϊκήςΟικονομίας τους επόμενους 3-6 μήνες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s