Έρευνα PfB: Επιλέγουν… από ανάγκη οι Έλληνες την ευέλικτη εργασία

Την εξαρτημένη-μισθωτή εργασία προτιμά το 91,43% των εργαζομένων, ενώ ναι στην ευελιξία… ψηφίζουν, μόνο τα στελέχη άνω των 48 ετών και εκείνα που οι ετήσιες μικτές αποδοχές τους ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την ετήσια έρευνα της People for Business με θέμα «Ιδανικές συνθήκες εργασίας – Πότε και πώς μετακινούνται τα στελέχη», που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 1 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2010 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 724 στελεχών. Στόχος της έρευνας, ήταν να διαπιστωθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόφασή των στελεχών να μετακινηθούν σε μία νέα εργασία, εν μέσω κρίσης, και κατά πόσο οι απαιτήσεις και τα θέλω των εργαζομένων συμβαδίζουν με τις νέες τάσεις που επικρατούν στην αγορά εργασίας.

Τύπος απασχόλησης

Συγκεκριμένα, το 91,43% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι θα επέλεγε την εξαρτημένη-μισθωτή εργασία σε μία εταιρία και όχι την εξωτερική συνεργασία, που θα αμείβεται βάσει επίτευξης στόχων. Το στοιχείο αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον αν λάβει κανείς υπόψη του, ότι το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν περίπου ίδιο 91,41%, γεγονός που δείχνει ότι οι έλληνες παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας, δυσκολεύονται να ενταχθούν σε ένα πιο ευέλικτο σχήμα απασχόλησης.

Ειδικότερα, για το 34,14%, η εξαρτημένη εργασία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να επιλέξει μία θέση σε μία επιχείρηση, για το 37,29% η μισθωτή εργασία είναι σημαντική προϋπόθεση, ενώ για το 20% εντάσσεται στους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την επιλογή του. Μόλις το 8,57% δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την μισθωτή εργασία και είναι ανοιχτό σε εξωτερικές συνεργασίες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι αποκλειστικά και μόνο μισθωτή εργασία θα επέλεγαν τα στελέχη του ανθρώπινου δυναμικού και της οικονομικής διεύθυνσης. Αντίθετα, πιο ευέλικτοι σε εξωτερικές συνεργασίες φαίνονται να είναι οι εργαζόμενοι στον φαρμακευτικό κλάδο και στις εμπορικές επιχειρήσεις.

Την εξαρτημένη εργασία επιλέγει επίσης η συντριπτική πλειοψηφία (93,90%) των εργαζομένων, που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 26 έως 33 ετών, αλλά και το 88% της ηλικιακής ομάδας 33-40 ετών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, τα στελέχη που είναι άνω των 48 ετών εμφανίζονται ανοιχτά στις εξωτερικές συνεργασίες, σε ποσοστό 60,17%, όπως πιο ευέλικτα στο συγκεκριμένο θέμα φαίνονται και τα στελέχη με ετήσιες μικτές αποδοχές άνω των 50.000 ευρώ.

«Σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων εργαζομένων, ποσοστό 91,43%, θα επέλεγε την εξαρτημένη-μισθωτή εργασία σε μία εταιρία και όχι την εξωτερική συνεργασία, με την οποία θα αμείβεται βάσει επίτευξης στόχων. Το στοιχείο αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον αν λάβει κανείς υπόψη του, ότι το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν περίπου ίδιο 91,41%, γεγονός που δείχνει ότι οι Έλληνες παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας, δυσκολεύονται να ενταχθούν σε ένα πιο ευέλικτο σχήμα απασχόλησης. Πιο ευέλικτα εμφανίζονται τα στελέχη άνω των 48 ετών, καθώς έχουν πληγεί σε μεγαλύτερο βαθμό από την κρίση», επισημαίνει η κ. Ρεβέκκα Πιτσίκα Γενική Διευθύντρια της People for Business.

 

 

Τύπος Πακέτου Αποδοχών

Επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι και σε ότι αφορά ένα αυξημένο πακέτο παροχών που θα συνδέεται με την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητά τους. Το 54,28% θα επέλεγε ένα σταθερό πακέτο αμοιβών χωρίς διακυμάνσεις και θα «γύριζε» την πλάτη σε ένα πακέτο παροχών που θα συμπεριελάμβανε bonus και επιπρόσθετες παροχές.

Μεγαλύτερο ρίσκο παίρνει η ηλικιακή ομάδα των 26 έως 33 ετών, που είναι στην αρχή της καριέρας τους, ενώ μικρότερο είναι το ρίσκο για την ηλικιακή ομάδα των 40 – 48 ετών, λόγω των αυξημένων οικογενειακών υποχρεώσεων. Πιο σταθερές αποδοχές επιλέγουν και οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Τα στελέχη της εμπορικής διεύθυνσης, οι εργαζόμενοι στον φαρμακευτικό κλάδο και το ανθρώπινο δυναμικό άνω των 48 ετών, που έχουν αποκτήσει εμπειρία, νοιώθουν σίγουροι για τον εαυτό τους και φαίνεται να έχουν αντιληφθεί ότι αλλάζουν οι συνθήκες στην αγορά εργασίας, εμφανίζονται πιο εξοικειωμένα με το σύνθετο πακέτο αποδοχών, που περιλαμβάνει μεταβλητές παροχές σε σημαντικό βαθμό.

Όσον αφορά στα χαμηλότερα εισοδήματα, ο 1 στους 2 θα επέλεγε σταθερές απολαβές, ενώ πιο ευέλικτοι φαίνεται να είναι οι εργαζόμενοι με εισόδημα από 30.000 -50.000 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία, το 70%  θα επέλεγε μεταβλητό πακέτο αποδοχών, ποσοστό που αντιστρέφεται για τα στελέχη με εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. «Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν έλλειψη ρίσκου. Σαφώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι αναζητούν την ασφάλεια και την σταθερότητα. Όμως ένας ακόμη παράγοντας είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει να κρινόμαστε βάσει αποτελέσματος, άρα και οι αποδοχές μας να συνδέονται με την παραγωγικότητα», σχολιάζει η κ. Ρεβέκκα Πιτσίκα.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s