Έρευνα PwC: Η Ευρώπη χάνει τα «ταλέντα» της

Οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα: να επενδύσουν στους καλύτερους, να αξιολογήσουν την απόδοση των εργαζομένων και να επαναπροσδιορίσουν ποιες δαπάνες μπορούν να περικόψουν διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την πρόσφατη μελέτη της PwC,  Key Trends in Human Capital, για τις τάσεις σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό. Η έρευνα που περιλαμβάνει στοιχεία από περίπου 10.000 εταιρίες σε 40 χώρες, δείχνει ότι η οικονομική ύφεση επηρεάζει την απόδοση των επενδύσεων των εταιριών στο ανθρώπινο δυναμικό, ιδίως στη Δυτική Ευρώπη. Το 2007, όταν παρατηρήθηκαν τα πρώτα σημάδια ύφεσης σε κάποιες οικονομίες και το 2008 όταν οι αγορές άρχισαν να πλήττονται, ο δείκτης σημείωσε πτώση στη Δυτική Ευρώπη κατά 1,7% και στην Αγγλία κατά 2,8%, ενώ διατηρήθηκε σταθερός στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η μελέτη της PwC προτείνει πολλούς τρόπους για την καλύτερη διαχείριση του κόστους του ανθρώπινου δυναμικού έτσι ώστε να εξοικονομούνται δαπάνες για τις εταιρίες χωρίς να χρειάζονται περικοπές θέσεων εργασίας. Κάποιοι από αυτούς τους τρόπους είναι ο σωστός προγραμματισμός των υπερωριών, τα ευέλικτα ωράρια εργασίας, η αξιολόγηση των επιπλέον παροχών και ο εξορθολογισμός των λειτουργικών δαπανών γενικότερα.

Σύμφωνα με την PwC, οι εταιρίες πρέπει να ενισχύσουν τα προγράμματα διαχείρισης ταλέντων τους και να προσέξουν τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις αναδυόμενες οικονομίες. Όσον αφορά στην αξιοποίηση των ταλέντων και την παροχή κινήτρων, η μελέτη δείχνει ότι στις επιχειρήσεις υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Η διατήρηση των ταλέντων θα αποτελέσει ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση για τις εταιρίες στην Ευρώπη, καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές στην απορρόφηση ταλέντων. Η μελέτη επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις στις αναδυόμενες οικονομίες αυξάνουν τις επενδύσεις τους στην καινοτομία και συχνά εφαρμόζουν πιο σύγχρονες μεθόδους διοίκησης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s