Gilles Gambade – «Το coaching υποστηρίζει την ανάπτυξη των στελεχών»

Gilles Gambade

Gilles Gambade

Συνέντευξη με τον Gilles Gambade γενικό διευθυντή της TopTeam World

Kύριε Gambade, τι είναι το coaching και γιατί το επιλέγουν οι επιχειρήσεις;

Με απλά λόγια, θα έλεγα ότι το coaching υποστηρίζει την ανάπτυξη των στελεχών που με τη σειρά τους επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα. Το coaching έχει αποδείξει ότι είναι μία από τις καλύτερες επενδύσεις στην ανάπτυξη  και την κατάρτιση των στελεχών. Είναι μοναδικά ισχυρό, γιατί:

  • Υποστηρίζει το στέλεχος σε ατομική βάση και επικεντρώνεται στην επίτευξη των προσωπικών και επιχειρηματικών αποτελεσμάτων, στις προκλήσεις και στις αλλαγές που αντιμετωπίζουν το στέλεχος και η επιχείρηση.
  • Βασίζεται σε μια συνεχή, εμπιστευτική σχέση που αυξάνει τα επίπεδα υπευθυνότητας του στελέχους και τον ενθαρρύνει για λάβει δράση.
  • Αυξάνει την ευαισθητοποίηση του στελέχους, καλλιεργεί μια πιο στρατηγική άποψη, και τον προκαλεί να εφαρμόσει ταχείες αλλαγές για τον εαυτό του ή και για το περιβάλλον του.
  • Υποστηρίζει την ανάπτυξη του στελέχους στις διαπροσωπικές σχέσεις και στις ηγετικές ικανότητες του, για το όφελος του και της οργάνωσης.
  • Ο συνδυασμός της στοχευμένης εκπαίδευσης που προσφέρει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και της συνεχιζόμενης υπευθυνότητας που απαιτεί το coaching παρέχει τη πιο αποτελεσματική προσέγγιση για την διατηρήσιμη αλλαγή ή απόκτηση  νέων ηγετικών συμπεριφορών.
  • Αρκετές μελέτες σχετικά με Executive Coaching έχουν αποδείξει ότι ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα coaching μπορεί να πετύχει μεταξύ 500% και 700% απόδοση της επένδυσης στο πρόγραμμα.
  • Το εξαιρετικό coaching συνδυάζει το αναλυτικό και διαισθητικό στοιχειό με εκτελεστική εμπειρία. Δεν φέρνει μόνο καλύτερα αποτελέσματα, φέρνει και ουσιαστικά αποτελέσματα.

-Σε ποιους τομείς τις επωφελείς εφαρμογές;

Διεθνείς μελέτες στην Αμερική και στην Ευρώπη έχουν δείξει ότι πάνω από το 93% των στελεχών που έκαναν executive coaching θα το σύστηναν σε άλλους. Οι τομείς στους οποίους το coaching έχει πλέον επωφελείς εφαρμογές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων ηγεσίας, την μετακίνηση της προσοχής των στελεχών από τα επείγουσα τακτικά θέματα σε πιο στρατηγική σκέψη, στις διαπροσωπικές ικανότητες και στην ανάπτυξη υψηλότερης συναισθηματικής νοημοσύνης,  στην αύξηση της παραγωγικότητας και τη καλύτερη διαχείριση του χρόνου, στην καλύτερη αντιμετώπιση των αλλαγών στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στην μεγιστοποίηση της απόδοσης των ομάδων τους και τελικά στην κερδοφορία των εταιρειών τους.

-Υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα επιτυχή αποτελέσματα ενός προγράμματος coaching;

Είναι αλήθεια, ότι υπάρχουν αρκετοί παράμετροι και παράγοντες που επηρεάζουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα ενός προγράμματος coaching σε μια οργάνωση. Μερικοί από τους σημαντικότερους παράγοντες περιλαμβάνουν:

  • Το πρόγραμμα coaching θα πρέπει να έχει επίσημη και εμφανή στήριξη από την ανώτερη διοίκηση της εταιρείας, και να θεωρηθεί ως μια ειδική αναπτυξιακή ευκαιρία που προσφέρεται σε επιλεγμένα στελέχη.
  • Οποιοδήποτε πρόγραμμα coaching θα πρέπει να σχεδιαστεί για την υποστήριξη ορισμένων στρατηγικών αποτελεσμάτων που επιθυμεί η οργάνωση. (Για παράδειγμα, η βελτίωση ηγετικών ικανοτήτων νέων στελεχών προκειμένου να αυξηθεί η εσωτερική αποτελεσματικότητα και να  προετοιμαστεί η διαδοχή των ανώτατων ηγετών της επιχείρησης.)
  • Δομημένη διαδικασία εκτέλεσης του προγράμματος με έναν εσωτερικό συντονιστή,  αποτελεσματική διαδικασία ταιριάσματος του coach με το coachee, τακτική εποπτεία του coach (supervision), καθώς και αυστηρή εφαρμογή ενός αναγνωρισμένου κώδικα δεοντολογίας.

Όπως έλεγε πρόσφατα ένα άρθρο του Harvard Business Review, ο στόχος του executive coaching είναι ο στόχος μιας καλής διοίκησης: Η μέγιστη αξιοποίηση των πολυτίμων πόρων της οργάνωσης. Σίγουρα, αυτό είναι στην επικαιρότητα της σημερινής Ελληνικής οικονομίας, όπου όλες οι επιχειρήσεις και τα στελέχη τους έχουν να αντιμετωπίσουν τρομερές προκλήσεις που μπορούν να προσδιορίσουν την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη εξέλιξη τους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s