Οι επιχειρήσεις αδυνατούν να δεσμεύσουν τα στελέχη τους

BCC & WFPMA

BCC & WFPMA

Έρευνα BCG και WFPMA

Πλήγμα έχει δεχτεί, εν μέσω κρίσης, η δέσμευση των εργαζομένων στις περισσότερες επιχειρήσεις, σύμφωνα με την έρευνα «Δημιουργώντας το πλεονέκτημα των ανθρώπων, Πως οι επιχειρήσεις μπορούν να προσαρμόσουν τις HR Πρακτικές τους σε απρόβλεπτους καιρούς», που πραγματοποίησαν η Boston Consulting Group (BCG)  και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Συνδέσμων Διοίκησης Ανθώπινου Δυναμικού (WFPMA).

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, περίπου το ένα τρίτο των ανώτερων στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα εντόπισαν 6 «αδύναμα» στοιχεία στις επιχειρήσεις. Πρόκειται για την ελλιπή δομημένη διαχείριση της καριέρας των εργαζομένων στα θέματα ανταμοιβής υποδειγματικών συμπεριφορών των εργαζομένων, τις περιορισμένες συνέπειες για τους εργαζόμενους που δεν συμπεριφέρονται σύμφωνα με τις αξίες της επιχείρησης, τη χαμηλή συσχέτιση μεταξύ απόδοσης και αποζημίωσης, την ελάχιστη αναγνώριση της συνεισφοράς των εργαζομένων πέρα από τα θέματα αμοιβών, τον τρόπο λειτουργίας των μάνατζερ που συχνά λειτουργούν λιγότερο σαν  «πόροι» ή coaches για τους εργαζόμενους και τις αδύναμες πρακτικές εκπαίδευσης και ανάπτυξης σε θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, που λειτουργούν σαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της δέσμευσης των εργαζομένων.

Αντίστοιχα ήταν τα ευρήματα της έρευνας και για την Ελλάδα όπου η δέσμευση των εργαζομένων και ο στρατηγικός σχεδιασμός του εργατικού δυναμικού αποτελούν τις δύο σημαντικότερες περιοχές στις οποίες οφείλουν να εστιάσουν οι επιχειρήσεις και στη χώρα μας. Η οικονομική κρίση των τελευταίων δύο χρόνων οδήγησε την πλειοψηφία των επιχειρήσεων σε περικοπές και απολύσεις επιδρώντας με τον τρόπο αυτό στην αφοσίωση των εργαζομένων. Τα μεσαία στελέχη που λειτουργούν συνήθως σαν γεφυροποιοί μεταξύ των ανώτερων στελεχών και των ομάδων των εργαζομένων και συνήθως παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη δέσμευση των ομάδων μέσα στις επιχειρήσεις ένιωσαν το κλίμα πίεσης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας σε σχέση με την επίτευξη νέων δύσκολων στόχων. Παράλληλα, κλήθηκαν να περάσουν στις ομάδες εργαζομένων των οποίων προΐστανται νέους στόχους και κατευθύνσεις. Στην οικονομική κρίση με την οποία έρχονται αντιμέτωποι σήμερα επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμοι να καταβάλλουν προσπάθεια και τα ανώτερα στελέχη που έχουν την ευθύνη της ανάπτυξης της δέσμευσης των εργαζομένων οφείλουν να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη της μεσαίας ιεραρχίας προς την κατεύθυνση αυτή.

Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από την έρευνα, έχουν ανάγκη να αναθέσουν νέους ρόλους, υπευθυνότητες και σεβασμό στα μεσαία στελέχη που μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη δέσμευσης των εργαζόμενων. Ενώ, όσον αφορά στο στρατηγικό σχεδιασμό του εργατικού δυναμικού ο οποίος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχημένης διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού φαίνεται ότι δεν αξιοποιείται στις περισσότερες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, μόνο 9% από αυτές έχουν αναπτύξει  εξελιγμένο μοντέλο προσφοράς και ζήτησης στελέχωσης προσωπικού, υποδηλώνοντας ότι οι δυνατότητες του στρατηγικού σχεδιασμού του εργατικού δυναμικού έχουν μακρύ δρόμο να διανύσουν ακόμη.

Η έρευνα –στην οποία συμμετείχαν συνολικά 5.561 στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων από 100 χώρες- παρουσιάστηκε από τον κ. Philipp Zimmermann, Principal της Boston Consulting Group Germany, που παραβρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Συνδέσμου Στελεχών Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας για τη  συνεδρίαση του Executive Committee του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s