«Oι οργανισμοί που ενδιαφέρονται για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα τους οφείλουν να επενδύουν στην εξέλιξη των ανθρώπων τους»

Κατερίνα Μεϊμάρογλου

Κατερίνα Μεϊμάρογλου

Συνέντευξη με την Κατερίνα Μεϊμάρογλου, Partner της Cornerstone Athens

1.Κυρία Μεϊμάρογλου, οι επιχειρήσεις έχουν περικόψει τις δαπάνες για την εκπαίδευση, λόγω κρίσης;

Σε μια δύσκολη εποχή για την οικονομία, κάθε επιχείρηση αναζητά τρόπους αύξησης των εσόδων και μείωσης των εξόδων. Κάποιες εταιρίες σπεύδουν να περικόψουν το budget που αφορά στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των στελεχών τους. Ωστόσο οι οργανισμοί που ενδιαφέρονται για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα τους, αναγνωρίζουν ότι οφείλουν να επενδύουν στην εξέλιξη των ανθρώπων τους και κυρίως των στελεχών που ηγούνται ενός οργανισμού.

Αρκεί να σας πω, ότι σε μία πρόσφατη ημερίδα της Cornerstone International με μια ομάδα HR Directors στο Σικάγο, το κύριο συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι, είναι η εξέλιξη των ηγετικών ικανοτήτων στα στελέχη τους. Στο πλαίσιο της ημερίδας καταδείχθηκαν κάποια κοινά κριτήρια ανάμεσα σε διάφορα επιτυχημένα προγράμματα ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων.

2. Μπορείτε να μας περιγράψτε ένα πετυχημένο πρόγραμμα ανάπτυξης ηγετικών στελεχών;

Τα καλύτερα και πιο δημοφιλή προγράμματα στηρίζονται στα παρακάτω στάδια: Το πρώτο αφορά στο σχεδιασμό για την ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων, όπου θα πρέπει να απαντηθούν οι εξής πέντε ερωτήσεις:

-Διαθέτει η εταιρία ένα  πλάνο εξέλιξης των ανθρώπων;
-Ποια είναι τα αναμενόμενα οφέλη ενός αποτελεσματικού προγράμματος ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων;
-Τι είδους κόστη προκύπτουν από την ανανέωση προσωπικού, την χαμηλότερη παραγωγικότητα και το πεσμένο ηθικό, λόγω έλλειψης ενός τέτοιου προγράμματος;
-Τι διαμόρφωση θα είχε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων για την εταιρία;
-Πόσος χρόνος, ενέργεια και χρήματα απαιτούνται για την ανάπτυξη ενός τέτοιου προγράμματος;

Επόμενο βήμα, είναι η αναγνώριση των χαρακτηριστικών των ανθρώπων οι οποίοι είναι ήδη επιτυχημένα υψηλόβαθμα στελέχη στην εταιρία. Το κλειδί για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου προγράμματος ηγετικών ικανοτήτων ξεκινά με την αξιοποίηση πρότυπων επιτυχημένων ανθρώπων.

Μόλις σκιαγραφήσετε την «εικόνα» της επιτυχίας  μέσα από τις πραγματικές ανάγκες της εταιρίας, μπείτε στην διαδικασία της υλοποίησης. Ξεκινήστε πειραματικά με ένα ή δύο άτομα. Αυτό θα σας επιστρέψει να κάνετε διορθωτικές κινήσεις γρήγορα και να βγάλετε χρήσιμα συμπεράσματα. Κάθε επιτυχημένο πρόγραμμα ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων περιλαμβάνει δύο μέρη: συγκεκριμένη εκπαίδευση και συνεχή επίβλεψη, η οποία πραγματοποιείται μέσω του «mentoring». Ένας εσωτερικός σύμβουλος μπορεί να προσφέρει στα στελέχη την προσωπική προσοχή που θα τα βοηθήσει να εξελιχθούν γρήγορα. Όταν σχεδιάσετε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορείτε να βάλετε στόχους σχετικά με την επιστροφή της επένδυσης και τον αναμενόμενο χρόνο επίτευξής της. Με την υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων είναι σημαντικό να φροντίσετε να το προβάλλετε. Ξεκινήστε με το να το κοινοποιείτε κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων με τους υποψήφιους. Τα στελέχη με φιλοδοξίες για την εξέλιξη της καριέρας τους, δίνουν σημασία στις δυνατότητες που τους δίνονται από τους εργοδότες τους ώστε να αναπτύξουν στο μέγιστο τις δεξιότητές τους. Δώστε έμφαση στα επιτυχημένα χαρακτηριστικά των στελεχών σας και δείξτε προσοχή στα άτομα που είναι ιδιαίτερα παραγωγικά.  Προσέξτε ώστε να περάσετε το μήνυμα ότι ο στόχος σας είναι να βοηθήσετε κάθε στέλεχος να χρησιμοποιήσει το μέγιστο των ικανοτήτων του.

Τέλος, φροντίστε ώστε να καταπολεμήσετε στοιχεία υπερβολικού ανταγωνισμού όπου τα στελέχη σας μπορεί να θεωρήσουν ότι η επιτυχία του ενός σημαίνει την αποτυχία του άλλου. Δείξτε σε κάθε στέλεχος πως μπορεί να διακριθεί με την απαραίτητη συμμετοχή άλλων ατόμων στην επίτευξη των κοινών στόχων. Ζητήστε από τα υψηλόβαθμα στελέχη να αναλάβουν ένα ρόλο συμβούλου για τα ανερχόμενα στελέχη.

3. Οι εταιρίες, σήμερα, στο σύνολό τους εφαρμόζουν τέτοια προγράμματα; Επενδύουν στους ανθρώπους τους;

Η αλήθεια είναι, ότι ένα από τα δημοφιλέστερα αποφθέγματα της προηγούμενης δεκαετίας ήταν ότι ο άνθρωποι αποτελούν το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο μιας εταιρίας.  Αν και αρχικά όλοι ενστερνίστηκαν αυτό το συμπέρασμα, ωστόσο ακόμη και σήμερα υπάρχουν οργανισμοί οι οποίοι δεν πραγματοποιούν τις απαιτούμενες επενδύσεις σε επίπεδο εξέλιξης των στελεχών τους. Είναι αδιαμφισβήτητο, ότι οι εταιρίες οι οποίες επιθυμούν να ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους, οφείλουν να υιοθετήσουν λύσεις ανάπτυξης των ανθρώπων τους. Οι λύσεις αυτές θα οδηγήσουν σίγουρα σε θετικά ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσματα.

Cornerstone

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s