Έρευνα της Manpower: Αύξηση της ανεργίας προβλέπουν οι εργοδότες

ManpowerΜόνο αισιόδοξες δεν πρέπει μπορούν να χαρακτηριστούν οι προβλέψεις των ελλήνων εργοδοτών για το Β’ Τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης της Manpower.

Ο Δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης διαμορφώνεται στο -10%, εμφανίζοντας μια μικρή βελτίωση. Η άνοδος του Δείκτη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους φτάνει τις 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 καταγράφει μείωση της τάξεως των 10 ποσοστιαίων μονάδων. Παρόλα αυτά περισσότεροι από 7 στους 10 εργοδότες δηλώνουν την πρόθεσή τους να διατηρήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Οι εργοδότες στο σύνολο των εννέα τομέων της ελληνικής αγοράς εργασίας εκτιμούν ότι ο αριθμός των ατόμων που απασχολούν θα μειωθεί στο προσεχές τρίμηνο, με τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις να προέρχονται από το χώρο των Κατασκευών (-15%) και της Μεταποίησης (-12%). 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 7% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση στον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, το 17% μείωση και το 73% δεν προβλέπει καμία μεταβολή στον αριθμό των απασχολούμενων ατόμων.

Ο Δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης προκύπτει όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης αφαιρεθεί το ποσοστό των εργοδοτών που περιμένουν μείωση της απασχόλησης στην περιοχή ευθύνης τους, κατά το ερχόμενο τρίμηνο.

«Είναι εμφανές από τα αποτελέσματα του τριμήνου αυτού, ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπο να κάνουν περισσότερα με λιγότερα, ενώ παράλληλα εντείνεται η ανάγκη εύρεσης ταλαντούχων ανθρώπων -αγαθό εν ανεπαρκεία- που να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς. Για το λόγο αυτό, η ανάκαμψη -όταν θα έρθει – δεν θα συνεπάγεται απαραίτητα και αύξηση της ζήτησης», σχολίασε η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Manpower στην Ελλάδα.

«Παρόλα αυτά η έρευνα μας λέει ότι το 73% των εργοδοτών σκοπεύει να διατηρήσει το υπάρχον δυναμικό του κατά τους επόμενους τρεις μήνες. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό του προηγούμενου τριμήνου, που έφτανε το 65%, αυτό αποτελεί μια κάπως ενθαρρυντική εξέλιξη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αποτελέσματα ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας

Οι χαμηλότερες προοπτικές προσλήψεων αναφέρονται στον τομέα των Κατασκευών, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης καταγράφονται στο -15%, ενώ δυσοίωνες εμφανίζονται οι προοπτικές προσλήψεων και στον τομέα της Μεταποίησης, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να καταγράφονται στο

-12%. Οι εργοδότες σε τρεις τομείς -Χονδρικό & Λιανικό Εμπόριο, Δημόσιο & Κοινωνικές Υπηρεσίες και Μεταφορές & Επικοινωνίες- αναφέρουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξεως του -11%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε τέσσερις τομείς της ελληνικής αγοράς εργασίας. Στον τομέα του Τουρισμού και στον τομέα της Μεταποίησης, οι Προοπτικές παρουσιάζουν αισθητή βελτίωση κατά 24 και 15 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα. Παράλληλα, βελτιωμένες κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες εμφανίζονται οι προοπτικές προσλήψεων στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική). Ωστόσο, στους υπόλοιπους πέντε τομείς οικονομικής δραστηριότητας, οι προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται μειωμένες, με πιο αξιοσημείωτη την πτώση της τάξεως των 7 ποσοστιαίων μονάδων που σημειώνεται στον τομέα της Γεωργίας.

Σε σύγκριση με το Β’ Τρίμηνο του 2010, οι προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται μειωμένες και στους εννέα τομείς της ελληνικής αγοράς εργασίας. Η σημαντικότερη μείωση, της τάξεως των 21 ποσοστιαίων μονάδων, αναφέρεται στον κλάδο του Δημόσιου Τομέα και των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Ακολουθούν οι τομείς Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου & Ύδρευσης και Τουρισμού, με πτώση της τάξεως των 14 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ μείωση κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες παρουσιάζει και ο τομέας του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική).

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι παρατηρείται πτώση στον τομέα του Τουρισμού, έναν τομέα που παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από αύξηση της ζήτησης τη συγκεκριμένη περίοδο. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά, από τότε που ξεκίνησε η έρευνα, που καταγράφονται δυσοίωνες οι προοπτικές απασχόλησης για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο έτους, για τον τομέα αυτό. Παράλληλα, η συνεχιζόμενη πτώση των προοπτικών απασχόλησης στο Δημόσιο Τομέα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αντικατοπτρίζει -ως ένα βαθμό- τη γενικότερη αναδιάρθρωση που πραγματοποιείται στη χώρα μας στον τομέα αυτό» επεσήμανε η Δρ Κουσία.

 

Ταυτότητα έρευνας

Τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας της Μanpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα προέκυψαν από συνεντεύξεις σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 Ελλήνων εργοδοτών του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα. Διεξάγεται σε 39 χώρες, κάθε τρίμηνο και καταγράφει τις προθέσεις των εργοδοτών να αυξήσουν ή να μειώσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν στην επιχείρησή τους, κατά το προσεχές κάθε φορά τρίμηνο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s