«Η μετακίνηση στο εξωτερικό αποτελεί μία δυνατότητα…»

Μάρθα Μυλωνά-Οικονομάκου

Μάρθα Μυλωνά-Οικονομάκου

Συνέντευξη με τη Μάρθα Μυλωνά-Οικονομάκου

Πρόεδρο του Συνδέσμου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδος (ΣΔΑΔΕ)

-κ. Μυλωνά, τι διεξόδους έχουν, εν μέσω κρίσης, τα στελέχη που χάνουν τη δουλειά τους; Υπάρχει ενδιαφέρον να μετακινηθούν στο εξωτερικό ή να αλλάξουν επάγγελμα;

– Η μετακίνηση στο εξωτερικό αποτελεί μία δυνατότητα για τα στελέχη η οποία ωστόσο φαίνεται να λειτουργεί αποτελεσματικά κυρίως για τα στελέχη των επιχειρήσεων που έχουν διεθνείς εμπειρίες και ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών ή εργάζονται σε ώριμες αγορές. Ωστόσο, πέρα από τη συζήτηση γύρω από τη μετακίνηση στελεχών σε αγορές άλλων χωρών θα ήταν χρήσιμο να δούμε και τις προκλήσεις που προσφέρει η οικονομική κρίση που βιώνουμε στη χώρα μας. Το σημερινό δύσκολο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον μπορεί να δώσει την ευκαιρία στα στελέχη που εργάζονται και θα μπορέσουν  να αποδειχθούν αποτελεσματικά, να δοκιμάσουν την τύχη τους και σε άλλες αγορές μεταφέροντας ωριμότητα, τεχνογνωσία και εμπειρίες από ένα περιβάλλον όπου απαιτείται συνεχής διαχείριση κρίσεων και από μια χώρα που δυστυχώς δεν θα είναι η τελευταία που θα κληθεί να ζήσει υπό το δύσκολο αυτό καθεστώς. 

-Ποιος αναμένεται να είναι ο ρόλος του ΣΔΑΔΕ την επόμενη ημέρα από την  κρίση;

Η επόμενη μέρα είναι μέσα στην καθημερινότητα και στους σχεδιασμούς μας γι’αυτήν. Ο Σύνδεσμος, που σήμερα αριθμεί 650 μέλη, είναι δίπλα στα μέλη του με τρόπο ενεργό. Στόχος δικός μας είναι ο Σύνδεσμος να αποτελεί πολύτιμο συμπαραστάτη, αρωγό και δίκτυο ανταλλαγής γνώσης και εμπειριών προβλέποντας τα θέματα στα οποία η κοινότητα έχει ανάγκες.

Για παράδειγμα, το 2010, με κύκλους επαφών με την Πολιτεία και μια σειρά εκδηλώσεων προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε συνεχή διάλογο τόσο μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου όσο και με την Πολιτεία μεταφέροντας τις γνώσεις μας αλλά και τις ανησυχίες μας απο την καθημερινή επαφή με τους εργαζόμενους και το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Στη νέα χρονιά, ξεκινήσαμε ήδη με τη συνάντηση των μελών του ΕΑΡΜ, μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα θέματα που αγγίζουν και αποτελούν προτεραιότητες για τις επιχειρήσεις της χώρας μας και την παρουσίαση της μελέτης που πραγματοποίησε η Boston Consulting Group για λογαριασμό του Διεθνούς Συνδέσμου.

Το HR FORUM 2011, είναι πέρα από το ετήσιο συνέδριό μας, σημείο αναφοράς σε σχέση με τα θέματα που απασχολούν την κοινότητα. Για παράδειγμα, μέσα στη θεματολογία του συνεδρίου, εντάξαμε και νέα θεματολογία όπως για παράδειγμα το θέμα της ακεραιότητας στο επάγγελμά μας.

-Το φετινό HR FORUM του ΣΔΑΔΕ έχει τίτλο «Οι Έλληνες  HR σε επαγρύπνηση». Βρίσκονται, πράγματι, σε επαγρύπνηση οι Έλληνες Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού ή το συνέδριό σας αποτελεί αφορμή για να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να περάσουν στην επόμενη εποχή που δημιουργείται;

-Το HR FORUM του 2010 είχε μέσα στα θέματά του το θέμα της «συν-εργασίας». Ήταν η πρότασή μας σε μια περίοδο που όλοι περιμέναμε ότι οι εξελίξεις στην οικονομία δεν θα ήταν ευχάριστες. Στόχος μας ήταν να υπενθυμίσουμε ότι η συνεργασία ανάμεσα στις διευθύνσεις μιας επιχείρησης μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε σημαντικά επιτεύγματα. Το 2010 μια σειρά από αλλαγές ήρθαν με σκληρό σε αρκετές περιπτώσεις τρόπο να επιβεβαιώσουν τη σημασία της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού τόσο για την επιτυχία μιας επιχείρησης όσο και για τη διασφάλιση των  εργαζομένων.

Η χρονιά που διανύουμε απαιτεί διαρκή επαγγελματική και ατομική εγρήγορση. Εμείς σαν ΣΔΑΔΕ, εκπροσωπώντας μια επαγγελματική κοινότητα που αγωνίζεται καθημερινά στα θέματα ανάπτυξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η αμυντική δράση μπορεί να οδηγήσει σε αδράνεια τόσο την επιχείρησή μας όσο και το επάγγελμά μας. Ο φετινός τίτλος «HR ALERT» καταγράφει τις συνθήκες ετοιμότητας του κλάδου μας τη χρονιά αυτή. Οι εξελίξεις στα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα έχουν πραγματικά αναδείξει  τη σημασία της παρουσίας μας στη διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης αλλά και στην ανεύρεση ακόμη και σε συνθήκες πολύ δύσκολες για όλες τις πλευρές, δυνατότητας ανάπτυξης διαλόγου και γόνιμων λύσεων όπου και όποτε αυτό ήταν εφικτό.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s