Έρευνα της KPMG: Μηδενικές αυξήσεις για το 43% των επιχειρήσεων

Έρευνα της KPMG:

Έρευνα της KPMG:

Ολοκληρώθηκε η τρίτη περιοδική έρευνα της KPMG αναφορικά με τις μισθολογικές αυξήσεις στην ελληνική αγορά. Στην έρευνα παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία για τις μισθολογικές αυξήσεις που δόθηκαν το 2010 και τις προβλέψεις για αυξήσεις του 2011, τόσο στο σύνολο της ελληνικής αγοράς όσο και ανά κλάδο δραστηριότητας. Ενώ, για πρώτη φορά, γίνεται μία προσπάθεια να αποτυπωθούν οι τάσεις στην ελληνική αγορά σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των βασικών αποδοχών των εργαζομένων. Τα δεδομένα, τα οποία συλλέχθηκαν τον Φεβρουάριο του 2011, αφορούν δείγμα 113 εταιριών από διάφορους κλάδους της ελληνικής αγοράς.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, το 2010 το 38% των εταιριών έδωσε μηδενικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους, το 23% έδωσε μηδενικές αυξήσεις σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, ενώ το υπόλοιπο 39% έδωσε αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων. Η μέση αύξηση που δόθηκε για το σύνολο του δείγματος ήταν 1,9%, ενώ για το 62% του δείγματος που έδωσε αύξηση σε όλους ή σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, η μέση αύξηση ήταν 3,5%.

Αντίστοιχα για το 2011 το 43% των εταιριών προβλέπει ότι θα να δώσει μηδενικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους, το 13% μηδενικές αυξήσεις σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, ενώ το υπόλοιπο 44% δήλωσε ότι θα δώσει αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων. Η μέση αύξηση που προβλέπεται να δοθεί για το σύνολο του δείγματος είναι 1,4%, ενώ για το 57% του δείγματος που αναμένεται να δώσει αύξηση σε όλους ή σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, η μέση πρόβλεψη είναι 2,7%.

Μειώσεις μισθών

Επιπλέον, το 2010, 11% των εταιριών του δείγματος μείωσε τις βασικές αποδοχές εργαζομένων ή σκοπεύει να το κάνει μέσα στο 2011. Στην πλειοψηφία τους οι εταιρίες αυτές είναι ελληνικές. Όσον αγορά τις κατηγορίες που επηρεάστηκαν περισσότερο από τις μειώσεις αυτές είναι οι Γενικοί Διευθυντές καθώς και οι Διευθυντές Διευθύνσεων (First Line Managers). Οι μειώσεις των αποδοχών για αυτές τις κατηγορίες ήταν κατά μέσο όρο 13,3% και 12,4% αντίστοιχα. Τέλος, οι κλάδοι που δέχτηκαν τις περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις είναι του Αυτοκινήτου και του Λιανεμπορίου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s