Έρευνα KPMG: Αγωνία για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα το 2012

Έρευνα KPGM

Έρευνα KPMG

Καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να κάνει το 39% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα για τους μισθούς που θα καταβάλλει το 2012. Σαφή εικόνα για την επόμενη χρονιά φαίνεται να έχει μόνο το 25% που κάνει λόγο για μηδενικές αυξήσεις και το 36% που αναμένεται να αυξήσει τις αμοιβές σε μία μόνο κατηγορία εργαζομένων. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την έρευνα της KPMG για τις μισθολογικές αυξήσεις στην ελληνική αγορά το 2011 και το 2012.

Ειδικότερα, από τα ευρήματα της μελέτης, προκύπτει ότι φέτος το 49% των εταιριών έδωσε μηδενικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους, το 20% σε τουλάχιστον μία κατηγορία υπαλλήλων, ενώ μόλις το 31% αύξησε τις αμοιβές σε όλες τις κατηγορίες του προσωπικού τους. Συνολικά, η μέση αύξηση που δόθηκε το 2011 για το σύνολο των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν 1,2% (συμπεριλαμβανομένων των μηδενικών αυξήσεων), ενώ για το 51% του δείγματος που έδωσε αύξηση σε όλους ή σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, η μέση αύξηση ήταν 2,5%.

Μειώσεις αποδοχών

Δεν είναι, όμως, και μικρό και το ποσοστό των επιχειρήσεων που μείωσε τις αποδοχές τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με την έρευνα το 13% των εταιριών προχώρησε σε μειώσεις στους βασικούς μισθούς των εργαζομένων από το 2010 ή σκοπεύει να το κάνει μέσα στο 2011. Μάλιστα, οι εταιρίες αυτές στην πλειοψηφία τους είναι ελληνικές.

Οι κλάδοι που φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο τη φετινή χρονιά είναι αυτοί του αυτοκινήτου, της υψηλής τεχνολογίας και του λιανεμπορίου, αφού το ποσοστό των εργοδοτών που έδωσε μηδενικές αυξήσεις σε αυτούς τους τομείς ανέρχεται στο 86%, 64% και 54% αντίστοιχα.

Αβεβαιότητα για το 2012

Για το 2012, μόνο μία στις τέσσερις επιχειρήσεις προβλέπει ότι θα δώσει μηδενικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους, το 36% θα δώσει αυξήσεις σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, ενώ το υπόλοιπο 39% δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει κάποια πρόβλεψη για τις αυξήσεις του 2012. Για το 61% του δείγματος που μπορεί να κάνει προβλέψεις για τις αμοιβές της επόμενης χρονιάς, η μέση αύξηση που προβλέπεται να δοθεί είναι 1,5% (συμπεριλαμβανομένων των μηδενικών αυξήσεων), ενώ για το 36% του δείγματος που αναμένεται να δώσει αύξηση σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, η μέση πρόβλεψη είναι 2,5%.

Βέβαια, οι άνθρωποι της αγοράς κάνουν λόγο για ακόμη πιο δυσάρεστες καταστάσεις το 2012 στην αγορά εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κλείνουν η μία μετά την άλλη, αλλά και τα τελευταία στοιχεία του ΣΕΠΕ, όπου τρεις στις δέκα εταιρίες χρωστάνε μισθούς ενός εξαμήνου στους εργαζομένους τους.

Ταυτότητα έρευνας

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη περιοδική της KPMG για το 2011 αναφορικά με τις μισθολογικές αυξήσεις στην ελληνική αγορά και πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο σε δείγμα 115 εταιριών. Τα στοιχεία  που παρουσιάζονται αφορούν τις μειώσεις βασικών αποδοχών των εργαζομένων, τις αυξήσεις που δόθηκαν το 2011 και τις προβλέψεις για αυξήσεις του 2012, τόσο στο σύνολο της ελληνικής αγοράς όσο και ανά κλάδο δραστηριότητας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s