Σε απολύσεις προχωρά 1 στους 3 εργοδότες μέχρι το τέλος του 2011

Έρευνα Manpower

Έρευνα Manpower

Έρευνα Manpower

Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις των εργοδοτών στην Ελλάδα για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης, που ανακοίνωσε η ManpowerGroup. Ο δείκτης των συνολικών προοπτικών απασχόλησης διαμορφώνεται στο -13% υποδεικνύοντας ότι  περισσότεροι είναι οι εργοδότες που προβλέπουν μείωση από αυτούς που προβλέπουν αύξηση των θέσεων εργασίας. Τα τελυταία στοιχεία δείχνουν το δείκτη μειωμένο κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, καταγράφει μείωση της τάξης των 3 ποσοστιαίων μονάδων. Συνολικά, οι εργοδότες και στους εννέα τομείς της ελληνικής οικονομίας δηλώνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που απασχολούν θα μειωθεί μέσα στο προσεχές τρίμηνο, με τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις να προέρχονται από τον χώρο του Τουρισμού (-24%) και των Κατασκευών (-23%). Παρόλα αυτά, σχεδόν δύο στους τρεις εργοδότες που συμμετείχαν στην Έρευνα, δηλώνουν την πρόθεση τους να διατηρήσουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της ManpowerGroup, το 9% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση στον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, το 22% μείωση, ενώ το 64% δεν προβλέπει καμία μεταβολή στον αριθμό των απασχολούμενων ατόμων. Ο δείκτης των συνολικών προοπτικών απασχόλησης προκύπτει όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης αφαιρεθεί το ποσοστό των εργοδοτών που περιμένουν μείωση της απασχόλησης στην περιοχή ευθύνης τους, κατά το ερχόμενο τρίμηνο. 

«Είναι εμφανές από τα αποτελέσματα αυτού του τριμήνου, ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Ενώ η ανάγκη για το ταλέντο είναι σταθερή και πιο κρίσιμη από ποτέ, οι επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους για να κάνουν περισσότερα με λιγότερα» σχολίασε η δρ Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup στην Ελλάδα. «Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό ότι σχεδόν δύο στους τρεις εργοδότες έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειες τους στη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας τους και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Αυτό είναι πολύ ουσιαστικό. Καθώς οι εργοδότες προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες υψηλές απαιτήσεις τη νέας, πολύ ανταγωνιστικής αγοράς, η επιτυχία τους θα εξαρτηθεί από την ικανότητα τους να προσελκύσουν, να διατηρήσουν και να αναπτύξουν το ταλέντο που χρειάζεται, για να ανταποκριθούν σ’ ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον» πρόσθεσε. 

Αποτελέσματα ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας

Οι χαμηλότερες προοπτικές προσλήψεων αναφέρονται στον τομέα του τουρισμού (-24%) και στον τομέα των κατασκευών (-23%). Δυσοίωνες εμφανίζονται οι προοπτικές προσλήψεων και στον τομέα του Χονδρικού και λιανικού εμπορίου, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να καταγράφονται στο -20% καθώς και στον τομέα χρηματοοικονομικών, ασφαλειών, ακίνητης περιουσίας, παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -12%. Οι λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις στις προοπτικές προσλήψεων, και συγκεκριμένα στο -3%, καταγράφονται από τους εργοδότες στον αγροτικό τομέα.

Στην ουσία σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται στον αγροτικό τομέα και στον τομέα που περιλαμβάνει το δημόσιο και τις κοινωνικές υπηρεσίες, με τις προοπτικές να παρουσιάζουν βελτίωση κατά 7 και 5 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα. 

Ευκαιρίες απασχόλησης στον υπόλοιπο κόσμο

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι τάσεις στην αγορά εργασίας για το Δ’ Τρίμηνο του 2011,    εξακολουθούν να διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα, όπως και σε όλη τη διάρκεια του 2011, με τους εργοδότες να αναφέρουν θετικές προοπτικές προσλήψεων σε 18 από τις 23 χώρες που συμμετείχαν στην  έρευνα. Οι προοπτικές επιδεινώνονται σε 13 χώρες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο αλλά βελτιώνονται σε 11, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οι προοπτικές απασχόλησης είναι ισχυρότερες στην Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Νορβηγία και ασθενέστερες στην Ελλάδα και την Ιταλία. Στον τομέα της Μεταποίησης, οι προοπτικές προσλήψεων μειώνονται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, παρά τις σταθερές προβλέψεις προσλήψεων από τη γερμανική βιομηχανία.

Την ίδια στιγμή, οι εργοδότες στην Ινδία και την Κίνα αναμένουν επιβράδυνση στο ρυθμό των προσλήψεων σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με την πλειοψηφία των εργοδοτών και στις δύο χώρες, να αναφέρουν αβεβαιότητα σχετικά με τις προσλήψεις, για το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Στη Βραζιλία και την Ταϊβάν καταγράφονται οι υψηλότερες προοπτικές προσλήψεων παγκοσμίως, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου ρυθμός προσλήψεων αναμένεται να είναι συγκρατημένος μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι συνολικές  προοπτικές Απασχόλησης αναμένεται να μειωθούν σε 21 από τις 39 χώρες. Παρόλα αυτά, το πρόσημο παραμένει θετικό σε 36 χώρες, με τις προοπτικές να είναι βελτιωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, στην πλειοψηφία των χωρών που συμμετέχουν στην Έρευνα της ManpowerGroup.

Ταυτότητα έρευνας

Η έρευνα της ManpowerGroup για τις Προοπτικές Απασχόλησης διεξάγεται κάθε τρίμηνο και καταγράφει τις προθέσεις των εργοδοτών να αυξήσουν ή να μειώσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν στην επιχείρησή τους, κατά το προσεχές κάθε φορά τρίμηνο. Συνολικά διαξάγεται σε 41 χώρες, ενώ τα αποτελέσματα για τις προοπτικές στην Ελλάδα προέκυψαν από συνεντεύξεις σε αντιπροσωπευτικό δείγμα περισσότερων από 750 Ελλήνων εργοδοτών του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s