«Μπορούν οι εταιρίες αξιολόγησης προσωπικού να αξιολογούν δημοσίους υπαλλήλους;»

Ο κ. Ιωάννης Νικολάου

Ο Επίκουρος Καθηγητής Οργανωσιακής Συμπεριφοράς του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ιωάννης Νικολάου μας μιλάει για τις εταιρίες αξιολόγησης προσωπικού και τι βλέπει να αλλάζει στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού.

Για πρώτη φορά, θα δούμε στην Ελλάδα εταιρίες αξιολόγησης προσωπικού να αξιολογούν δημοσίους υπαλλήλους. Πιστεύετε ότι μπορεί να λειτουργήσει κάτι τέτοιο κ. Νικολάου
Μπορεί και εύχομαι να λειτουργήσει. Οι εταιρίες αξιολόγησης προσωπικού διαθέτουν την τεχνογνωσία για να φέρουν εις πέρας ένα τέτοιο μεγάλο έργο. Δυστυχώς όμως φοβάμαι ότι δεν φτάνουν… για ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα. Από την άλλη όμως είναι καλό που θα λειτουργούν κάτω από την επίβλεψη του ΑΣΕΠ, ενός οργανισμού που μπορεί να εγγυηθεί, παρ’ όλες τις γραφειοκρατικές του δυσκολίες, την αντικειμενικότητα και διαφάνεια της διαδικασίας. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα ήμουν και τόσο σίγουρος για την αντικειμενική διεξαγωγή αυτής της διαδικασίας. 

Εν μέσω ύφεσης, τι βλέπεται να αλλάζει στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού και ειδικότερα στο ρόλο του HR manager;
Νομίζω ότι τον ρόλο αυτό τον έχει ήδη αναλάβει και φέρει εις πέρας με επιτυχία τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας HR manager. Μειώνοντας κόστη, προσπαθώντας να διατηρήσει το engagement των ανθρώπων του σε υψηλά επίπεδα, κλπ. Η δουλειά του αυτή λοιπόν θα γίνει ακόμη πιο πιεστική και απαιτητική. Θεωρώ ότι στο μέλλον πολύ περισσότερο, θα πρέπει να καλλιεργήσει δεξιότητες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής, πέραν φυσικά των απαιτούμενων business/strategy skills που θεωρητικά ήδη πρέπει να έχει αναπτύξει και καλλιεργήσει πριν την έναρξη της κρίσης. Αυτού του είδους οι δεξιότητες θα του φανούν πολύ χρήσιμες στην διαχείριση και ανάπτυξη των «επιζήσαντων-survivors» της κρίσης που θα είναι και αυτοί που θα «τραβήξουν» τον οργανισμό μπροστά την επόμενη μέρα.

Τα στελέχη στην Ελλάδα ηλικίας 45-55 ετών έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση. Ποιες εναλλακτικές έχουν υπό τις παρούσες συνθήκες;
Πραγματικά τα στελέχη αυτού του ηλικιακού εύρους, αν βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας, αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες επανένταξης. Δεν είναι τυχαίο που σε αυτό το group αυξάνονται και οι ψυχοσωματικές συνέπειες της κρίσης με πολλά ψυχολογικά και άλλα προβλήματα υγείας. Για τους περισσότερους οι εναλλακτικές είναι σήμερα αλλά και για αρκετά χρόνια στο μέλλον, θα είναι αρκετά περιορισμένες. Κατ´ αρχήν απαιτείται εκ μέρους τους ανθεκτικότητα, θετικό πνεύμα και πνεύμα καινοτομίας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που «πήραν τα βουνά» μετακομίζοντας στην επαρχία ή που μετανάστευσαν στο εξωτερικό ή ξεκίνησαν μια δική τους δουλειά. Μια άλλη εναλλακτική, πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό αλλά όχι στη χώρα μας, είναι η εθελοντική εργασία σε σχετικά αλλά και μη σχετικά με το αντικείμενο απασχόλησης του στελέχους θέματα. Με αυτό τον τρόπο το στέλεχος παραμένει λειτουργικό και δραστήριο και ταυτόχρονα διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την αίσθηση προσφοράς και απόδοσης μέσω της εθελοντικής εργασίας. 

Ποιο είναι το νέο μοντέλο εργασίας που διαμορφώνεται εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης; Η Ελλάδα θα ακολουθήσει τις νέες τάσεις;
Το νέο μοντέλο εργασίας θα αναφέρεται όλο και περισσότερο στην αποτελεσματικότητα (efficiency). Αυτό συνεπάγεται ολοένα μεγαλύτερη απόδοση με ολοένα και λιγότερους πόρους. Η χώρα μας δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ακολουθήσει αυτές τις εξελίξεις, κάτι που έχει ήδη αρχίσει να γίνεται σε ένα βαθμό. Οι εργαζόμενοι στο άμεσο μέλλον θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες σε θέματα φόρτου εργασίας και ισορροπίας προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, ενώ οι οργανισμοί θα συνεχίσουν να προλαμβάνουν με ιδιαίτερη φειδώ.

Advertisements

One thought on “«Μπορούν οι εταιρίες αξιολόγησης προσωπικού να αξιολογούν δημοσίους υπαλλήλους;»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s