Πτώχευση «βλέπει» ένας στους δύο CEOs

Περισσότερο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι CEOs για το 2012. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι δείχνουν διχασμένοι σχετικά με την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την άρση του κατώτερου ορίου μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ένας στους δύο πιστεύει ότι η χώρα θα πτωχεύσει. Τα συμπεράσματα, αυτά προκύπτουν από την έρευαν ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index για τη μέτρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος το 3ο τρίμηνο του 2011.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης επηρεάστηκε αρνητικά από την συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την επιλογή βιώσιμου σχεδίου επίλυσης της ελληνικής κρίσης χρέους, καθώς και τις δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης παρουσίασε μικρή μείωση έναντι του προηγούμενου τριμήνου στις 71 μονάδες, αλλά αρκετά υψηλότερη ήταν η πτώση του δείκτη προσδοκιών στις 91 μονάδες.
Αναλυτικά, οι επιμέρους δείκτες καταγράφουν τις παρακάτω εξελίξεις για το 3ο τρίμηνο του 2011:
Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης σημείωσε νέα πτώση στις 93 μονάδες. Μόνο το 2% των CEOs πιστεύουν ότι οι τρέχουσες συνθήκες είναι καλύτερες σε σχέση με ένα έτος πριν. Το ποσοστό των CEOs που θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι δυσμενέστερη αυξήθηκε σε 98% έναντι 93% το προηγούμενο τρίμηνο. Ανάλογες είναι οι προσδοκίες τους και για την οικονομική κατάσταση της χώρας ένα έτος μετά, γεγονός που αποτυπώνεται στη σημαντική μείωση του δείκτη στις 103 μονάδες. Τέλος το ποσοστό που θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί μέσα στο επόμενο έτος αυξήθηκε σε 71% έναντι 51% το προηγούμενο τρίμηνο.

Μάλιστα, μετά από τρία συνεχόμενα τρίμηνα αισιόδοξου κλίματος για την τρέχουσα πορεία των επιχειρήσεων που διοικούν, οι CEOs δεν αξιολογούν θετικά την οικονομική κατάσταση στο τρίτο τρίμηνο του 2011. Επιδείνωση σημείωσαν οι προσδοκίες των CEOs για την οικονομική κατάσταση της εταιρίας τους το επόμενο έτος. Ο δείκτης σημείωσε νέα πτώση στις 92 μονάδες έναντι 103 του προηγούμενου τριμήνου. Ωστόσο, ο δείκτης των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων παρουσίασε οριακή άνοδο κατά μία μονάδα δείχνοντας ότι οι CEOs πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση των εταιρειών που διοικούν δεν θα επιδεινωθεί το επόμενο έτος.

Ο δείκτης τρεχουσών επενδύσεων παγίου κεφαλαίου έναντι του προηγούμενου έτους, παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο τρίμηνο στις 72 μονάδες. Σημαντικότερες είναι οι διαφοροποιήσεις ανάλογα με το μέγεθος, όπου ο δείκτης εμφανίζει μείωση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οριακή άνοδο στις μεγάλες και αρκετά υψηλότερη στις πολύ μεγάλες. Αρνητικές είναι οι προσδοκίες για την εξέλιξη των επενδύσεων το επόμενο έτος διαμορφώνοντας τον δείκτη στις 81 μονάδες. Οι βιομηχανίες διαφοροποιούνται με μικρή άνοδο του δείκτη έναντι των υπολοίπων τομέων όπου καταγράφηκε αξιόλογη πτώση.

 Περνώντας στην απασχόληση, ο σχετικός δείκτης παρουσίασε μείωση και διαμορφώθηκε στις 47 μονάδες έναντι 53 το προηγούμενο τρίμηνο. Σημαντική είναι η μείωση του δείκτη για τις βιομηχανίες, μικρότερη η πτώση στο εμπόριο, ενώ στις υπηρεσίες παρέμεινε σταθερός. Ο δείκτης προσδοκιών συνέχισε την καθοδική του πορεία από 90 μονάδες σε 79. Σημαντική είναι η διαφοροποίηση των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων ο δείκτης των οποίων σημείωσε άνοδο, έναντι μείωσης στις μικρές, μεσαίες και μεγάλες.

Έναν άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι η άποψη των CEOs για την ΕΓΣΣΕ και την άρση του κατώτερου ορίου μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Tο 50% θεωρεί ότι δεν πρέπει να καταργηθεί, το αντίθετο πιστεύει το 45%, ενώ 5% δεν εξέφρασε γνώμη. Αξιόλογη είναι η διαφοροποίηση στις απαντήσεις ανάλογα με τον κλάδο δραστηριοποίησης. Το ποσοστό των CEOs που πιστεύουν ότι η ΕΓΣΣΕ πρέπει να καταργηθεί διαμορφώνεται σε 60% για τη βιομηχανία, 44% για το εμπόριο και 38% για τις υπηρεσίες. Το 50% των CEOs πιστεύει ότι η χώρα θα αναγκαστεί να πτωχεύσει, ενώ το 33% ότι η κρίση θα ξεπεραστεί χωρίς πτώχευση. Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό των CEOs που δεν εξέφρασε γνώμη και ανήλθε σε 17%.

Ταυτότητα έρευνας: Η συγκεκριμένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 06/10 έως 17/10, διεξάγεται στους Διευθύνοντες Συμβούλους/Γενικούς Διευθυντές των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s