«Ένας οργανισμός που επενδύει στους ανθρώπους του, επενδύει και στην επιτυχία του»

Δημήτρης Γκανούδης, Γενικός Διευθυντής του Great Place to Work® Institute Hellas

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, αποδεικνύεται κατά πόσο μια εταιρία έχει ενσωματώσει την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στη λειτουργία και στην κουλτούρα της, ή απλά τη χρησιμοποιεί γιατί έτσι πρέπει, γιατί είναι μόδα και τάση και όλοι μιλούν για αυτό, ή επειδή οι έρευνες δείχνουν ότι οι καταναλωτές προτιμούν τα προϊόντα των επιχειρήσεων, που με οποιοδήποτε τρόπο επιδεικνύουν κοινωνική υπευθυνότητα.

Είναι φυσικό και κατανοητό σε περιόδους κρίσης, η επιβίωση της εταιρίας να αποτελεί το βασικό μέλημα των διοικούντων. Παράλληλα όμως, σύμφωνα με τη φιλοσοφία της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας, αυτό είναι και μια από τις βασικές τους υποχρεώσεις αφού η ύπαρξη και η συνέχεια της εταιρίας είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία ενεργειών και δράσεων ΕΚΕ. Και πρώτα από όλα την οικονομική εξασφάλιση και επιβίωση των εργαζομένων της και των οικογενειών τους.

Κατά συνέπεια η επιβίωση και η συνέχεια της επιχείρησης αποτελεί το πρώτιστο κοινωνικό καθήκον των διοικούντων.
Ποια είναι όμως η «ζυγαριά» που θα κρίνει το κατά πόσο οι περικοπές που ενδεχόμενα γίνονται στις μέρες μας, ή οι οποιεσδήποτε εκπτώσεις προνομίων και παροχών, ή η υιοθέτηση κάποιων καινούργιων εταιρικών πρακτικών που συχνά εμπίπτουν στα πλαίσια της νέας νομοθεσίας, αποτελούν αναγκαία μέτρα για την επιβίωση της επιχείρησης και δεν αποτελούν ένα θεμιτό «πρόσχημα» για την εταιρία – επενδύοντας πάνω στην ανασφάλεια και στις μειωμένες απαιτήσεις- να εκμεταλλευτεί την κρίση και να εξασφαλίσει τα ίδια αν όχι μεγαλύτερα μερίσματα για τους μετόχους της;
Η εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα σε περιόδους κρίσης δοκιμάζεται σε όλους τους τομείς της και κρίνεται η ειλικρίνεια, η αντοχή και η συνέπεια της επιχείρησης.
Οι εταιρίες που έχουν δουλέψει σωστά πάνω στην εφαρμογή της με διαφάνεια και ανοικτή επικοινωνία, ζητώντας τη συνεργασία και την συμμετοχή των εργαζομένων στις αποφάσεις, που έχουν κτίσει πάνω στη δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης -έχουν φροντίσει δηλαδή τη δια βίου εκπαίδευση των εργαζομένων τους, την ενδυνάμωση και ανάπτυξή τους, την καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας, οικογένειας και αναψυχής, την ίση αμοιβή για τις γυναίκες και τη προσφορά δυνατοτήτων καριέρας, τη συμμετοχή στα κέρδη και δυνατότητες απόκτησης μετοχών, κ.α- δεν θα συναντήσουν την αμφισβήτηση και τη δυσπιστία των εργαζομένων τους. Αντίθετα θα βγουν κερδισμένες όχι μόνο στη δύσκολη περίοδο αλλά κυρίως όταν αυτή τελειώσει.
Αντίθετα οι εταιρίες που στηρίζονται στην περιρρέουσα ανασφάλεια των εργαζομένων χωρίς να τους καθησυχάζουν, θεωρώντας ότι έτσι και αλλιώς είναι εξαρτημένοι και χωρίς μεγάλες δυνατότητες επιλογής και κατά συνέπεια μπορούν να υποστούν τα όποια μέτρα, χάνουν μια εξαιρετική ευκαιρία για να δημιουργήσουν σχέσεις αμεσότητας, ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους τους. Και ενδεχόμενα δεν θα συναντήσουν αντιδράσεις αλλά δεν θα έχουν κερδίσει τη ψυχή και την εμπιστοσύνη των ανθρώπων τους. Και αυτή η έλλειψη της εμπιστοσύνης θα βαραίνει όχι μόνο στις σχέσεις αλλά και στα εταιρικά αποτελέσματα.
Γνωρίζουμε μέσα από τις διαχρονικές μελέτες του Great Place to Work® ότι οι επιχειρήσεις που έχουν επιτύχει και γνωρίζουν να συντηρούν και να τροφοδοτούν το αίσθημα της εμπιστοσύνης επωφελούνται από μεγαλύτερη παραγωγικότητα και κερδοφορία, αναπτύσσουν μεγαλύτερες καινοτομίες, επιτυγχάνουν συνολικά καλύτερες επιδόσεις και μεγαλύτερα κέρδη, παρουσιάζουν χαμηλότερο ποσοστό εθελούσιων αποχωρήσεων, έχουν λιγότερες απουσίες για ασθένεια, λιγότερα έξοδα για δαπάνες υγείας και απολαμβάνουν μεγαλύτερων ποσοστών ικανοποίησης και αφοσίωσης των πελατών τους. Όταν ένας οργανισμός επενδύει στους ανθρώπους του επενδύει και στην επιτυχία του. Ειδικά στην περίοδο που διανύουμε αυτή την εποχή είναι σίγουρο ότι οι εταιρίες που φροντίζουν και μεριμνούν για το Ανθρώπινο Δυναμικό τους θα ανταποκριθούν και θα αντέξουν καλύτερα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s