Έρευνα ΕΒΕΑ: Με το φόβο της ανεργίας ζουν οι Έλληνες

Περισσότεροι από 6 στους 10 πολίτες φοβούνται πως το 2012 θα χάσουν την δουλειά τους, σύμφωνα με την έρευνα «Οικονομικό Βαρόμετρο», που πραγματοποιήθηκε κατ’ εντολή του Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) από την εταιρία Alco.

Ειδικότερα, τα κύρια ευρήματα της έρευνας είναι:

  • Η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου θα οδηγήσει την χώρα σε βαθύτερη ύφεση σύμφωνα με το 53% των πολιτών, ενώ μόλις το 18% υποστηρίζει ότι θα οδηγήσει στην ανάκαμψη. Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός ότι σχεδόν 3 στους 10 πολίτες δεν είναι σε θέση να εκφέρουν γνώμη στο ερώτημα αυτό. Μάλιστα, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια, μόλις 2 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει σε ανάκαμψη, ενώ το 13% των ψηφοφόρων την Νέας Δημοκρατίας και το 10% των λοιπών κομμάτων μοιράζονται την ίδια άποψη. Χαρακτηριστική όμως είναι η ανασφάλεια των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το εν λόγω ερώτημα, καθώς, το 28% υποστηρίζει ότι θα οδηγήσει σε ανάκαμψη, το 41% σε ύφεση και το υπόλοιπο 31% διατήρησε ουδέτερη στάση.
  • Σημαντικά μεγάλο είναι το ποσοστό των πολιτών οι οποίοι δήλωσαν πλήρη άγνοια σχετικά με το περιεχόμενο την νέας δανειακής σύμβασης, το οποίο ανήλθε στο 57%, ενώ μόλις το 34% αυτών δήλωσε ότι γνωρίζει μόνο μέρος της. Ηλικιακά, το μεγαλύτερο ποσοστό όσων δήλωσαν ότι γνωρίζουν το περιεχόμενο της σύμβασης ανήλθε στο 12% για τις ηλικίες μεταξύ 25 και 44 ετών, ενώ όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ηλικιών σημείωσαν ποσοστά χαμηλότερα του 7%.
  • Ένα από τα βασικότερα κοινωνικά προβλήματα είναι τα ολοένα και αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας τα οποία εντείνουν την ανασφάλεια των πολιτών σχετικά με την διατήρηση των θέσεων εργασίας σε μελλοντικές, ακόμα και βραχυπρόθεσμες, περιόδους. Γεγονός το οποίο καταδεικνύεται από το 64% των συμμετεχόντων οι οποίοι δήλωσαν ότι το 2012 είναι πιθανό να χάσουν την δουλειά τους.

Η ανασφάλεια σχετικά με το ζήτημα αυτό φαίνεται να μην κάνει φυλετικές διακρίσεις πλέον, καθώς τόσο το 33% των γυναικών όσο και το 33% των ανδρών δήλωσαν ότι διατηρούν τέτοιου είδους φοβίες. Και ηλικιακά τα ποσοστά αυτά διατηρούνται σε παρόμοια επίπεδα. Το 29% των ηλικιών μεταξύ 25 και 44 ετών δήλωσε ανασφάλεια σχετικά με την διατήρηση των θέσεων εργασίας τους, ενώ, και για τις ηλικίες μεταξύ 45 και 64 ετών το αντίστοιχο ποσοστό διατηρείται σε παρόμοια επίπεδα, ανερχόμενο στο 34% του συνόλου. Ελάχιστες διαφοροποιήσεις σημειώθηκαν και στα ποσοστά μεταξύ των κατοίκων της Αθήνας και των κατοίκων της περιφέρειας, όπου, το 26% των πρώτων και το 36% των δεύτερων δήλωσε ότι είναι ανασφαλές σχετικά με την διατήρηση των θέσεων εργασίας τους το 2012.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s