Έρευνα: Στην ανεργία τα overqualified στελέχη

Ανεργία και ανασφάλεια είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το σκηνικό στην αγορά εργασίας για τα στελέχη άνω των 38 ετών. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας «Αναζήτηση εργασίας εν μέσω ύφεσης», που πραγματοποίησε η Εταιρία Επιλογής Στελεχών People for Business τρεις στους τέσσερις συμμετέχοντες έχουν χάσει τη δουλειά τους, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και ένας στους δύο έχει στείλει περισσότερα από 20 βιογραφικά, αναζητώντας εργασία.
Ειδικότερα, μόνο το 26,7% των στελεχών που συμμετείχε στην έρευνα εργάζεται το διάστημα αυτό, ενώ το 73,3% βρίσκεται ήδη στην ανεργία, σύμφωνα με την έρευνα της PfB. Ενώ, όσον αφορά στους ανέργους (ποσοστό 73,3%), το 25% έχει χάσει τη δουλειά του τους τελευταίους 6 μήνες, το 23,3% τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 25% βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερο από ένα χρόνο.
Εντυπωσιακή ωστόσο φαίνεται ότι είναι και η αβεβαιότητα που νοιώθουν οι εργαζόμενοι (26,7%). Παρόλο που έχουν δουλειά βιώνουν την ανασφάλεια της απόλυσης, πράγμα που σημαίνει ότι παρακολουθούν την κινητικότητα στην αγορά εργασίας εξετάζοντας νέες επαγγελματικές προτάσεις.
Μαζικές αποστολές βιογραφικών
Ο πανικός και η υψηλή ανεργία έχει οδηγήσει το 50% των ανέργων να στείλει περισσότερα από 20 βιογραφικά το τελευταίο διάστημα. Πράγμα που σημαίνει ότι τα στελέχη που βρίσκονται εκτός αγοράς είναι έτοιμα να εργαστούν και σε διαφορετικές διευθύνσεις, που δεν σχετίζονται άμεσα με την προϋπηρεσία τους. Συγκεκριμένα 1 στους 2 έχει στείλει περισσότερα από 20 βιογραφικά, 20% έχει κάνει αίτηση σε 10-20 αγγελίες, 8,3% έχει αποστείλει το βιογραφικό του σε 5-10 αγγελίες και 21,7% έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για 0-5 ανοιχτές θέσεις.
Από την άλλη, ο αυξημένος αριθμός βιογραφικών που έχουν στείλει δεν σημαίνει ότι τους εξασφάλισε τη συμμετοχή τους σε ικανοποιητικό αριθμό επαγγελματικών συνεντεύξεων. Το 18,3% δεν κατάφερε να κλείσει ούτε μία συνέντευξη, το 35% συμμετείχε μόνο σε 2 και το 31,7% από 2-5. Μόνο για το 15% των στελεχών υπήρξε ουσιαστική ανταπόκριση και κατάφερε να συμμετάσχει σε περισσότερες από 5 συνεντεύξεις.

Περιορισμένες ευκαιρίες για τους overqualified
Το 46,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί ότι δεν κατάφερε να κερδίσει μία θέση εργασίας από αυτές που είναι διαθέσιμες και στις οποίες εκδήλωσε ενδιαφέρον γιατί είναι overqualified – έχει πολλά και υψηλά προσόντα. Ανασταλτικοί παράγοντες, για την είσοδο των έμπειρων στελεχών στην αγορά εργασίας αποτελούν όμως και η ηλικία σε ποσοστό 31,7%, οι υψηλές αποδοχές στο ίδιο ποσοστό 31,7%, αλλά και η έλλειψη γνώσης της συγκεκριμένης αγοράς και θέσης.

Τρόποι αναζήτησης και Δημόσιο
Από τα βιογραφικά που έχουν στείλει οι άνεργοι ελάχιστες θέσεις αφορούσαν ευκαιρίες απασχόλησης στο εξωτερικό. Μόνο το 13,3% των βιογραφικών αφορούσε περισσότερες από 5 θέσεις εξωτερικού, το 11,7% περίπου 2-5 θέσεις εκτός συνόρων, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό 75% των βιογραφικών αφορούσε από καμία έως 2 το πολύ θέσεις εκτός Ελλάδας.
Οσον αφορά στους τρόπους αναζήτησης εργασίας που χρησιμοποιούν τα στελέχη, οι πιο διαδεδομένοι είναι τα career sites (τα οποία βρίσκονται στην πρώτη θέση) και οι εταιρίες συμβούλων. Ακολουθούν οι συστάσεις, ενώ τα social media (linkedIn, facebook, my space, twitter, κα) βρίσκονται στην τελευταία θέση στην Ελλάδα, παρόλο που στο εξωτερικό η χρήση τους είναι πολύ διαδεδομένη.
Ένα ακόμη σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι λόγω περιορισμένων νέων θέσεων εργασίας στην αγορά, το δημόσιο για πρώτη φορά αποτελεί εναλλακτική για περισσότερα από τα μισά στελέχη, που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα στην ερώτηση «Θα αναλαμβάνατε μία θέση ευθύνης σε έναν δημόσιο οργανισμό, ο οποίος βρίσκεται σε ανασυγκρότηση» το 58,3% των συμμετεχόντων δήλωσε ναι, το 31,7% όχι και το 10% δεν γνωρίζω.

Τέλος το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας εντοπίζεται στις θέσεις managerial και στην ηλικιακή ομάδα 38-42 ετών (ποσοστό 53,5%), ακολουθούν η ομάδα 50—55 ετών με ποσοστό 18,6%, τα στελέχη από 42-45 ετών με ποσοστό 16,3% και η ηλικιακή ομάδα 45-50 με ποσοστό 11,6%.

Ταυτότητα έρευνας: Στην έρευνα της People for Business με θέμα «Αναζήτηση εργασίας εν μέσω ύφεσης», που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 3 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2011, συμμετείχαν 476 στελέχη, ηλικίας από 38-55+, που εργάζονται ή έχουν εργαστεί ως Διευθύνοντες Σύμβουλοι, CEOs, Directors και Managers.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s