Οι εναλλακτικές επαγγελματικές ευκαιρίες για τους 45+ σε πέντε απλά βήματα

Κωνσταντίνος Παπαχατζής, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας συμβούλων επιχειρήσεων ΑΝΑΔΕΙΞΗ

Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν αλλάξει και γίνονται ιδιαίτερα δύσκολες για ανθρώπους που έχουν μεγάλη επαγγελματική εμπειρία, ξεπερνάνε το κρίσιμο όριο ηλικίας (κυρίως λόγω υψηλότερων οικονομικών απαιτήσεων), προέρχονται από υψηλότερες θέσεις και οι επιλογές τους σε θέσεις μισθωτής εργασίας είναι ελάχιστες. Ο στόχος τους πρέπει να είναι να διατηρήσουν την απασχολησιμότητα τους μέχρι να βελτιωθούν και οι συνθήκες. Οι κυριότερες ενέργειες τους πρέπει να είναι οι εξής:

  1. Στόχευση σε διαφοροποιημένες επαγγελματικές επιλογές. Αν είναι δύσκολο να βρουν οκτάωρη απασχόληση, μπορούν να μελετήσουν και τις υπόλοιπες περιπτώσεις όπως: μερική απασχόληση, on a project basis εργασία, σύμβαση έργου, εξωτερική υποστήριξη, συνεργασία με συμβούλους επιχειρήσεων, ανάθεση έργου για συγκεκριμένη χρονική περίοδο κ.λπ. Αυτές οι μορφές απασχόλησης γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθηση στο εξωτερικό, δίνουν σημαντικά έσοδα και καλύτερη ποιότητα ζωής καθώς δεν απαιτείται η συνεχής φυσική παρουσία του εργαζόμενου σε ένα γραφείο με εξαντλητικά ωράρια εργασίας.
  2. Δημιουργία επαγγελματικού φακέλου. Το βιογραφικό δεν αποτελεί την ιδανική προσέγγιση για τις παραπάνω περιπτώσεις. Το προφίλ των στελεχών για να προσεγγίσουν μια εταιρία πρέπει να είναι διαφοροποιημένο με την δημιουργία επαγγελματικού φακέλου και να εστιάζεται στο τι μπορούν να προσφέρουν, ώστε με την παρουσία/ συνεργασία τους να μειωθεί το κόστος λειτουργίας, σε σχέση με μια πρόσληψη.
  3. Εντοπισμός εταιριών για συνεργασία. Η επαγγελματική εμπειρία που έχουν αποκτήσει σε συγκεκριμένους χώρους και θέσεις, αποτελεί και το μεγάλο πλεονέκτημα τους ώστε να εξαργυρωθεί με επιτυχία σε σχετικές ή μικρότερες εταιρίες ενός κλάδου που σπάνια έχουν την δυνατότητα να προσλάβουν ένα στέλεχος με υψηλές αποδοχές, αλλά πολύ ευκολότερα θα μπορούσαν να συνεργαστούν μαζί του με εξωτερική υποστήριξη – ανάθεση εργασιών.
  4. Προετοιμασία για την συνάντηση με μελλοντικό εργοδότη. Η προσέγγιση διαφοροποιείται σε σχέση με την συνηθισμένη συνέντευξη. Πρέπει να είναι εύστοχοι, συγκεκριμένοι να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του επιχειρηματία και να πείσουν ότι μπορούν να εκτελέσουν σημαντικές λειτουργίες που θα οδηγήσουν μια εταιρία είτε σε αύξηση των κερδών είτε σε μείωση του κόστους λειτουργίας της.
  5. Διαφήμιση. Όλες οι δεξιότητες αυτές δεν θα οδηγήσουν σε νέες συνεργασίες, αν προηγουμένως οι υποψήφιοι δεν γίνουν ορατοί σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Υπάρχουν πάντα έξυπνες και οικονομικές επιλογές με την χρήση της τεχνολογίας, ώστε να προσεγγίσουν το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση και άσχετα από τις σημερινές συνθήκες, οι εταιρίες πάντα θα έχουν ανάγκη αξιόλογους επαγγελματίες που μπορούν να κάνουν την διαφορά στα αποτελέσματα και την λειτουργία τους.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s