Randstad: Τι βλέπουν οι Έλληνες για το 2012 στην αγορά εργασίας

Με μικρότερες απολαβές και χαμηλότερη αυτοπεποίθηση αναμένεται να υποδεχτούν το 2012 οι εργαζόμενοι, στη χώρα μας. Σύμφωνα με την έρευνα Workmonitor, της Randstad για το τέταρτο τρίμηνο του 2011, 8 στους 10 Έλληνες εργαζομένους θεωρούν ότι το 2012 θα μειωθεί παραπάνω ο μισθός τους.

Στην πλειοψηφία τους, όσοι συμμετείχαν στην έρευνα (74%) δήλωσαν ότι για το 2011 η εταιρία στην οποία εργάζονται είχε μια δύσκολη χρονιά σε σχέση με τα οικονομικά της αποτελέσματα. Μάλιστα, πάνω από το 80%, δεν αναμένει αυξήσεις στις απολαβές στο τέλος του 2011, ούτε και κάποια σχετική βελτίωση αναφορικά με τις παροχές για το 2012, αντίθετα το 79% των ερωτηθέντων, θεωρεί ότι θα υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες τη νέα χρονιά.

Την ίδια στιγμή, το 64% των εργαζομένων στη χώρα μας δήλωσε ότι είναι προετοιμασμένο να μετακινηθεί στο εξωτερικό για μια θέση εργασίας που θα προσφέρει καλύτερες απολαβές, ενώ μόλις το 32% θα λάμβανε την ίδια απόφαση εφόσον θα υπήρχε μια θέση εργασίας ιδανική για τα προσόντα και τις ικανότητες τους. Επίσης, το 81% πιστεύει ότι οι απολαβές που λαμβάνει δεν εκφράζουν την πραγματική του απόδοση. Ταυτόχρονα, στις υπόλοιπες χώρες μόλις το 60% των εργαζομένων είχε την ίδια αίσθηση με του Έλληνες εργαζόμενους.

Υπόλοιπος κόσμος
Τα ευρήματα σε παγκόσμιο επίπεδο δεν εμφανίζουν μια σαφή εικόνα. Ενώ στις περισσότερες χώρες οι εργαζόμενοι για το 2012 προβλέπουν ότι θα έχουν μεγαλύτερες απολαβές σε σχέση με το 2011, στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ολλανδία, η Τσεχία και η Ουγγαρία αναμένεται μια πολύ δύσκολη χρονιά. Μόνο όσοι δουλεύουν σε χώρες που βρίσκονται εκτός της Ευρώπης και συγκεκριμένα στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κίνα, την Ινδία και το Μεξικό παρουσιάζονται περισσότερο αισιόδοξοι και πάνω από το 80% αναμένουν αυξημένες απολαβές, μπόνους ή βελτίωση στις λοιπές παροχές που λαμβάνουν.

«Πεσμένη» αυτοπεποίθηση
Το γενικό επίπεδο αυτοπεποίθησης για την εύρεση νέας εργασίας στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους έξι μήνες παρουσίασε και πάλι πτωτική τάση. Μόλις το 35,4% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα μπορεί να βρει ανάλογη εργασία με εκείνη που είχε στους επόμενους έξι μήνες, ποσοστό το οποίο παρουσίασε μείωση 29,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010. Οι εργαζόμενοι στη Δανία, την Ινδία, το Μεξικό αλλά και την Ελλάδα έχουν χαμηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης σε σχέση τρεις μήνες, νωρίτερα. Αντίστοιχα οι εργαζόμενοι στην Κίνα, την Ινδία, και το Μεξικό εμφανίστηκαν πιο σίγουροι για την εύρεση μιας νέας εργασίας. Τα χαμηλότερα ποσοστά συνολικά, πάντως, σημειώθηκαν στην Ελλάδα και την Ιαπωνία.
Από το σύνολο των Ελλήνων που ρωτήθηκαν για το τέταρτο τρίμηνο του 2011, σχεδόν 1 στους 2 εργαζόμενους (49%) φοβάται ότι θα χάσει την εργασία του, ποσοστό το οποίο αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2011. Αντίστοιχα σε παγκόσμιο επίπεδο οι εργαζόμενοι που παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο φόβο για την εργασία τους είναι οι Έλληνες και οι Ινδοί.

Δείκτης κινητικότητας
Ο δείκτης κινητικότητας της Randstad –που αξιολογεί την ετοιμότητα του εργαζόμενου να αλλάξει εργασία μέσα στους επόμενους έξι μήνες- για το τέταρτο τρίμηνο έφτασε τις 103 μονάδες και σημείωσε αύξηση σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2011, όπου ήταν στις 99 μονάδες. Αυτό μπορεί επίσης να ερμηνευτεί ως μια γενικότερη αύξηση στη συνολική δραστηριότητα της αγορά εργασίας. Το 12,6% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι αναζήτησε ενεργά νέα εργασία, ποσοστό που παρουσίασε αύξηση 3,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Εργασιακή ικανοποίηση
Στην έρευνα Workmonitor διαπιστώθηκε ότι το 59% των Ελλήνων εργαζομένων είναι ικανοποιημένο με την εργασία του, ποσοστό το οποίο αυξήθηκε κατά 1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2011. Την υψηλότερη εργασιακή ικανοποίηση η οποία έφτασε το 70% στη χώρα μας παρουσίασε η ηλιακή ομάδα 45-54 ετών. Στην Ευρώπη, παραπάνω από το 50% εργαζομένων παρέμεινε ικανοποιημένο από την δουλειά του.

Ταυτότητα έρευνας
Η Workmonitor για το τέταρτο τρίμηνο της Randstad εξετάζει τις προοπτικές για το 2012 από την πλευρά των εργαζομένων και συγκεκριμένα τις εκτιμήσεις τους σχετικά με τις απολαβές, τις παροχές και την ικανοποίηση στην εργασία τους. η συγκεκριμένη έρευνα διεξάγεται μέσω online ερωτηματολογίου και το δείγμα αποτελείται από άτομα ηλικίας 18-65 ετών, που εργάζονται τουλάχιστον 24 ώρες την εβδομάδα σε μια αμειβόμενη εργασία (όχι αυτοαπασχολούμενοι). Το εύρος δείγματος στην Ελλάδα ήταν 405 συνεντεύξεις, οι οποίες διεξήχθησαν από τη Survey Sampling International. Η έρευνα για το τέταρτο τρίμηνο του 2011 διεξήχθη από τις 24 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s