Έρευνα ICAP – Απολύσεις «βλέπουν» 7 στις 10 εταιρίες μέσα στο 6μηνο του 2012

Απολύσεις, μειώσεις μισθών και ανεργία αναμένεται να είναι τα βασικά χαρακτηριστικά το πρώτο εξάμηνο του 2012 στην αγορά εργασίας σύμφωνα με τα αποτελέσματα του HR Pulse, της έρευνας που διενεργεί η ICAP People Solutions με τα τελευταία στοιχεία της αγοράς. Στην ουσία πρόκειται για μια τριμηνιαία ηλεκτρονική έρευνα που καταγράφει άμεσα τον παλμό και τις εξελίξεις σε ένα ζωτικό χώρο αυτό της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.
Συγκεκριμένα στα πιο σημαντικά ευρήματα της μελέτης ανήκουν τα παρακάτω:
-7 στις 10 εταιρίες θα έχουν μειώσει το προσωπικό τους, σε διάστημα 6 μηνών,
-3 στις 10 εταιρίες θα έχουν προβεί σε μειώσεις μισθών σε διάστημα 6 μηνών,
-όλες οι επιχειρήσεις ανεξαιρέτως απάντησαν ότι μελετούν μέτρα μείωσης του κόστους, αλλά λίγοι έχουν εισάγει διαδικασίες μείωσης κόστους που συνδέονται με πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις,
-σχετικά λίγοι μέχρι τώρα έχουν προβεί σε σημαντικές περικοπές παροχών προς το προσωπικό.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι δείκτες ανθρώπινου δυναμικού (HR Metrics) που για πρώτη φορά συλλέγονται συστηματικά και δείχνουν μεταξύ άλλων ότι ο μέσος όρος κόστους μισθοδοσίας για έναν Director είναι 105.000 ευρώ ενώ ο αντίστοιχος για έναν Manager / Supervisor κυμαίνεται στα 55.000 ευρώ.
Η νέα αυτή πρωτοβουλία του ομίλου ICAP έχει σαν στόχο να εδραιώσει ένα νέο πολύτιμο εργαλείο για όλες τις επιχειρήσεις το οποίο θα προσφέρει συντεταγμένη και επίκαιρη πληροφόρηση σε σχέση με τους παράγοντες που επηρεάζουν τις επιχειρηματικές αποφάσεις και αφορούν τη Διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού τους.

«Η ανταπόκριση της αγοράς στην πρώτη αυτή έρευνα για θέματα ανθρώπινου δυναμικού ήταν πολύ θετική. Η έρευνα αυτή έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό σε μία καθημερινότητα των επιχειρήσεων που αλλάζει και που η συντεταγμένη πληροφόρηση θα συμβάλει στην ορθή λήψη αποφάσεων. Οι επαγγελματίες του HR έχουν την ανάγκη να γνωρίζουν τι συμβαίνει δίπλα τους και γύρω τους ώστε να μπορούν να λαμβάνουν έγκαιρα σημαντικές αποφάσεις και να τεκμηριώνουν τις επιλογές τους» επεσήμανε ο κ. Γιώργος Χάρος, εκτελεστικός διευθυντής ICAP People Solutions.

Ταυτότητα έρευνας
Από τις επιχειρήσεις που απάντησαν στην πρώτη έρευνα HR Pulse της ICAP People Solution, το 64% είναι ελληνικές, το 53% έχει τζίρο πάνω από 100 εκατ. ευρώ, το 54% έχει περισσότερους από 200 εργαζομένους, το 30% δραστηριοποιείται στον τομέα των υπηρεσιών και το 19% σε αυτόν του εμπορίου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s