Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Λαμπρινόπουλο, πρόεδρο ΔΣ ΕΕΔΕ

-Κύριε πρόεδρε η Ελλάδα, στην παρούσα φάση, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα με το πιο βασικό την χρεοκοπία. Υπάρχει τρόπος διαφυγής;
Σίγουρα τα προβλήματα είναι μεγάλα, μπορούν όμως να λυθούν αν υπάρξει πραγματική θέληση. Καταρχήν, προτεραιότητα έναντι των υποχρεώσεων μας προς τους δανειστές μας αποτελεί η βελτίωση των δημοσίων οικονομικών της χώρας. Πρέπει με κατάλληλες κινήσεις να φθάσουμε όχι μόνο σε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά σε πλεόνασμα ουσιαστικό, συμπεριλαμβανομένων και των τοκοχρεωλυσίων. Αυτό μπορεί να γίνει αρχικά με την μείωση των δαπανών, αλλά παράλληλα με την αύξηση των εσόδων.
Η βασική πηγή εσόδου για το κράτος είναι οι φόροι. Πέραν της φοροδιαφυγής που πρέπει να καταπολεμηθεί, και που πρακτικά είναι η πρώτη διακήρυξη κάθε κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια (σαφώς χωρίς αποτέλεσμα), πρέπει να επενδύσουμε ουσιαστικά στην ανάπτυξη. Η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να είναι ο πρώτος μας πολύ μεγάλος στόχος ώστε να υπάρξει συμβολή στην αύξηση των εσόδων μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας, αλλά και να μειωθεί η ανεργία, που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην μείωση των εσόδων του κράτους, στην αύξηση των δαπανών και οδηγεί σε περαιτέρω στασιμότητα την οικονομία.
Από δω και στο εξής, πολίτες και πολιτεία πρέπει να πάψουμε να ψάχνουμε το ποιος φταίει, και αφού μάθαμε τι φταίει να αναζητήσουμε τις βέλτιστες λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος του επιχειρηματικού κόσμου στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση;
Αναμφισβήτητα ο επιχειρηματικός και ο κοινωνικός μας ρόλος, επιβάλει να στηρίξουμε την προσπάθεια της πολιτείας και κυρίως τους εργαζομένους μας, να τους δώσουμε ευκαιρίες ανάπτυξης, να τους εμπνεύσουμε για να αναπτύξουν την δημιουργικότητα και την αποτελεσματικότητά τους, να τους ταξιδέψουμε στον κόσμο της γνώσης, να τους κάνουμε πραγματικούς κοινωνούς, όχι μόνο των προβλημάτων αλλά και των λύσεων, να τους δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο αρχών και αξιών που θα τους σημαδέψουν σε όλη τους την επαγγελματική ζωή. Να λειτουργούμε και στις μικρές μας επιχειρηματικές κοινωνίες αλλά και στην κοινωνία γενικότερα ως role models.

-Κύριε Λαμπρινόπουλε, ποια μηνύματα θα θέλατε να περάσετε στον επιχειρηματικό κόσμο, την πολιτεία και την ελληνική κοινωνία;
Νομίζω ότι τρία είναι τα βασικά μηνύματα των οποίων την σοβαρότητα πρέπει να αποδεικνύουμε με την καθημερινή μας συμπεριφορά, από δω και στο εξής.
Μήνυμα πρώτο: Οι επιχειρήσεις δεν είναι απλώς επιχειρήσεις, είναι η οικονομική μηχανή της δημοκρατίας και της ευημερίας σε μια κοινωνία. Αυτό δεν το λέω εγώ το έχει εκφράσει ο Peter Drucker. Αν οι μηχανές αυτές δεν δουλέψουν σωστά, αν δεν έχουμε τους κατάλληλους χειριστές και τους κατάλληλους συντηρητές, πως μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο;
Μήνυμα δεύτερο: Επιβάλλεται ισομερής κατανομή του μερίσματος των επιχειρήσεων προς όλους τους stakeholders. Ο δρόμος προς την αειφόρο ανάπτυξη, απαιτεί ισορροπίες κατά την επιχειρηματική λειτουργία των επιχειρήσεων. Η κερδοφορία και τα μερίσματα προς τους μετόχους είναι εξ ίσου σημαντικά με την ανάπτυξη των εργαζομένων, που αποτελούν το κυριότερο περιουσιακό στοιχείο της επιχείρησης. Αντίστοιχο μέρισμα πρέπει να υπάρχει προς τα μέλη της εφοδιαστικής αλυσίδας. Μέρισμα δικαιούνται και οι καταναλωτές μέσα από μια τίμια σχέση μαζί τους. Η πολιτεία και η κοινωνία από την οποία προερχόμαστε, πρέπει να έχει από τις εταιρίες το δικό της μέρισμα, και τέλος, είναι αυτονόητη υποχρέωση των επιχειρήσεων να προστατεύουν το περιβάλλον. Χρειάζεται ισόρροπο μέρισμα σε όλους.
Μήνυμα τρίτο: Ειλικρίνεια και σκληρή αλήθεια. Από όλους, προς όλους, για όλα. Ο Σοφοκλής έλεγε: Η αλήθεια είναι πάντοτε σωστή. Η ερώτηση που απευθύνεται προς όλους μας είναι: Πιστεύει κανείς ότι μπορούμε να έχουμε την κοινωνία συνοδοιπόρο αν δεν ξέρει όλη την αλήθεια, ή μήπως πιστεύει κανείς ότι χωρίς την κοινωνία συνοδοιπόρο μπορούμε να πετύχουμε;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s