Έρευνα ΕΒΕΑ: «Λουκέτο» βλέπει 1 στις 2 επιχειρήσεις

Το ενδεχόμενο να κλείσει την επιχείρησή του μέσα στο 2012, θεωρεί πιθανό ένας στους δύο επιχειρηματίες στην Αθήνα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΑ), που πραγματοποιήθηκε υπό τη μορφή ερωτηματολογίου στην ιστοσελίδα του Φορέα τον Ιανουάριο του 2012 και στην οποία συμμετείχαν 819 επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου.Αναλυτικά τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας έχουν ως εξής:

Για την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω της επιβολής νέων φόρων και εκτάκτων εισφορών, το 72% των συμμετεχόντων απάντησε αρνητικά, το 21% απάντησε αρνητικά με μικρή αβεβαιότητα, και μόλις το 1% απάντησε θετικά.
Για τη συμβολή της μείωσης των αμοιβών των εργαζομένων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της χώρας, το 60% των συμμετεχόντων απάντησε αρνητικά, το 23% απάντησε αρνητικά με μικρή αβεβαιότητα, και μόλις το 7% απάντησε θετικά.
Στο ερώτημα για το αν πιστεύουν οι συμμετέχοντες ότι θα χάσουν τη δουλειά τους ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους το 2012, το 36% των συμμετεχόντων απάντησε ότι είναι πιθανό να χάσουν τη δουλειά τους ή να κλείσουν την επιχείρησή τους, ενώ το 34% απάντησε πως μια τέτοια προοπτική δεν είναι πιθανή. Η αβεβαιότητα αλλά κυρίως οι αρνητικές απαντήσεις των συμμετεχόντων χαρακτηρίζουν και το ερώτημα σχετικά με το ‘’κούρεμα’’ κατά 50% των ελληνικών ομολόγων ως λύση στο πρόβλημα χρέους της χώρας. Το 45% των συμμετεχόντων απάντησε ότι μια τέτοια επιλογή δεν αποτελεί λύση στο υφιστάμενο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, το 33% υποστήριξε την ίδια άποψη με μια μικρή όμως αβεβαιότητα, ενώ το 15% απάντησε ότι ίσως και να αποτελέσει λύση.
Αναφερόμενος στην έρευνα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε ότι «Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι στην πλειοψηφία τους οι επιχειρηματίες αποδοκιμάζουν την εφαρμοζόμενη πολιτική που βασίζεται στην υπερφορολόγηση και στις οριζόντιες περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων. Και στην πράξη τα δύο τελευταία χρόνια η πολιτική αυτή έχει αποδειχθεί αδιέξοδη».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s