Έρευνα KPMG: Δραματικές μειώσεις μισθών, παροχών και θέσεων εργασίας στις εταιρίες του ιδιωτικού τομέα

Σε μειώσεις αποδοχών σε μία, τουλάχιστον, κατηγορία εργαζομένων το 2011, προχώρησε μία στις δύο επιχειρήσεις σύμφωνα με την Έρευνα Αποδοχών και Παροχών της KPMG, σε δείγμα τη χρονιά που πέρασε. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τη μελέτη σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από μία, οι μειώσεις θα είναι μόνιμες.
Την ίδια χρονιά, μηδενικές αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων έδωσε το 50% των εταιριών. Για το υπόλοιπο 50% του δείγματος που έδωσε αυξήσεις τουλάχιστον σε μία κατηγορία εργαζομένων, οι συνολικές αυξήσεις των βασικών αποδοχών για το έτος 2011 κινήθηκαν στο 1% (κατά μέσο όρο). Αναφορικά με τις προβλέψεις για το 2012, το 42% του δείγματος δεν θα προχωρήσει σε αυξήσεις το επόμενο έτος.Επιπλέον, το 75% των επιχειρήσεων προχώρησε μέσα στο 2010 και το 2011 σε μείωση θέσεων εργασίας, κυρίως λόγω μείωσης εργασιών. Όσο για το ποσό που πληρώθηκε ως πριμ απόδοσης μέσα στο οικονομικό έτος 2010 ανήλθε στο 9% των ετήσιων βασικών αποδοχών, μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2009.
Ειδικότερα σε θέματα αποδοχών και παροχών το13% των εταιριών του δείγματος προχώρησε σε μειώσεις βασικών αποδοχών σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, ενώ το 23% των εργοδοτών που παρέχουν πριμ απόδοσης είτε βάσει επίσημης πολιτικής, είτε κατά περίπτωση, δεν το χορήγησε το 2011 για τα αποτελέσματα του 2010 σε καμία από τις κατηγορίες των εργαζομένων τους. Επίσης, το 8% των επιχειρήσεων, που παρέχουν ιδιωτική ασφάλεια ζωής και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων δήλωσε ότι σκοπεύει να αλλάξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αλλαγές όμως έκανε και το 29% του δείγματος των εταιριών στην πολιτική εταιρικών αυτοκινήτων, λόγω της Νέας Φορολογικής Νομοθεσίας.
Όσον αφορά δε τα εργασιακά θέματα, από την έρευνα της KPMG προκύπτει ότι το 22% των εταιριών του δείγματος παρέχουν Υπηρεσίες Επαγγελματικής Αποκατάστασης (Outplacement Services) στους εργαζομένους που απολύουν, σημειώνοντας αύξηση έναντι του αντίστοιχου 12% των εταιριών για το 2010. Ένα ακόμη ενδιαφέρον συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το 17% των επιχειρήσεων στράφηκε στη μερική ή πλήρη ανάθεση μίας ή περισσοτέρων δραστηριοτήτων σε τρίτους (outsourcing) το διάστημα 2010 – 2011.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s