Έρευνα Deloitte: Οι 8 σημαντικότερες τάσεις στο χώρο του HR

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Deloitte δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της με τίτλο «Human Capital Trends 2012», που εξετάζει τις 8 σημαντικότερες τάσεις που αναμένεται να αναδιαμορφώσουν τόσο τα τμήματα HR εντός της επιχείρησης όσο και τον κλάδο του Ανθρώπινου Δυναμικού γενικότερα κατά τους επόμενους 18-24 μήνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Συμπερασματικά από την έρευνα προκύπτει ότι, οι τεχνολογίες όπως το cloud computing, τα κοινωνικά δίκτυα, οι κινητές ηλεκτρονικές συσκευές και οι μέθοδοι ανάλυσης δεδομένων ανθρώπινου δυναμικού (analytics) – μπορούν να βοηθήσουν πολλές εταιρίες στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους και στη βελτίωση της απόδοσης κατά το 2012.

Ειδικότερα, οι 8 τάσεις είναι οι εξής:
1. Κοινωνικά δίκτυα και κινητές συσκευές στους χώρους εργασίας: Τα κοινωνικά δίκτυα και οι κινητές ηλεκτρονικές συσκευές ενισχύουν τις δυνατότητες παροχής υπηρεσιών HR. Το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τα εργαλεία των κοινωνικών δικτύων, ώστε να δημιουργήσει κοινότητες, τα μέλη των οποίων θα ανταλλάσουν πληροφορίες και γνώσεις και να παρέχει στους εργαζόμενους άμεση αλλά ανεπίσημη επικοινωνία. Επιπλέον, οι κινητές ηλεκτρονικές συσκευές δίνουν τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε αυτή τη γνώση από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.
2. Cloud computing: Η τεχνολογία του cloud computing μεταβάλλει τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Με το cloud computing τα δεδομένα και μεγάλο μέρος του λογισμικού της επιχείρησης βρίσκονται εκτός του οργανισμού και η πρόσβαση σε αυτά γίνεται μέσω διαδικτύου. Αυτό έχει θεμελιώδη αντίκτυπο σε διάφορους τομείς της επιχείρησης, μεταβάλλοντας τη φύση της δουλειάς και επιταχύνοντας το ρυθμό της αλλαγής στον οργανισμό. Σε αυτό το αναδυόμενο περιβάλλον το HR φέρει την ευθύνη να βοηθήσει τον οργανισμό να προσαρμόσει ανθρώπους και διαδικασίες, έτσι ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικότερα.
3. Εργαλεία και τεχνικές για τον προγραμματισμό του Ανθρώπινου Δυναμικού (analytics): Πολλές εταιρίες πρωτοστατούν χρησιμοποιώντας αναφορές και αναλύσεις εργατικού δυναμικού (workforce reporting and analytics) προκειμένου να λαμβάνουν ορθές αποφάσεις σχετικά με τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό του ανθρώπινου δυναμικού τους. Με την αξιοποίηση των τελευταίων αναλυτικών εργαλείων και τεχνικών, επιτυγχάνεται βελτίωση του τρόπου προσέλκυσης, διακράτησης και επιβράβευσης των εργαζομένων, σωστός προγραμματισμός του αναγκαίου ανθρώπινου δυναμικού, βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων αλλά και πιο εποικοδομητική διαχείριση των κινδύνων. Αυτή τη στιγμή, τα προηγμένα αναλυτικά εργαλεία και οι τεχνικές όπως η προγνωστική μοντελοποίηση (predictive modeling) καθιστούν δυνατόν για τους οργανισμούς να προβλέπουν το μέλλον και καταλήγουν σε εστιασμένες λύσεις.
4. Το 2012 η ανάπτυξη καθίσταται προτεραιότητα: Η ανάπτυξη των επιχειρήσεών αποτελεί, σε διεθνές επίπεδο, προτεραιότητα για τους CEO το 2012. Αντίστοιχα, το HR ενισχύει τις δυνατότητές του σε τρείς βασικούς τομείς: τις αναδυόμενες αγορές (αποτελούν σημαντική ευκαιρία), τις συγχωνεύσεις και εξαγορές (συχνά ο ταχύτερος τρόπος ανάπτυξης) και την καινοτομία (μπορεί να κατευθύνουν την ανάπτυξη ακόμη και σε μία περίοδο ύφεσης της οικονομικής δραστηριότητας).
5. Επιχείρηση παγκοσμιοποίηση: Πολλές επιχειρήσεις στρέφονται στη δημιουργία λειτουργικών μοντέλων που θα εφαρμόζονται σε παγκόσμιο επίπεδο με τη χώρα-έδρα της εταιρίας να αποτελεί πλέον απλώς μία από τις πολλές αγορές. Αυτή η μεταβολή σχετίζεται σημαντικά με το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων και το HR έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει.
6. Στην κορυφή με διαδικασίες fast track: Το HR καλείται να δημιουργήσει την επόμενη γενιά ηγετών που θα καθοδηγήσουν τη μελλοντική ανάπτυξη. Αφού αποσαφηνίσει τι πραγματικά σημαίνουν για την εταιρία οι έννοιες «υψηλές δυνατότητες» και «υψηλή απόδοση», θα πρέπει να αρχίσει να επενδύει σε ένα ολοκληρωμένο σύνολο κινήσεων, βασισμένων σε δεδομένα, προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη των πολλά υποσχόμενων ταλέντων της εταιρίας τους.
7. Οι άνθρωποι σχετίζονται με τον επιχειρηματικό κίνδυνο: Ο ρόλος του HR στη διαχείριση του επιχειρησιακού κινδύνου επεκτείνεται. Προκειμένου να ανταποκριθούν στην αντιμετώπιση του αβέβαιου περιβάλλοντος, πολλές μεγάλες εταιρίες ενισχύουν το ρόλο που διαδραματίζουν οι επικεφαλής του HR στη διαχείριση των κινδύνων εντός της επιχείρησης. Εξάλλου, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις συνειδητοποιούν ότι οι άνθρωποι είναι ο πυρήνας κάθε μεγάλου ρίσκου- εάν όχι ως αιτία τουλάχιστον ως κομμάτι της λύσης.
8. Εξασφαλίζοντας αποτελεσματικές πωλήσεις: Σε ένα πολυ-καναλικό περιβάλλον πωλήσεων αναδύεται η ανάγκη ενός νέου τύπου ομάδας πωλήσεων, η οποία θα εκπαιδευτεί ώστε να λειτουργεί σε αυτόν τον νέο τύπο περιβάλλοντος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s