Έρευνα Randstad: Ανήσυχοι για το επαγγελματικό τους μέλλον οι εργαζόμενοι μεταξύ 45-54 ετών

Μικρή βελτίωση παρουσίασε το γενικό επίπεδο αυτοπεποίθησης αναφορικά με την εύρεση νέας εργασίας στην Ελλάδα, μέσα στους επόμενους έξι μήνες σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Workmonitor της Randstad, η οποία πραγματοποιήθηκε το α’ τρίμηνο του 2012, εξετάζοντας την επιρροή του internet και των smartphones στο περιβάλλον εργασίας, καθώς και την ικανοποίηση και την κινητικότητα στον εργασιακό χώρο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας μόλις το 39,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα μπορεί να βρει μία ανάλογη εργασία, εντός των επόμενων έξι μηνών, ενώ το δ’ τρίμηνο του 2011 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 35,4%. Οι εργαζόμενοι στην ηλικιακή κατηγορία 45-54 ετών παρουσίασαν τη χαμηλότερη αυτοπεποίθηση σε ποσοστό 32,2%, ενώ την υψηλότερη αυτοπεποίθηση σε ποσοστό 64,9% παρουσίασαν οι εργαζόμενοι της ηλικιακής κατηγορίας 18-24 ετών.
Από το σύνολο των Ελλήνων που ρωτήθηκαν για το α’ τρίμηνο του 2012, σχεδόν 1 στους 2 εργαζόμενους (48%) φοβάται ότι θα χάσει την εργασία του, ποσοστό το οποίο παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το δ’ τρίμηνο του 2011. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι εργαζόμενοι που παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο φόβο για απώλεια της εργασίας τους είναι οι Έλληνες και ακολουθούν οι Ινδοί (43%), οι Ισπανοί (41%) και οι Ιταλοί (36%).

Επιρροή του internet και των smartphones στην εργασία
Παρά την συνεχώς αυξανόμενη πρόσβαση των Ελλήνων στο internet και τα κινητά τηλέφωνα, 8 στους 10 εργαζομένους προτιμούν την διαπροσωπική επαφή εντός του εργασιακού χώρου, σύμφωνα με την έρευνα. Συγκεκριμένα, το 77% των ερωτηθέντων, δήλωσε ότι έχει πρόσβαση στο internet στην εργασία του, ενώ μόλις το 11% ανέφερε ότι είναι λιγότερο παραγωγικοί στην εργασία του εξαιτίας της χρήσης του internet σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Ισπανία (21%), η Ιταλία (30%) και η Ινδία (37%) όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι υψηλότερο.
Περίπου το 20% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο εργοδότης του παρέχει smartphone για να μπορεί να ελέγχει emails σχετικά με την εργασία του, ενώ το 44% δήλωσε ότι έχει αποκτήσει smartphone και σε προσωπικό επίπεδο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 36% των συμμετεχόντων να δηλώσει ότι λαμβάνει καθημερινά περισσότερες πληροφορίες από όσες μπορεί να επεξεργαστεί. Τέσσερεις στους δέκα Έλληνες δήλωσαν ότι αισθάνονται ότι δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις που υπάρχουν, εάν δεν δώσουν άμεση απάντηση στα emails και στα τηλεφωνήματα που λαμβάνουν, κάτι το οποίο είναι σύμφωνο και με τα παγκόσμια αποτελέσματα της έρευνας.
Στην Ελλάδα το 66% των εργαζομένων χειρίζεται emails σχετικά με την εργασία του και στον προσωπικό του χρόνο, ενώ μόλις το 33% ασχολείται με προσωπικά θέματα κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Παράλληλα, περίπου το 75% των εργαζομένων στη χώρα μας, λαμβάνει τηλεφωνήματα ή emails σχετικά με την εργασία, κατά τη διάρκεια των διακοπών του, σε αντίθεση με το 48% των εργαζομένων στην Γερμανία και το 26% των εργαζομένων στην Ολλανδία. Σε ποσοστό 76% οι Έλληνες δήλωσαν ότι λαμβάνουν εργασιακά τηλεφωνήματα και emails εκτός των ωρών εργασίας και περίπου το 40% θεωρεί ότι ο εργοδότης τους αναμένει να είναι διαθέσιμοι σε 24ωρη βάση, κάθε ημέρα της εβδομάδας.
Επιπλέον, προκύπτει ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων (72%) ενοχλούνται από εκείνους που απαντούν τηλεφωνήματα ή emails κατά τη διάρκεια επαγγελματικών συναντήσεων, ενώ το 19% παραδέχθηκε ότι έχει απαντήσει σε τηλεφωνήματα ή emails σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Μειωμένος ο δείκτης κινητικότητας
Ο δείκτης κινητικότητας, που αξιολογεί την ετοιμότητα του εργαζόμενου να αλλάξει εργασία μέσα στους επόμενους έξι μήνες, για το α’ τρίμηνο του 2012 έφτασε τις 100 μονάδες και σημείωσε μείωση σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2011, όπου ήταν στις 103 μονάδες. Το 14.1% των Ελλήνων εργαζομένων που έλαβαν μέρος στην έρευνα, αναζητάει ενεργά νέα εργασία, ποσοστό πού είναι από τα υψηλότερα από τo α’ τρίμηνο του 2010 όταν υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η έρευνα Workmonitor.
Από το σύνολο των ερωτηθέντων το 18% δήλωσε ότι τους τελευταίους έξι μήνες έχει αλλάξει εργασία, ποσοστό το οποίο αυξήθηκε κατά 4,6% σε σχέση με το περασμένο τρίμηνο. Το δ’ τρίμηνο του 2011, το 13,4% είχε δηλώσει ότι άλλαξε εργασία. Σύμφωνα, πάντως, με την έρευνα, οι δύο βασικότεροι λόγοι για την αλλαγή εργασίας είναι η δυσαρέσκεια του εργαζομένου προς τον εργοδότη του (32%) και αλλαγές που προήλθαν από οργανωτικές μεταβολές ή συγχωνεύσεις (30%).

Εργασιακή Ικανοποίηση
Τέλος, όσον αφορά στην εργασιακή ικανοποίηση, διαπιστώθηκε ότι το 58% των Ελλήνων εργαζομένων είναι ικανοποιημένο με την εργασία του, ποσοστό το οποίο μειώθηκε κατά 1% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2011. Υψηλότερη πάντως εργασιακή ικανοποίηση που έφτασε το 93% παρουσίασε η ηλιακή ομάδα 55 – 64 ετών. 

Ταυτότητα έρευνας
Η έρευνα Workmonitor της Randstad διεξάγεται μέσω online ερωτηματολογίου και το δείγμα αποτελείται από άτομα ηλικίας 18-65 ετών, που εργάζονται τουλάχιστον 24 ώρες την εβδομάδα σε μια αμειβόμενη εργασία (όχι αυτοαπασχολούμενοι). Το εύρος δείγματος στην Ελλάδα ήταν 405 συνεντεύξεις, οι οποίες διεξήχθησαν από τη Survey Sampling International. Η έρευνα για το α’ τρίμηνο του 2012 διεξήχθη από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 14 Φεβρουαρίου 2012.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s