Έρευνα ALBA: 4 στις 10 επιχειρήσεις ετοιμάζονται να μειώσουν μισθούς και προσωπικό το 2ο εξάμηνο

Τέσσερις στις δέκα εταιρίες θα μειώσουν το προσωπικό τους, άλλες τόσες θα μειώσουν τους μισθούς ενώ μόλις μία στις 7 θα κάνει προσλήψεις το επόμενο εξάμηνο. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την έρευνα για το «Δείκτη Τάσεων Αγοράς Εργασίας για το 1ο εξάμηνο του 2012» του τμήματος Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας του ALBA Graduate Business School at The American College of Greece. Ο Δείκτης συνεχίζει για 6ο εξάμηνο να είναι κάτω από την τιμή του 100 (82.1), γεγονός που μεταφράζεται σε μείωση και στασιμότητα των δραστηριοτήτων προσέλκυσης και επιλογής νέων στελεχών.

Ειδικότερα, τα πιο σημαντικά αποτελέσματα συνοψίζονται είναι τα εξής:

 • Το 41,7% των επιχειρήσεων του δείγματος ενδέχεται να προβεί σε μείωση του εργατικού δυναμικού το επόμενο εξάμηνο ενώ το 42,4% των εταιριών έχει ήδη κάνει απολύσεις το τελευταίο εξάμηνο. Μόνο το 15,8% των επιχειρήσεων θα πραγματοποιήσει προσλήψεις.
 • Το 23% έχει μειώσει μισθούς ενώ το 38.5% θα το κάνει το επόμενο εξάμηνο. Το 57.9% των εταιριών δεν έδωσε καθόλου αυξήσεις τον τελευταίο χρόνο, ενώ το ποσοστό αυτό θα αγγίξει το 63.2% τους επόμενους 12 μήνες. Μόνο το 7.1% θα δώσει αυξήσεις πάνω από 3%.
 • Το 59,4% των εταιριών δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί πολύ ή και δραματικά από την παρούσα οικονομική κρίση. Μόνο το 0,9% των εταιριών δηλώνει ότι έχει μείνει τελείως ανεπηρέαστο.
 • Σε αντίθεση με το γενικότερο οικονομικό κλίμα, μία στις δύο επιχειρήσεις εξακολουθεί να εμφανίζεται αισιόδοξη (51.2%).
 • Άνοδο πάνω από 20% στις ενέργειες προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού αναμένεται μόνο στον κλάδο των Υπηρεσιών. Στους κλάδους της Εκπαίδευσης, των ΜΜΕ/Εκδόσεις και των Μεταφορών/Logistics οι προσδοκίες αύξησης ενεργειών προσέλκυσης νέου προσωπικού είναι μηδενικές ενώ εξίσου πολύ χαμηλό ποσοστό ενεργειών προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού παρουσιάζει και ο κλάδος των Κατασκευαστικών.
 • Το 41.7% των εταιριών θεωρεί πιθανό ή πολύ πιθανό να μειώσει την εκπαίδευση των εργαζομένων τους, ενώ στο 44% των εργοδοτών θα επηρεαστεί αρνητικά και η εκπαίδευση των διευθυντικών στελεχών. Επίσης, περίπου το 62.3% των εταιριών σκοπεύει να μειώσει τα μπόνους, ενώ το 4.8% μόνο των επιχειρήσεων σκέφτεται να μετεγκαταστήσει τμήμα ή ολόκληρη την εταιρία στο εξωτερικό (ποσοστό μειωμένο συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο).
 • Και σε αυτό το εξάμηνο συνεχίζεται η προτίμηση των επιχειρήσεων προς τα νεαρά στελέχη/αποφοίτους (32.7%).
 • Όσες εταιρίες προχωρήσουν σε προσλήψεις θα στραφούν κυρίως στους τομείς των Πωλήσεων, της Εξυπηρέτησης Πελατών και των Οικονομικών/Λογιστικής.
 • Το 60.4% των εταιριών χρησιμοποιεί τις συνεντεύξεις ως το βασικό εργαλείο επιλογής προσωπικού, ενώ το 38,8% χρησιμοποιεί και άλλα εργαλεία όπως ψυχομετρικά τεστ και τεστ δεξιοτήτων (Η/Υ, ξένων γλωσσών κ.λπ.).
 • Περίπου το 50% των εταιριών απάντησε ότι στις αγγελίες που αφορούν θέσεις γραμματείας, λογιστηρίου, τεχνικούς Η/Υ και υπάλληλους γραφείου ζητούν πιστοποιημένη γνώση Η/Υ. Η πλειοψηφία των εταιριών κρίνει σημαντική την ύπαρξη πιστοποίησης γνώσης Η/Υ, αγγλικών ή άλλων επαγγελματικών δεξιοτήτων για την τελική επιλογή νέου προσωπικού.
 • Το 51,8% των εταιριών θεωρεί βασική προϋπόθεση για την επιλογή νέου προσωπικού την ύπαρξη Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. 

Ταυτότητα έρευνας
Η  έρευνα  Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας διεξάγεται κάθε 6 μήνες με την χορηγία της Peoplecert Group και του Kariera.gr και έχει ως στόχο την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν στις διαδικασίες προσέλκυσης και επιλογής στελεχών αλλά και την καταγραφή των προσδοκιών για τους επόμενους έξι μήνες, στην Ελλάδα. Όσον αφορά στον 1ο κύκλο (1ο εξάμηνο) του 2012, ο οποίος διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα Δεκέμβριος 2011 – Ιανουάριος 2012, συμμετείχαν 217 εταιρίες, εκ των οποίων το 54,4% είναι ελληνικές και το 45.6% πολυεθνικές. Η πλειοψηφία των εταιριών του δείγματος είναι ιδιωτικές και δραστηριοποιούνται στην Αττική. 
Τέλος, όσον αφορά στη συλλογή στοιχείων για το 2ο κύκλο (2ο εξάμηνο) του 2012 θα διενεργηθεί κατά την περίοδο Μάιος – Ιούνιος 2012.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s