Έρευνα ΕΑΣΕ/ICAP: Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2o εξάμηνο του 2013 βλέπουν οι CEOs

Αισιοδοξία και άνοδο του Γενικού Δείκτη Οικονομικού Κλίματος μετά την συμφωνία για την νέα δανειακή σύμβαση και την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI καταγράφει ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το πρώτο τρίμηνο του 2012. Ωστόσο, παρά τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα δύο στους τρεις CEOs εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι αβέβαιη η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και παράλληλα τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που συμφωνήθηκαν με το δεύτερο μνημόνιο δεν θα επιφέρουν παρά μέτρια βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, ο δείκτης επηρεάστηκε θετικά από την πολιτική συμφωνία που οδήγησε στην ψήφιση του δεύτερου μνημονίου, την ολοκλήρωση του PSI και τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που συνοδεύουν το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2013–2015. Παρόλα αυτά, η τρέχουσα κατάσταση παραμένει δυσμενής και η οικονομία αναμένεται να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης παρέμεινε στα ίδια επίπεδα έναντι του προηγούμενου τριμήνου, ενώ ο δείκτης προσδοκιών σημείωσε αξιόλογη άνοδο στις 114 μονάδες.

Αναλυτικά, πάντως, οι επιμέρους δείκτες για το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφουν τις παρακάτω εξελίξεις:

  • Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 103 μονάδες. Το ποσοστό των CEOs που θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι δυσμενέστερη έναντι του περασμένου έτους παραμένει υψηλό (89%), ωστόσο είναι μειωμένο έναντι του προηγούμενου τριμήνου (96%). Οι προσδοκίες των CEOs για την οικονομική κατάσταση της χώρας ένα έτος μετά αποτυπώνονται στην σημαντική άνοδο του δείκτη στις 147 μονάδες. Την εξέλιξη του δείκτη επηρέασε θετικά η αύξηση σε 22% του ποσοστού των γενικών διευθυντών που αισιοδοξούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί στο επόμενο έτος, έναντι 10% το προηγούμενο τρίμηνο.
  • Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις παρέμεινε σταθερός στα ίδια επίπεδα του τέταρτου τριμήνου του 2011. Η σταθερότητα του δείκτη αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη δυσμενή κατάσταση όλων σχεδόν των κλάδων. Ο δείκτης προσδοκιών παρουσίασε αξιόλογη άνοδο στις 130 μονάδες. Αυξήθηκε σε 21% (έναντι 9% το προηγούμενο τρίμηνο) το μερίδιο των CEOs που πιστεύουν ότι θα βελτιωθεί κατά το επόμενο έτος το οικονομικό περιβάλλον του κλάδου που δραστηριοποιούνται, ποσοστό που είναι υψηλότερο για τις υπηρεσίες (27%) και τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (31%).
  • Σημάδια αισιοδοξίας καταγράφονται μεταξύ των CEOs σχετικά με την τρέχουσα πορεία των επιχειρήσεων που διοικούν, με τον δείκτη να σημειώνει αύξηση στο πρώτο τρίμηνο του 2012 στις 53 μονάδες. Στη βιομηχανία είναι εμφανέστερη η βελτίωση του κλίματος με το ποσοστό των CEOs που θεωρεί ότι η τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων είναι καλύτερη, να αυξάνεται σε 27% έναντι 18% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι προσδοκίες των γενικών διευθυντών για την οικονομική κατάσταση της εταιρίας τους το επόμενο έτος είναι σημαντικά βελτιωμένες έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 110 μονάδες έναντι 88 του προηγούμενου τριμήνου. Ετσι, το ποσοστό των CEOs που αισιοδοξούν ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση των επιχειρήσεών τους το επόμενο έτος αυξήθηκε σε 34% έναντι 20% το προηγούμενο τρίμηνο. Μάλιστα, πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επικεφαλείς που διοικούν πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και εταιρίες παροχής υπηρεσιών.
  • Ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σημείωσε πτώση στις 61 μονάδες μετά από τρία συνεχόμενα τρίμηνα σχετικής σταθερότητας. Πάνω από το 50% των CEOs δήλωσε ότι τρέχουσα επενδυτική δαπάνη είναι χαμηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αντίθετα, ο δείκτης προσδοκιών σημείωσε νέα αύξηση φτάνοντας τις 100 μονάδες. Από την κλαδική ανάλυση των αποτελεσμάτων διαπιστώνεται ότι οι CEOs των βιομηχανικών επιχειρήσεων είναι πιο αισιόδοξοι για το επόμενο έτος έναντι των υπόλοιπων τομέων.
  • Ο δείκτης για την τρέχουσα απασχόληση παρουσίασε πτώση στις 50 μονάδες έναντι 54 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των γενικών διευθυντών που δήλωσε ότι η απασχόληση στις επιχειρήσεις είναι μικρότερη σε σύγκριση με ένα έτος πριν ανήλθε σε 49% έναντι 42% το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο, 1 στους 4 CEOs πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και εταιριών παροχής υπηρεσιών δήλωσαν ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους ήταν υψηλότερος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης παρουσίασε στασιμότητα. Ωστόσο, θετικότερες προσδοκίες καταγράφονται στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και εταιρίες παροχής υπηρεσιών όπου 1 στους 5 CEOs αναμένει άνοδο της απασχόλησης κατά το επόμενο έτος.

«Το πλέον ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι αυξήθηκε στο 34% το ποσοστό των CEOs που προβλέπουν ότι μετά από ένα χρόνο θα είναι καλύτερη η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων που διοικούν, έναντι μόνο 19% που πιστεύουν ότι θα είναι χειρότερη. Από την άλλη, όταν το ζητούμενο από όλους είναι η ανάπτυξη, είναι αξιοπρόσεκτο ότι το 63% των CEOs πιστεύουν ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων από την εφαρμογή των μέτρων οικονομικής πολιτικής που προβλέπονται από το δεύτερο μνημόνιο θα είναι μικρή, και το 30% θεωρεί ότι αυτά δεν θα φέρουν καμία βελτίωση», δήλωσε ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, πρόεδρος ΔΣ ΕΑΣΕ και διευθύνων σύμβουλος ομίλου ICAP, αναφερόμενος στην πορεία του δείκτη ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index.

Ελληνικό χρέος και μνημόνιο 
Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον η γνώμη τους σχετικά με δύο κρίσιμα ζητήματα οικονομικής επικαιρότητας. Το πρώτο αφορούσε την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μετά την ολοκλήρωση του PSI. Για την ακρίβεια, το 17% δήλωσε ότι θα είναι βιώσιμο, το 18% έχει αντίθετη γνώμη, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των CEOs (65%) πιστεύει ότι η βιωσιμότητα του χρέους είναι αβέβαιη. Μεταξύ αυτών που πιστεύουν στην βιωσιμότητα του χρέους εμφανίζονται διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον κλάδο και το μέγεθος της επιχείρησης, με μικρότερο ποσοστό (12%) στη βιομηχανία, έναντι 18% στο εμπόριο, 20% στις υπηρεσίες, ενώ το ποσοστό στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις διαμορφώνεται σε 22%.
Τέλος, το δεύτερο είχε να κάνει με την επίδραση των μέτρων οικονομικής πολιτικής που συμφωνήθηκαν με το δεύτερο μνημόνιο στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το 63% των CEOs τα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν θα οδηγήσουν σε μέτρια βελτίωση την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ενώ 1 στους 3 πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει καμία βελτίωση. Μόνο το 7% του συνόλου θεωρεί ότι η επίδραση των μέτρων στην ανταγωνιστικότητα θα είναι σημαντική, ποσοστό που αυξάνεται στο 15% για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. 

Ταυτότητα έρευνας
Η συγκεκριμένη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 15/03/2012 έως 30/03/2012, διεξάγεται κάθε τρίμηνο σε δείγμα 2.340 διευθυνόντων συμβούλων/γενικών διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s