Έρευνα Adecco: Πώς τα Προγράμματα Επαγγελματικής Μετάβασης βοηθούν τους απολυμένους

Στη σπουδαιότητα των Προγραμμάτων Επαγγελματικής Μετάβασης (Career Transition Programs) για τους εργαζομένους που επωφελούνται από αυτά, αλλά και για τις επιχειρήσεις που τα προσφέρουν, καταλήγει η σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η Adecco Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, το 48,7% -των 427 υψηλόβαθμων στελεχών που συμμετείχαν στη μελέτη- συμπεριέλαβε τα Προγράμματα Επαγγελματικής Μετάβασης μεταξύ των τριών πιο σημαντικών ενεργειών/ παροχών που πρέπει να υλοποιήσει μια εταιρία στα πρώτα στάδια τυχόν αναδιοργάνωσής της (απολύσεις, περικοπές κ.α.). Όσον αφορά στις άλλες δύο σημαντικές για τα πρώτα στάδια αναδιοργάνωσης ενέργειες συγκαταλέγονται η στήριξη της διοίκησης στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της αναδιοργάνωσης και η καθοδήγηση των στελεχών στην επικοινωνία της.
Στην ερώτηση αν τα προγράμματα αυτά αποτελούν επένδυση από την πλευρά της εταιρίας που τα παρέχει στους εργαζομένους της, το 47% απάντησε ότι τα θεωρεί πρωτίστως ως μια επένδυση που υπογραμμίζει την Κοινωνική Ευθύνη της υπό αναδιοργάνωση εταιρίας. Σημαντικό, ωστόσο, και με μικρή διαφορά από το πρώτο είναι και το ποσοστό (46%) που βλέπει τα Προγράμματα Επαγγελματικής Μετάβασης ως μια επένδυση που υποστηρίζει πρώην εργαζομένους και συνεργάτες να οργανώσουν μια συστηματική προσπάθεια, ώστε αμεσότερα να πραγματοποιήσουν τον επόμενο επιτυχημένο επαγγελματικό τους βήμα.
Σχετικά, τώρα, με το ρόλο τους στη διαχείριση και διατήρηση του ταλαντούχου  προσωπικού (talent management) μιας εταιρίας, το 47% θεωρεί τη συμβολή των εν λόγω προγραμμάτων σημαντική, το 30% αρκετά σημαντική και το 17% πολύ σημαντική, ενώ μόνο ένα ποσοστό της τάξεως του 6% δεν πιστεύει ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη διακράτηση των ταλαντούχων στελεχών.

Η κατάσταση στην Ελλάδα
Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, τα Προγράμματα Επαγγελματικής Μετάβασης κερδίζουν έδαφος και στη χώρα μας, διαμορφώνοντας μία νέα κουλτούρα στην τοπική αγορά, με το 54% των συμμετεχόντων να αναφέρει ότι η εταιρία τους παρέχει προγράμματα του είδους σε εργαζομένους που απομακρύνθηκαν για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με την εργασιακή τους απόδοση. Από αυτές, το 46% δίνει αυτή τη δυνατότητα σε όλους αδιακρίτως τους εργαζομένους, ενώ το 36% περιορίζει την παροχή των προγραμμάτων σε υπαλλήλους που χρειάζονται υποστήριξη, με βάση ειδικά κριτήρια. Όσον αφορά δε την αξιολόγηση αυτών των προγραμμάτων, από άτομα που τα παρακολούθησαν, το 45% των συμμετεχόντων τα χαρακτήρισε αποτελεσματικά και το 17% πολύ αποτελεσματικά.
Η έρευνα καταλήγει ότι τα Προγράμματα Επαγγελματικής Μετάβασης προσδίδουν επιπρόσθετη αξία στις εταιρίες που τα προσφέρουν, ιδίως στις σημερινές οικονομικά δυσμενείς συνθήκες, που ωθούν αρκετές επιχειρήσεις σε κατάργηση θέσεων εργασίας, αναδιοργάνωση και απολύσεις. Εκτός από τη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα του ηθικού των εργαζομένων που παραμένουν στην εταιρία, την προστασία της φήμης της εταιρίας στην αγορά και την προφανή υποστήριξη των εργαζομένων που πλήττονται από την αναδιοργάνωση για την επιτυχή καθοδήγηση και επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, τα συγκεκριμένα Προγράμματα συνεισφέρουν στην ολοκληρωμένη και αποτελεσματική διαχείριση της αλλαγής και διευκολύνουν την επικοινωνία της επιχείρησης με τα εμπλεκόμενα μέρη και πρωτίστως τα σωματεία.

Ταυτότητα έρευνας
Η έρευνα διεξήχθη online σε δείγμα 427 υψηλόβαθμα στελέχη εταιριών-πελατών της Adecco που κατέχουν θέσεις ιθυνόντων σε θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s