Έρευνα ICAP: Το 74% των εταιριών παλεύει για τη βιωσιμότητα του

Ραγδαία αύξηση των επισφαλών απαιτήσεων των εταιριών δείχνει η έρευνα της ICAP που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του λανσαρίσματος του Δικτύου Trade Exchange, του νέου κόμβου Ανταλλαγής Πιστωτικών Δεδομένων μεταξύ εταιριών και στην οποία συμμετείχαν 445 οικονομικοί διευθυντές από τις σημαντικότερες εταιρίες όλων των κλάδων.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, το 69,2% των επιχειρήσεων ανέφερε ότι αυξήθηκε το ποσοστό των προβλέψεών τους έναντι των επισφαλών απαιτήσεων, ενώ μόνο το 5,6% δήλωσε ότι μειώθηκαν. Αυτό οδήγησε τις εταιρίες να μεταβάλλουν την πιστωτική τους πολιτική, η οποία επηρεάστηκε κατά 77% από την αύξηση των καθυστερήσεων, κατά 46% από την αδυναμία των πελατών τους να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και κατά 66% από την αύξηση των επισφαλειών.
Ειδικότερα, το 45,5% των εταιριών μείωσε τον αριθμό ημερών πίστωσης έναντι μόλις 24,3% που τις αύξησε. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις σκληραίνουν την πιστωτική τους πολιτική, πουλώντας με αυστηρότερους όρους. Ακόμη, προτιμούν να ακυρώνουν πωλήσεις όταν οι πελάτες δεν μπορούν να εναρμονιστούν με την πιστωτική τους πολιτική. Άλλωστε, μόλις το 22,4% των οικονομικών διευθυντών τόνισε ότι η πρώτη του προτεραιότητα είναι η αύξηση των πωλήσεων. Αντίθετα, το 32,7% επεσήμανε ότι η αύξηση της ρευστότητας είναι η πρώτη του προτεραιότητα, το 22, 1% η μείωση των επισφαλειών και το 18,9% η μείωση του κόστους. Αθροιστικά, το 74% βάζει σαν πρώτη προτεραιότητα την προστασία της βιωσιμότητας της εταιρίας, έναντι του 22.4% που θέτει την ανάπτυξη ως κυρίαρχο στόχο.
Επιπλέον, από την έρευνα των CFOs προκύπτει ότι το 43% των εταιριών έχει μειώσει τις επενδυτικές του δραστηριότητες ενώ μόλις το 22% τις έχει αυξήσει, αποτέλεσμα που σίγουρα επηρεάζεται από την αύξηση των αναγκών χρηματοδότησης που έχουν οι εταιρίες. Μάλιστα, το 75% των εταιριών δήλωσε ότι έχει αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, εκ των οποίων, το 15% πολύ ή πάρα πολύ.
Όσον αφορά τους τρόπους που αντιμετωπίζουν τις ανάγκες χρηματοδότησης, σε μεγάλο βαθμό αυτές καλύπτονται από τον περιορισμό του κόστους, την αύξηση του δανεισμού, την καθυστέρηση στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους αλλά και την μεγαλύτερη επικέντρωση στη διαδικασία εισπράξεων.
«Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο το 22% των επικεφαλείς των Οικονομικών Διευθύνσεων της χώρας δηλώνουν ότι η αύξηση των πωλήσεων είναι προτεραιότητα. Σε μια χώρα που μαστίζεται από την συνεχώς επιδεινούμενη κρίση, υψηλόβαθμα στελέχη του ιδιωτικού τομέα αφιερώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου τους προσπαθώντας να εξασφαλίσουν την επιβίωση, σε μια στιγμή που η γενικότερη κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η χώρα κατά γενική ομολογία είναι η πορεία της ανάπτυξης. Και η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο μέσα από επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα τις οποίες αποθαρρύνει μεταξύ άλλων και η γενικότερη ακυβερνησία του τόπου», επεσήμανε ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ICAP αναφερόμενος στην έρευνα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s