Έρευνα της Manpower: Αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα και το 3ο τρίμηνο του 2012

Συνέχεια των απολύσεων «βλέπουν» οι εργοδότες στους οκτώ από τους εννέα αντιπροσωπευτικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας το 3ο τρίμηνο του 2012, Σύμφωνα με την έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης το 3ο τρίμηνο του έτους, προδιαγράφεται ένα ακόμη πτωτικό τρίμηνο για την απασχόληση, με το Δείκτη των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης να μειώνεται κατά 13%.
Αν και το 62% των Ελλήνων εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι ο αριθμός των εργαζομένων τους κατά το διάστημα Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2012 θα παραμείνει σταθερός, το 22% αναμένει μείωση του συνολικού αριθμού των ατόμων που απασχολούν. Ενώ, μόλις το 13% των εργοδοτών προβλέπει αύξηση των απασχολούμενων, για το ίδιο χρονικό διάστημα. Πάντως, η μεγαλύτερη κάμψη της απασχόλησης αναμένεται να σημειωθεί στον τομέα των Κατασκευών, όπου ο Δείκτης της Έρευνας διαμορφώνεται στο -25%.
Προοπτικές απασχόλησης ανά κλάδο
Σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2011, τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται σε δύο από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Η σημαντικότερη αύξηση, της τάξης των 13 ποσοστιαίων μονάδων, παρατηρείται στον τομέα του Τουρισμού. Οι εργοδότες στον τομέα της Γεωργίας αναφέρουν μικρή βελτίωση των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Παράλληλα, οι προοπτικές προσλήψεων εξασθενούν σε επτά τομείς, με πιο έντονη πτώση στον τομέα των Κατασκευών, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης μειώνονται κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο Δείκτης της απασχόλησης ενισχύεται σε τρεις από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι σημαντικότερες βελτιώσεις είναι κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση και κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα του Τουρισμού. Στους υπόλοιπους τομείς οι προοπτικές προσλήψεων διατηρούνται σχετικά σταθερές. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης μειώνονται κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα των Κατασκευών και κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες τόσο στον τομέα Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας & Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις όσο και στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική και Λιανική). Στους υπόλοιπους τομείς οι προοπτικές προσλήψεων διατηρούνται σχετικά σταθερές.

Συγκρίσεις ανά γεωγραφική περιοχή
Δυσοίωνο αναμένεται να είναι το κλίμα των προσλήψεων και στις δύο γεωγραφικές περιφέρειες κατά το 3ο τρίμηνο του 2012. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για την Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής ανέρχονται σε -9%, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα οι εργοδότες αναφέρουν Προοπτικές της τάξης του -11%.
«Η εικόνα της αγοράς εργασίας κατά το επόμενο τρίμηνο διαγράφεται ζοφερή. Η αβεβαιότητα μέσα στην οποία λειτουργούν οι επιχειρήσεις στη χώρα μας εκτείνεται πλέον σε πολλαπλά επίπεδα. Σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό αστάθειας, οι εργοδότες είναι λογικό να αναζητούν συνεχώς λύσεις που αυξάνουν την αποδοτικότητά τους», τονίζει η Δρ Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup. «Υπό αυτές τις συνθήκες, το “επώνυμο” outsourcing είναι μία τάση που αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω, σαν μία βιώσιμη στρατηγική αντιμετώπισης των διακυμάνσεων στη ζήτηση. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας στο σύνολό της, όσο καθυστερούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για την καλύτερη λειτουργία της, τόσο η στασιμότητα που παρατηρούμε θα παγιώνεται», επισημαίνει η Δρ Κουσία.

Διεθνές περιβάλλον
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι προθέσεις προσλήψεων είναι ισχυρότερες στην Ινδία, την Ταϊβάν και τη Βραζιλία, όπου ο τομέας των Υπηρεσιών συνεχίζει να αποτελεί κινητήρια δύναμη για την απασχόληση. Το γεγονός ότι η κρίση χρέους συνεχίζει να σκιάζει τις εκτιμήσεις των εργοδοτών σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, δεν αποτελεί έκπληξη. Οι εργοδότες στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία αναφέρουν τα πιο απαισιόδοξα συνολικά σχέδια προσλήψεων παγκοσμίως, γι’ αυτό το τρίμηνο. «Καθώς η Ολλανδία και η Μεγάλη Βρετανία διολισθαίνουν προς την ύφεση και η πρόοδος των διαρθρωτικών αλλαγών που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη είναι μικρή, μπορούμε να πούμε ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με την κρίση χρέους θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν την απασχόληση της περιφέρειας ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) στο προσεχές μέλλον» καταλήγει η έρευνα.

Ταυτότητα έρευνας
Η έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα διεξάγεται από ανεξάρτητη εταιρία ερευνών, μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα εργοδοτών (752 για το 3ο τρίμηνο του 2012) του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, από το σύνολο των τομέων της εθνικής οικονομίας.

Η επόμενη μελέτη θα δημοσιευτεί στις 11 Σεπτεμβρίου 2012, με προβλέψεις για την απασχόληση που θα αφορούν το 4ο τρίμηνο του 2012.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s