Έρευνα της PfB: Η ανεργία και οι χαμηλές αποδοχές στρέφουν τα στελέχη στην επιχειρηματικότητα

Έτοιμο να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά δηλώνει το 47% των στελεχών κάτω από το φόβο της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας που επικρατεί στην ελληνική αγορά. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έρευνα της Εταιρίας Επιλογής Στελεχών People for Business με θέμα «Από στέλεχος επιχειρηματίας», που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 25 Μαΐου έως 20 Ιουνίου 2012 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 610 υψηλόβαθμων και μεσαίων στελεχών. Στόχος της έρευνας, ήταν να διερευνηθεί η τάση όλο και περισσότερων στελεχών που στρέφονται στο επιχειρείν, εν μέσω της βαθιάς ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία.
Συγκεκριμένα, από την έρευνα προκύπτει ότι για το 47% των στελεχών η επιχειρηματικότητα αποτελεί επιλογή ανάγκης λόγω της ανεργίας και της ανασφάλειας που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Μόλις το 31% θα αποφάσιζε να περάσει στο επιχειρείν προκειμένου να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες ανάπτυξης που παρουσιάζει μία επιχειρηματική πρωτοβουλία. Ενώ το 16% θα δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά θέλοντας να βάλει τη δική του «σφραγίδα» στο αντικείμενο που το ενδιαφέρει και μόλις το 6% εξαιτίας των περικοπών στις αποδοχές του.
Ωστόσο, η επιλογή του αντικειμένου για όσους αποφασίσουν να κάνουν ένα επιχειρηματικό βήμα δεν ξεφεύγει από τα στεγανά. Ετσι, το 67% θα προτιμούσε να αξιοποιήσει την προσωπική του εμπειρία και να κάνει κάτι στο αντικείμενό του, το 24% θα έκανε κάτι εντελώς διαφορετικό και το 9% θα έκανε κάτι σχετικό με οικογενειακή ή συγγενική επιχείρηση.
Εντυπωσιακό, πάντως, είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των στελεχών, που συμμετείχε στην έρευνα και σκέφτεται σοβαρά το επιχειρείν εργάζεται αυτή τη στιγμή. Ειδικότερα, το 51,5% έχει δουλειά, το 23,8% βρίσκεται στην ανεργία περισσότερο από έναν χρόνο, το 14,4% είναι εκτός αγοράς εργασίας από 7-12 μήνες και το 10,3% είναι χωρίς δουλειά τους τελευταίους έξι μήνες.
Περισσότεροι από τους μισούς που πήραν μέρος στην έρευνα, παρόλο που έχουν δουλειά βιώνουν την ανασφάλεια της απόλυσης, πράγμα που σημαίνει ότι σκέφτονται σοβαρά να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά.

Παράγοντες που επηρεάζουν
Σύμφωνα με την έρευνα, οι βασικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τελική απόφαση των στελεχών να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα είναι κατά κύριο ρόλο η χρηματοδότηση σε ποσοστό 36,9%, το οικονομικό περιβάλλον σε ποσοστό 33%, το επιχειρηματικό ρίσκο κατά 30% και τέλος οι επιδοτήσεις σε ποσοστό 15%. Ενώ όσον αφορά στη χρηματοδότηση, τα περισσότερα στελέχη (39,1%) θα επέλεγαν την επιδότηση από προγράμματα ΕΣΠΑ, το 32,2% θα αξιοποιούσε προσωπικό κεφάλαιο και ένα μόλις πολύ μικρό ποσοστό 28,7% θα επέλεγε να απευθυνθεί σε τράπεζες, σε venture capitals ή angel investors.
Ο τομέας που θα επέλεγαν τα περισσότερα στελέχη (ποσοστό 52%) να δραστηριοποιηθούν είναι κατά κύριο λόγο οι υπηρεσίες, καθώς μία τέτοια επένδυση δεν χρειάζεται μεγάλο κεφάλαιο και δομές. Σαν δεύτερη επιλογή εμφανίζονται οι νέες τεχνολογίες σε ποσοστό 44%, ενώ τελευταίος στη λίστα είναι ο τουρισμός σε ποσοστό 29%.
Στο ερώτημα τώρα της έρευνας, «αν θα να επιχειρήσετε μόνοι σας, με συνεργάτες ή με φίλους», το 39% απάντησε ότι θα μοιραζόταν το ρίσκο με συνεργάτες, το 25% με φίλους, ενώ για το 36% το επιχειρείν θα ήταν ατομική υπόθεση.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η τάση για ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας εμφανίζεται πιο έντονα στα στελέχη της ηλικιακής ομάδας 46-55 (ποσοστό 45,4%) και 32-38 (ποσοστό 24,7%).

Ταυτότητα έρευνας
Στην έρευνα της People for Business με θέμα «Από στέλεχος επιχειρηματίας», που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 25 Μαΐου 2012 έως 20 Ιουνίου 2012 συμμετείχαν 610 υψηλόβαθμα και μεσαία στελέχη ηλικίας από 31-55+, που εργάζονται ή έχουν εργαστεί ως Γενικοί Διευθυντές, Προϊστάμενοι ομάδας, Directors και Managers.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s