ΕΑΣΕ / ICAP CEO Index: Αισιοδοξία για 2ο τρίμηνο του 2012

Την αισιοδοξία τους εκφράζουν 2 στους 3 CEOs για το 2ο τρίμηνο του έτους, πιστεύοντας ότι ο αριθμός των εργαζομένων ένα χρόνο μετά θα είναι ίδιος ή μεγαλύτερος στις εταιρίες που διοικούν. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την 3μηνιαία έρευνα (η οποία πραγματοποιήθηκε την περίοδο 19/06/2012 έως 02/07/2012) που διεξάγεται σε δείγμα 2.340 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το δεύτερο τρίμηνο του 2012 διαμορφώθηκε στις 96 μονάδες σημειώνοντας μικρή άνοδο έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Ο δείκτης επηρεάστηκε θετικά από τον τερματισμό της πολιτικής αβεβαιότητας και τη συγκρότηση κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Ιουνίου, ωστόσο η ανοδική του πορεία είναι συγκρατημένη εξαιτίας των σημαντικών προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση και του μεταρρυθμιστικού έργου που απαιτείται ώστε να οδηγηθεί η Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά τάξη μεγέθους δείχνει μικρή βελτίωση του κλίματος στις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ενώ αντίθετα σημειώθηκε κάμψη στις πολύ μεγάλες. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης παρέμεινε στα ίδια επίπεδα έναντι του προηγούμενου τριμήνου, ενώ συνεχίζεται η ανοδική πορεία του δείκτη προσδοκιών ο οποίος διαμορφώθηκε στις 122 μονάδες.
Επίσης, αισιόδοξο, έστω και συγκρατημένα, είναι το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των CEOs σχετικά με την τρέχουσα πορεία των επιχειρήσεων που διοικούν, με τον δείκτη να σημειώνει μικρή άνοδο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 στις 55 μονάδες. Στις υπηρεσίες είναι εμφανέστερη η βελτίωση του κλίματος, ενώ αντίθετα οι CEOs των εμπορικών επιχειρήσεων εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση που αποτυπώνεται με μείωση του τομεακού δείκτη. Οι προσδοκίες των CEOs για την οικονομική κατάσταση της εταιρίας τους το επόμενο έτος είναι βελτιωμένες έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 116 μονάδες έναντι 110 του προηγούμενου τριμήνου σημειώνοντας μικρή άνοδο. Το ποσοστό των CEOs που αισιοδοξούν ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση των επιχειρήσεών τους το επόμενο έτος αυξήθηκε σε 38% έναντι 34% το προηγούμενο τρίμηνο.
Ενώ, ο δείκτης για την τρέχουσα απασχόληση παρουσιάζει διακυμάνσεις και στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 σημειώνοντας μικρή αύξηση στις 52 μονάδες έναντι 50 το προηγούμενο τρίμηνο. Η άνοδος του δείκτη οφείλεται στη μείωση σε 46% του ποσοστού των επιχειρήσεων στις οποίες η απασχόληση ήταν μικρότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έναντι 49% το προηγούμενο τρίμηνο. Ένας στους πέντε CEOs πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και εταιριών παροχής υπηρεσιών δήλωσαν ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους ήταν υψηλότερος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης παρουσίασε αξιόλογη άνοδο λόγω σημαντικής μείωσης σε 32% του ποσοστού των CEOs που αναμένει το επόμενο έτος μείωση της απασχόλησης, έναντι 43% το προηγούμενο τρίμηνο. Ένας στους δύο CEOs δηλώνει ότι ο αριθμός των εργαζομένων θα παραμείνει ο ίδιος ένα έτος μετά.
Τέλος, όσον αφορά στην παραμονή ή όχι της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία των CEOs (87%) πιστεύει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, ενώ το 30% εκφράζει την απόλυτη βεβαιότητά του. Αντίθετα, το 13% θεωρεί ότι τελικά η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Ωστόσο, από το σύνολο αυτό μόνο το 1% πιστεύει με απόλυτη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα τεθεί εκτός ευρωζώνης μέσα στο επόμενο έτος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s