“Into the Gap” Randstad Research

Η Randstad και η SEO παρουσιάζουν την έρευνα “Into the Gap”: Ποιοτικές αναντιστοιχίες στο ανθρώπινο δυναμικό στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Στις 28 Ιουνίου του 2012 παρουσιάστηκε στο Βέλγιο η έρευνα “Into the Gap” από τη Randstad Holdings και τη SEO Economic Research, κατά την διάρκεια ενός σεμιναρίου στην μόνιμη αντιπροσωπεία της Ολλανδίας στην ΕΕ. Στους ομιλητές του πάνελ περιλαμβάνονταν ο Zoltán Kazatsay, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του General Employment, Social Affairs and Inclusion, η Veronica Nilsson της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων και ο Philippe de Buck της BUSINESSEUROPE. Η έρευνα εξετάζει τη διαμόρφωση της αγοράς εργασίας στο μέλλον, η όποια θα χαρακτηρίζεται από ποιοτικές και ποσοτικές αναντιστοιχίες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Στόχος της έρευνας, είναι να δημιουργήσει καλύτερη κατανόηση για την αγορά εργασίας μελλοντικά και να προκαλέσει το ενδιαφέρον στις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις, τα εργατικά σωματεία και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς. Η έρευνα αυτή μπορεί να στηρίξει τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων όσον αφορά σε θέματα που σχετίζονται με την απασχόληση εργατικού δυναμικού.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Randstad Holdings, Ben Noteboom, σχολίασε σχετικά: «Η εύρεση ανθρώπων με τις κατάλληλες δεξιότητες είναι όλο και πιο δύσκολο να γίνει σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Βλέπουμε διαφορές μεταξύ των εκπαιδευτικών επιλογών που κάνουν οι άνθρωποι και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, οι οποίες επηρεάζονται από την παγκοσμιοποίηση και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Ορισμένοι παραδοσιακοί κλάδοι όπως η γεωργία και η βιομηχανία συνεχίζουν να συρρικνώνονται και θα έχουν λιγότερες διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτούς τους κλάδους, δεν θα αποκτήσουν άμεσα τις κατάλληλες δεξιότητες ώστε να είναι σε θέση να εργαστούν σε εξελισσόμενους τομείς, όπως η πληροφορική και η υγεία. Η γεφύρωση του παραπάνω χάσματος θα ωφελήσει τους εργοδότες, τους εργαζόμενους και την κοινωνία στο σύνολό της.»
Η σύγχρονη αγορά εργασίας θα επωφεληθεί μακροπρόθεσμα, παρόλο που οι γενικότερες τάσεις δεν έχουν αλλάξει και η τρέχουσα οικονομική κατάσταση έχει επιφέρει μεταβολές στις εργασιακές προβλέψεις. Συνεχίζει να υπάρχει επιβράδυνση στην αύξηση του πληθυσμού, αυξάνεται η ανάγκη για άτομα ανώτερου μορφωτικού επιπέδου, αλλά συγχρόνως, υπάρχει και ανάγκη για ανειδίκευτους εργάτες. Αυτό που παρατηρείται στη αγορά εργασίας, είναι ελλείψεις και πλεονάσματα σε όλους τους τομείς. Ανεξάρτητα από την πληθώρα διαθέσιμων υποψηφίων για εργασία, κλάδοι όπως, της υγείας και των επιστημών (sciences), καθώς και αυτοί που απασχολούν τις ειδικότητες των μηχανικών, αντιμετωπίζουν δυσκολία στον εντοπισμό ανθρώπινου δυναμικού με τα κατάλληλα προσόντα. Συνεπώς, υπάρχει μια σαφής αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Αυτό, είναι ένα από τα ευρήματα της έρευνας “Into the Gap. Exploring Skills and Mismatches”, που διεξήγαγε η Randstad και η SEO Economic Research.

Η μετάβαση είναι το κλειδί
Η αγορά εργασίας που λειτουργεί αποτελεσματικά χαρακτηρίζεται από μετακινήσεις ανθρώπινου δυναμικού που συμβάλουν στην παραγωγικότητα και στην οικονομική ανάπτυξή. Αυτές οι μετακινήσεις προκύπτουν είτε από ανθρώπους που εισέρχονται στην αγορά εργασίας μετά το πέρας το σπουδών τους, είτε μετά από περίοδο ανεργίας, είτε όταν προκύπτει μετάβαση από τη μία εργασία σε μια άλλη. Η αυξημένη κινητικότητα οδηγεί επομένως, σε λιγότερες αναντιστοιχίες και κενές θέσεις εργασίας. Αναντιστοιχίες προκύπτουν όταν οι εργαζόμενοι έχουν ελλιπή προσόντα ή το αντίθετο, παραπάνω προσόντα από όσα απαιτούνται για μια θέση εργασίας. Επίσης, όταν η γνώση και η εμπειρία τους δεν συμβαδίζει με τις απαιτήσεις στην αγορά εργασίας

Συστάσεις
Σύμφωνα με τη Randstad, η ανάπτυξη της αγοράς εργασίας θα στηριχθεί μεταξύ άλλων στην χάραξη πολιτικών που θα ενθαρρύνουν την κινητικότητα μεταξύ των θέσεων εργασίας, των κλάδων της οικονομίας και των γεωγραφικών περιοχών. Οι κλάδοι που εμφανίζουν ελλείψεις θα χρειαστούν περιθώριο για να αναπτυχθούν. Επιπλέον, θα πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες για την εκπαίδευση και την κατάρτιση. Σε αυτές τις συνθήκες τα ιδιωτικά και δημόσια γραφεία απασχόλησης μπορούν να χρησιμεύσουν ως παράγοντες μετάβασης. Για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα πρέπει να επέλθει ισορροπία μεταξύ των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, και των προγραμμάτων ανάπτυξης. Καθώς οι εργασιακές ρυθμίσεις διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικών θα πρέπει να αναθεωρήσουν τον τρόπο που βλέπουν την αγορά εργασίας σχετικά με την νομοθεσία, τα επιδόματα ανεργίας, την εκπαίδευση και τις συντάξεις.

Την πλήρη έκθεση «Into the Gap», θα τη βρείτε διαθέσιμη στο http://www.randstad.gr/intothegap/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s