“We Mean Business” και λύσεις απασχολησιμότητας

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας, συνδιοργάνωσε Εθνική Ημερίδα Πληροφόρησης με θέμα “We Mean Business” στην Ελλάδα, στα μέσα Οκτωβρίου, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, όπου παρουσιάστηκαν στις επιχειρήσεις τα οφέλη της φιλοξενίας εκπαιδευομένων από όλο τον κόσμο.

«Είναι εθνική ανάγκη να κινηθούμε με βήματα αποφασιστικά προς μία Οικονομία της Καινοτομίας», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΙΚΥ Καθηγητής Νίκος Δεμερτζής και αναφέρθηκε στην ανάγκη επαναπροσανατολισμού των εθνικών στόχων με βήματα θετικά και αποφασιστικά αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά εργαλεία ως μοχλό ανάπτυξης. Η πρακτική άσκηση μέσω Erasmus και η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας μέσω της κινητικότητας, που προσφέρει το Πρόγραμμα Leonardo Da Vinci, αποτελούν σύγχρονα εργαλεία επαγγελματικής εξέλιξης των νέων αλλά και ενίσχυσης της απασχολησιμότητας. Στη συνέχεια ο κ. Δεμερτζής τόνισε ότι το ΙΚΥ ως Εθνικός Φορέας Υποτροφιών επιχειρεί να συμβάλει προς την κατεύθυνση της «Οικονομίας της Καινοτομίας» προσφέροντας υποτροφίες τα επόμενα χρόνια σε γνωστικά αντικείμενα αιχμής και καινοτομίας. «Με μετρημένους κοστολογημένους αλλά και χρονοδιατεταγμένους στόχους μπορούμε όλοι μας, ο καθένας από τη σκοπιά του, να αντιστρέψουμε όχι απλώς την οικονομική ύφεση, από την οποία ταλανίζεται η χώρα μας αλλά και την συναισθηματική, συγκινησιακή αλλά και θυμική ύφεση. Άρα να μετατρέψουμε την απαισιοδοξία σε αισιοδοξία».

90 εκπρόσωποι διαφόρων οργανισμών όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βιομηχανικά και εμπορικά επιμελητήρια, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και φορείς που εμπλέκονται με τα Προγράμματα Erasmus και Leonardo da Vinci, συμμετείχαν στην Εθνική Ημερίδα Πληροφόρησης.

Η κυρία Αλεξάνδρα Μπάκα, Υπεύθυνη Σχεδίων Κινητικότητας του Leonardo da Vinci, και η κυρία Ελίνα Μαυρογιώργου, Υπεύθυνη πρακτικής άσκησης Erasmus, παρουσίασαν λεπτομερώς τα προγράμματα Leonardo da Vinci και Erasmus ενώ στη συνέχεια ακολούθησε εκτενής συζήτηση με τους συμμετέχοντες. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές ωφελουμένων από τα δυο προγράμματα. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσίαση που έκαναν η κύρια Μύριαμ Μαρούλη, πρώην φοιτήτρια πρακτικής άσκησης Erasmus από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και νυν εργαζόμενη στην Heineken Experience στην Ολλανδία μαζί με τον προϊστάμενο της, κύριο Dirk Lubbers. Η Μύριαμ όχι μόνο ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρακτική της, ύστερα από πέντε μήνες, αλλά πλέον έχει προσληφθεί στην εταιρεία. Άρπαξε την ευκαιρία που της δόθηκε με το πρόγραμμα Erasmus και χάρις στη δουλειά της προσελήφθη ως Design Coordinator. Πρόσφατα μάλιστα της έκαναν πρόταση και από άλλο τμήμα της εταιρείας, έτσι ταυτόχρονα θα δουλεύει και για την παγκόσμια καμπάνια της Heineken για τον Τζέιμς Μποντ.

Στη συνέχεια η Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, κα Ιφιγένεια Γεωργιάδου μίλησε για τα οφέλη που έχει το Κέντρο της από την υποδοχή ξένων φοιτητών Erasmus και αποφοίτων Leonardo da Vinci. Μάλιστα 3 φοιτήτριες Erasmus και μια ασκούμενη Leonardo da Vinci από την Πολωνία και την Τσεχία μοιράστηκαν και αυτές με το κοινό την έως τώρα εμπειρία τους να εργάζονται στην Ελλάδα μέσω των προγραμμάτων. Οι υπόλοιπες δυο παρουσιάσεις έγιναν από τον κ. Δημήτριο Σουλιώτη, Διευθυντή στο ΙΕΚ Γλυφάδας και την κυρία Ελίζα Πετράκη, Recruitment and Development Manager στην Grecotel, όπου και οι δυο ανέλυσαν τα οφέλη από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Leonardo da Vinci.

Ελάχιστες Ελληνικές επιχειρήσεις γνωρίζουν για τη δυνατότητα πρόσληψης ασκουμένου στο πλαίσιο ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος. Προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που φιλοξενούν ασκούμενους, η εκστρατεία “We Mean Business” προβάλλει τα οφέλη από τη δημιουργία θέσεων πρακτικής άσκησης μέσα σε επιχειρήσεις διεθνώς.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το γιατί και το πώς να φιλοξενήσετε έναν εκπαιδευόμενο, επισκεφθείτε τη διεύθυνση http://we-mean-business.europa.eu.

Υπεύθυνοι Επικοινωνίας LLP/ΙΚΥ
Μαραγκός Δημήτρης/ Ασπασία Τρευλάκη (dmaragos@iky.gr, atrevlaki@iky.gr, 2103726397, 2103254388)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s