Τα Μυστικά των HR Metrics από το ALBA!

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση «HR Metrics: Πολύτιμος Σύμμαχος στη Λήψη Αποφάσεων» του ALBA Graduate Business School at The American College of Greece, την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013. Ήταν το επιστέγασμα της πρώτης μεγάλης κλίμακας δράσης προβολής των HR Metrics στην ελληνική αγορά και «παρακίνησης» των ελληνικών επιχειρήσεων στη χρήση των συγκεκριμένων εργαλείων – μία πρωτοβουλία του ALBA Graduate Business School at The American College of Greece, με την υποστήριξη της Eurobank Business Services.

ALBA picΟι συμμετοχές στελεχών HR Managers να ξεπερνούν τις  130, γέμισαν ασφυκτικά το αμφιθέατρο του ALBA προκειμένου να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, η οποία εστιάστηκε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας του ALBA Graduate Business School για τη χρήση των Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού (HR Metrics) στις ελληνικές επιχειρήσεις. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας έγινε από τη Δρ. Ολγα Επιτροπάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, κάτοχο της επώνυμης ακαδημαϊκής έδρας «Σταύρος Κωστόπουλος» στη Διοίκηση και Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού. Πλαισιώθηκε με συμβουλές – προτάσεις για τη χρήση των Δεικτών στο σύγχρονο, ευέλικτο και συνεχώς μεταβαλλόμενο εργασιακό τοπίο, από τον δικηγόρο κο Χάρη Χαιρόπουλο, εξειδικευμένο συνεργάτη της Eurobank Business Services. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασαν οι επιτυχημένες περιπτώσεις  εφαρμογής συστημάτων HR Metrics σε ελληνικές επιχειρήσεις που επικοινωνήθηκαν από τις κες Καίτη Χατζηαναγνώστου, Human Resources Director, Imperial Tobacco Hellas και Βιβή Γιαννακοπούλου, Compensation – Benefits & Metrics Manager, ΑΒ Βασιλόπουλος, και τον κο Δημήτρη Κουκουμπάνη, HR Consultant. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση πάνω στις βασικές αρχές, τις δυσκολίες αλλά και τα μικρά «μυστικά» της εφαρμογής συστημάτων HR Metrics στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η συγκεκριμένη έρευνα του ALBA, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Eurobank Business Services, υπό την αιγίδα του ΣΔΑΔΕ και με χορηγό επικοινωνίας το Kariera.gr, αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια αποτύπωσης των HR Metrics στην Ελλάδα. Στην έρευνα συμμετείχαν 76 εταιρίες από τους κλάδους των Υπηρεσιών (43,4%), του Εμπορίου (31,6%), της Βιομηχανίας (23,7%) και των Κατασκευών (1,3%). Ως κύρια συμπεράσματα, όσον αφορά στη χρήση των Δεικτών ΔΑΔ στις ελληνικές επιχειρήσεις, προκύπτουν τα εξής:

Είναι ξεκάθαρη, αρχικά, η εξαιρετικά χαμηλή χρήση των δεικτών HR στην ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η – συντριπτική – πλειοψηφία των δεικτών συγκεντρώνει ποσοστά κάτω του 50% χρήσης. Περαιτέρω, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της χρήσης δίνουν την εικόνα μιας «αμυντικής», επιφανειακής χρήσης των δεικτών, η οποία επικεντρώνεται στην απλή ποσοτική παρακολούθηση των στοιχείων του ανθρώπινου δυναμικού (π.χ. προσλήψεις, εκπαίδευση, μισθός, κύκλος εργασιών, αποχωρήσεις, προφίλ εργαζομένων). Αντίθετα, περιορισμένη εμφανίζεται η χρήση των δεικτών σε πεδία που προϋποθέτουν την προηγούμενη εφαρμογή ολοκληρωμένων εταιρικών πολιτικών διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού (π.χ., απόδοση νέο-προσληφθέντων, πλάνο ανάπτυξης/ καριέρας/ διαδοχής, απόκλιση μισθών και μισθολογική μεταβολή κ.τ.λ.). Ως πλέον δημοφιλείς δείκτες αναδεικνύονται οι δείκτες της κατηγορίας εκπαίδευσης – ανάπτυξης (δείκτες συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα, εκπαιδευτικού κόστους και εκπαιδευτικών ωρών). Παρά το γενικότερο συμπέρασμα της περιορισμένης χρήσης των δεικτών από τις ελληνικές επιχειρήσεις,  η εντυπωσιακή συμμετοχή στην εκδήλωση καταδεικνύει ότι έχει γίνει πλέον κατανοητό και από τους Έλληνες HR Managers, ότι τα HR Metrics είναι απαραίτητα για την παρακολούθηση και παρουσίαση – με βάση αδιάψευστα στοιχεία – της δουλειάς τους, αλλά και, περαιτέρω, ότι αποτελούν πολύτιμους συμβούλους για τη λήψη υπεύθυνων και «εύστοχων» αποφάσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το ALBA Graduate Business School at The American College of Greece (κ. Αριστοτέλης Αλεξόπουλος, aalexopo@alba.edu.gr, 210 8964531).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s