Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης B’ Τρίμηνο 2013

Manpower GroupΤις πιο αισιόδοξες προβλέψεις αναφέρουν από το Β’ Τρίμηνο του 2010, οι Έλληνες εργοδότες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Προοπτικών Απασχόλησης του B’ Τριμήνου 2013, που έδωσε στη δημοσιότητα η Manpower. Ο βαθμός εμπιστοσύνης των Ελλήνων εργοδοτών ενισχύεται και η αγορά εργασίας δείχνει για 3ο συνεχόμενο τρίμηνο σημάδια ανάκαμψης. Παρά το ότι ο Δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης διατηρεί το αρνητικό του πρόσημο για 13ο συνεχόμενο τρίμηνο (-6%), οι προθέσεις προσλήψεων έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Η Έρευνα της Manpower πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 εργοδοτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.


Τα στοιχεία της Έρευνας για το διάστημα Απρίλιος – Ιούνιος 2013 αποκαλύπτουν, ότι το 13% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των ατόμων που απασχολούν, το 16% μείωση, ενώ το 69% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της Έρευνας για το τρίμηνο Απρίλιος – Ιούνιος 2013, δείχνουν:

  • Ανάκαμψη του Δείκτη κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο
  • Ανάκαμψη του Δείκτη κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους
  • Ενίσχυση του Δείκτη σε 8 από τους 9 τομείς οικονομικής δραστηριότητας, τόσο σε σύγκριση με το Α’ τρίμηνο του 2013, όσο και με το Β’ τρίμηνο του 2012

Εξέλιξη του Δείκτη Προοπτικών Απασχόλησης στην Ελλάδα

«Η τάση σταθεροποίησης που παρατηρήσαμε για πρώτη φορά το Α’ Τρίμηνο του 2013 αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης παραμένουν αρνητικές, ωστόσο το ποσοστό των εργοδοτών που εκτιμούν ότι θα προχωρήσουν σε μειώσεις έχει περιοριστεί, ενώ το ποσοστό εκείνων που σχεδιάζουν προσλήψεις σιγά-σιγά αυξάνεται. Για πρώτη φορά από τα μέσα του 2010 μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς οι Προοπτικές Απασχόλησης έχουν ανοδική πορεία επί τρία συνεχόμενα τρίμηνα», σχολιάζει η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup. «Αυτή η τάση αντανακλά εν μέρει κάποιες θετικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στην αγορά από την αρχή του έτους. Η αργή αλλά σταθερή υλοποίηση κρίσιμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που επί μακρόν συζητούνταν, λειτούργησε οπωσδήποτε θετικά. Είδαμε, για παράδειγμα, πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα να συγκεκριμενοποιούν τα σχέδιά τους για τη χώρα ή και να μεταφέρουν μέρος της παραγωγικής τους δραστηριότητας στην Ελλάδα. Οι αναφορές για επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό αυξάνονται, συμβάλλοντας στη βελτίωση του δείκτη εμπιστοσύνης. Παρ’ όλα αυτά, οι εργοδότες θα συνεχίσουν να είναι επιφυλακτικοί και η δημιουργία θέσεων εργασίας σε αυτή τη νέα εποχή της αβεβαιότητας θα είναι περιορισμένη, παρά τα όποια σημάδια ανάκαμψης.

Υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων του Β’ Τριμήνου, θα πρέπει να συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε σε λύσεις για την καταπολέμηση των επικίνδυνα υψηλών ποσοστών ανεργίας των νέων. Με περισσότερους από 6 στους 10 νέους στην Ελλάδα να βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας ή να ανήκουν στους NEETs (νέοι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης – http://en.wikipedia.org/wiki/NEET), χρειάζεται να προχωρήσουμε ταχύτατα σε συγκεκριμένες δράσεις αντιμετώπισης των εναπομεινάντων διαρθρωτικών αδυναμιών της αγοράς εργασίας. Πλέον, είναι η στιγμή που δημόσιος και ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να βρουν τρόπο να συνεργαστούν για την προώθηση πραγματικά ενεργών πολιτικών απασχόλησης».

[Πρόσθετες πληροφορίες και ολοκληρωμένη την έρευνα, θα βρείτε εδώ: http://files.shareholder.com/downloads/MAN/2465811141x0x643392/E3D9816B-AFCD-422D-8518-BE3A42FCD52D/GR_MEOS_Q2_2013.pdf, ολοκληρωμένο το δελτίο τύπου, εδώ: http://files.shareholder.com/downloads/MAN/2465811141x0x641864/F965DC82-3D6B-4DB7-AE5F-0E8D70B63D74/GR_GR_2Q13_MEOS_Release.pdf και τις Προοπτικές Απασχόλησης σε όλο τον κόσμο, εδώ: http://manpowergroupsolutions.com/DataExplorer/]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s