Αποτελέσματα Ετήσιας Έρευνας “HR & Workplace Trends Report” (2012-2013)

Το 2010 και σε παγκόσμιο επίπεδο, η Randstad διεξήγαγε την πρώτη έρευνα HR & Workplace Trends, ώστε «να επιτρέψει στην αγορά να μιλήσει για την ίδια την αγορά» και θέλοντας να καταγράψει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, τον τρόπο που οι αλλαγές επηρέασαν διαφορετικά τμήματα των επιχειρήσεων και την επίδραση όλων αυτών στον κλάδο. Πιο συγκεκριμένα, κύριος σκοπός ήταν να εντοπιστεί η επίδραση των αλλαγών στις τάσεις της απασχόλησης και της στελέχωσης, να ερευνηθεί εάν παρουσιάστηκαν νέες ευκαιρίες ή τάσεις ως αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών και να σχηματιστεί μια συνολική εικόνα για τη διακύμανση των τρεχόντων μισθών στην αγορά.

Τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας συλλέχθηκαν μέσω διαπροσωπικών και αναλυτικών συνεντεύξεων με στελέχη επιχειρήσεων υπεύθυνα για τη λήψη αποφάσεων, από 287 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Εξωτερικός φορέας ανέλαβε την επεξεργασία των απαντήσεων που επιλέχθηκε από τα κεντρικά γραφεία της Randstad στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

Αναφορικά με την έρευνα, η κα Φιλιώ Λαλαούνη, Professionals Manager της Randstad Hellas, δήλωσε: «Τρία χρόνια μετά και είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε συνοπτικά δύο πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία των αποτελεσμάτων της 3ης έρευνας HR & Workplace Trends.

Ανθρώπινο Δυναμικό & Προκλήσεις

Στη Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, οι τρεις κυριότερες προκλήσεις για τα στελέχη Ανθρώπινου Δυναμικού παραμένουν ίδιες με τα προηγούμενα έτη και είναι:

  • Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα των υπαλλήλων της επιχείρησής μας
  • Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τους καλύτερους υπαλλήλους της επιχείρησης, επομένως πώς αποφεύγουμε την μετακίνηση των ταλαντούχων εργαζομένων σε ανταγωνιστικές εταιρείες και τέλος,
  • Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ταλαντούχους ηγέτες για την ανάπτυξη της επιχείρησης.

Όταν ρωτήθηκαν οι συμμετέχοντες, ποιες ικανότητες πρέπει να διαθέτει ένας χαρισματικός ηγέτης, σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, εκείνοι όρισαν ως τις τρεις κυριότερες:

i.            την ικανότητα να παρακινεί και να εμπνέει

ii.            την προσαρμοστικότητα στα συνεχώς μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα και στις διαρκώς μεταβαλλόμενες επιχειρησιακές ανάγκες και

iii.             την δεξιότητα επίλυσης προβλημάτων

Τάσεις Απασχόλησης και Στρατηγικές Στελέχωσης

Η προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων αποτελεί ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει εντόνως τα στελέχη Ανθρώπινου Δυναμικού και απεικονίζεται και στα αποτελέσματα της έρευνας. Οι ερωτηθέντες ανέφεραν ως τους τρεις βασικότερους λόγους για την αδυναμία της Ελλάδας στην προσέλκυση ταλέντων, τον έντονο ανταγωνισμό για το διαθέσιμο ταλαντούχο προσωπικό, τη βιομηχανία που πλέον είναι λιγότερο ελκυστική συγκριτικά με το παρελθόν και τις μη ανταγωνιστικές αμοιβές και παροχές. Ανατρέχοντας στα αποτελέσματα της Διεθνούς έρευνας, βλέπουμε ότι το 40% (σε αντίθεση με το 23% στην Ελλάδα) απάντησε ότι η έλλειψη ευκαιριών εξέλιξης εντός μιας εταιρίας είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος και τον τοποθετεί στη δεύτερη θέση των αιτιών που οδηγούν σε ανικανότητα προσέλκυσης ταλέντων διεθνώς. Στις επιπλέον παροχές που προσφέρονται στους εργαζόμενους, η Ιατρική Ασφάλιση κατέχει την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά (73%), ενώ τα bonus κατέχουν τον πρώτο ρόλο σε διεθνές επίπεδο (67%)».

[Για να λάβετε την πλήρη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: http://bit.ly/1150Av6]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s